На захист територіальної цілісності України нині стали всі: і військові, й добровольці, що воюють у загонах територіальної оборони, і працівники правоохоронних органів. У зоні АТО громадський порядок захищають кілька тисяч міліціонерів з усієї України. Однак підходи до соцзахисту військовослужбовців і працівників міліції, які беруть участь в АТО, дещо відрізняються. Чому так і як змінити ситуацію? Розмовляємо з головою профспілки атестованих працівників органів внутрішніх справ України Анатолієм ОНИЩУКОМ.

Голова профспілки атестованих працівників органів внутрішніх справ України Анатолій ОНИЩУК

— Анатолію Семеновичу, на жаль, кількість правоохоронців, що загинули в зоні АТО, — близько сотні. Немало й тих, хто отримав поранення. Їх суттєво підтримують волонтери. А чи робить щось профспілка, щоб допомогти цим людям?

— Зараз нашою головною турботою є комплексна допомога підрозділам спеціального призначення, які перебувають у зоні АТО. Попри те, що заяви керівництва Міністерства містять інформацію про повну укомплектованість особового складу, потреб надзвичайно багато, від суто побутових до окремих видів технічного оснащення. Загалом профспілка за допомоги волонтерів і благодійників уже виділила продукти, предмети особистої гігієни і захисту, спеціальне оптичне і технічне обладнання на суму понад 2,5 мільйона гривень.

Крім того, ми розуміємо, що людина, яку травмовано або поранено, перед очима якої помирали побратими, потребує комплексної реабілітації після лікування. Ми серйозно задумалися над проблемою психологічного розвантаження особового складу, що брав участь в АТО. Маючи нагоду, звертаюся до служб психологічної допомоги, які готові на волонтерських засадах співпрацювати з профспілкою.

— А чи допомагає хтось нині?

— Так. У нас налагоджено плідну співпрацю з Європейською поліцейською спілкою, членом якої профспілка є з 2011 року. Завдяки нашим спільним зусиллям стартувала програма реабілітації українських правоохоронців у країнах, що входять до ЄПС.

Міністерством внутрішніх справ Республіки Молдова та поліцейською профспілкою Молдови «Demnitate» заплановано провести курс відновного лікування для 25 працівників органів внутрішніх справ України у відомчих санаторіях на чорноморському узбережжі Одеської області України та в Республіці Молдова (міста Келераш, Кагул, Вадул-луй-Воде). Перші 6 правоохоронців вирушили на відпочинок. А до кінця року курс реабілітації пройдуть усі 25. Подібну програму розробили і польські колеги — Незалежна самоврядна профспілка поліцейських Республіки Польща. Наразі вирішено фінансові питання та визначено лікувальну базу для 16 українських правоохоронців. І це тільки початок великої і тривалої роботи, яка з часом охопить і дітей учасників АТО.

— Нині ваша профспілка внесла до парламенту законопроект про підтримку скалічених і загиблих правоохоронців. Які, на вашу думку, шанси на його прийняття?

— 14 серпня цього року за ініціативи Професійної спілки атестованих працівників ОВС у Верховній Раді зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до статті 23 Закону України «Про міліцію» щодо розміру одноразової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності працівника міліції». Цим законопроектом ми намагаємося обстояти позицію єдиного підходу і для військових, і для правоохоронців щодо виплати одноразової грошової допомоги правоохоронцям у разі загибелі (смерті), поранення (контузії, травми або каліцтва), встановлення інвалідності.

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, куди внесено проект, сприйняв його з розумінням. Та й взагалі, здоровий глузд має перемогти.

У зоні АТО громадський порядок захищають кілька тисяч міліціонерів з усієї України. Фото Володимира ЗAЇКИ

— Детальніше: що передбачає цей законопроект?

— Якщо коротко, то йдеться про чергову колізію в законодавстві України. В разі смерті або отримання інвалідності правоохоронцем, який несе службу в зоні АТО, його сім’я отримує компенсаційні виплати у сумі від 100 до 150 тисяч гривень. За тих самих умов у випадку із військовослужбовцем виплати становитимуть 500-кратний прожитковий мінімум, на сьогодні це 609 тисяч гривень.

Я проти паралелей, але виходить так, що життя військово?службовця переважує життя працівника міліції в чотири рази. Ми переконані, що необхідно ввести єдиний критерій компенсаційних виплат, адже життя громадян має бути однаково цінним для держави. Тож цим законопроектом запропоновано внести зміни до абзаців 1, 4 і 5 статті 23 Закону «Про міліцію», встановивши одноразову грошову допомогу:

— у разі загибелі (смерті) працівника міліції в розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб;

— у разі поранення (контузії, травми або каліцтва), а також інвалідності в розмірі 250-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, — у разі встановлення працівнику міліції інвалідності I групи, 200-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, — у разі встановлення працівнику міліції інвалідності II групи, 150-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, — у разі встановлення працівнику міліції інвалідності III групи.

— Чи отримають правоохоронці, що нині воюють у зоні АТО, статус учасника бойових дій?

— По-перше, Президент України підписав Закон про внесення змін до статей 6 та 10 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», якими усім військовослужбовцям, а також працівникам інших силових структур, в тому числі особам рядового і начальницького складу Міністерства внутрішніх справ, які беруть участь в АТО, надано статус учасників бойових дій.

По-друге, в низці міністерств створено відділи, які займаються організацією і контролем руху учасників бойових дій, у тому числі правоохоронців, у зоні АТО.

А механізм отримання статусу учасника зараз розробляє уряд, враховуючи пропозиції всіх зацікавлених сторін. Профспілка теж бере участь у його підготовці.

— Чи є складнощі в цьому процесі? Адже ми чули про випадки, коли людина воює в зоні АТО, а в документах це не відображено, і виходить, що вона права на цей статус не має. Чи допомагаєте ви долати людям такі проблеми?

— Поки горить земля, справжні патріоти докладають усіх зусиль, аби загасити полум’я. Тому зараз бійцям не до статусів. Але як тільки ситуація стабілізується, питань буде багато, враховуючи ще й той факт, що у поствоєнний період саме міліції доведеться наводити і контролювати громадський порядок у далеко не спокійному регіоні.

Наразі триває робота над постановою Кабінету Міністрів, яка має дати чітке визначення статусу учасника бойових дій для різних категорій громадян України, задіяних у зоні АТО, із врахуванням пропозицій всіх зацікавлених сторін. Ми також виклали своє бачення щодо змісту цього важливого документа.

А щодо профспілки, то нашим гаслом у діяльності є твердження: «Якщо ваші права порушено — ми їх захистимо», тож докладаємо максимум зусиль, аби слова були наповнені змістом.

Алла БАГІРОВА
для «Урядового кур’єра»

ДОСЬЄ «УК»

Анатолій ОНИЩУК. Народився на Рівненщині. З 1981 року після служби у лавах Збройних сил розпочав діяльність в органах внутрішніх справ. У 1989 році закінчив Вище політичне училище МВС СРСР у м. Ленінграді. У 1994 році — Українську академію МВС за спеціальністю «правознавство, управління в сфері правопорядку». Обіймав різні керівні посади, у тому числі начальника Корецького райвідділу УМВС України в Рівненській області, начальника Рівненського міського управління УМВС України, полковник міліції.

З листопада 2006 року — голова профспілки атестованих працівників ОВС України. Нагороджений 15 відзнаками МВС України, інших відомств, а також церковними нагородами.