У Києві побувала делегація Конгресу США, яку очолювала лідер демократичної меншості у Палаті представників Конгресу Ненсі Пелосі.  У заяві, яку розповсюдив офіс Ненсі Пелосі напередодні візиту, йшлося, що конгресмени їдуть до Києва, щоб «засвідчити народу України підтримку США». Про це написала газета Washington Post. 

Американський телеканал Fox News зауважує, що візит членів Конгресу до України відбувається на тлі тривалої дискусії щодо надання летальної зброї Сполученими Штатами нашій країні.  «США проводять військові тренінги та надають нелетальну допомогу Україні, проте зупинилися на питанні про постачання наступальної зброї українським Збройним силам для боротьби проти сепаратистів на сході країни, підтримуваних Росією», — йшлося у матеріалі телеканалу.

Питання підтримки української армії під час зустрічі з американськими конгресменами у Києві порушував Секретар РНБО Олександр Турчинов. «Тільки сильна українська армія, озброєна сучасною зброєю, може зупинити агресора і бути впливовим чинником  миру і стабільності у Європі», — заявив Олександр Турчинов,  повідомляє сайт РНБО. Ненсі Пелосі запевнила, що цілком усвідомлює важливість ролі, яку відіграє Україна у системі європейської безпеки і пообіцяла «всіляко підтримувати» її.

Під час зустрічі Президента Петра Порошенка із конгресменами обговорювали виконання мінських домовленостей та зусилля, яких докладає український народ, щоб зупинити агресію Росії,  повідомляє прес-служба глави держави. Президент обговорив з американськими політиками подальші кроки, необхідні для «деескалації ситуації та реалізації раніше узгоджених сторонами заходів у безпековій, гуманітарній та політичній сферах».

Як було повідомлено, цього тижня вірчі грамоти Президентові США Бараку Обамі вручив новий посол України у Вашингтоні Валерій Чалий. Петро Порошенко зауважив, що сигнали, які прозвучали від  Барака Обами під час церемонії вручення вірчих грамот, «демонструють незмінну солідарність американського народу з нашою державою». 

Сторони обговорили також можливість тіснішої взаємодії між США та Україною у питаннях кібербезпеки, у військовій та військово-технічній галузях та підтримці реформ в Україні, зокрема в енергетичному секторі. Окрему увагу було приділено залученню та захисту американських інвестицій в Україну та участі американських компаній у приватизації.  Президент підтвердив рішучість  української влади боротися з корупцією і зазначив, що у цьому питанні він розраховує на допомогу американських спеціалістів із боротьби з відмиванням грошей.

Про захист незалежності та територіальної цілісності від російської агресії і проведення внутрішньодержавних реформ ішлося під час зустрічі конгресменів із Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Арсеній Яценюк висловив вдячність за тверду підтримку України Сенату і Палаті представників Сполучених Штатів. «Єдність навколо України, яку демонструють американські партнери, є єдністю навколо спільних ідеалів свободи і демократії. Ми вдячні за відчутну практичну солідарність із нашим народом і покладаємося на подальші практичні кроки, які дадуть змогу зміцнити українську безпеку, реалізувати план урядових реформ і забезпечити гідну перспективу для вільного і заможного життя нашого народу», — зазначив Прем’єр.