Учора уряд затвердив баланс споживання газу на поточний рік для всіх категорій споживачів з граничним обсягом 40 мільярдів кубометрів, де імпорт становитиме 25 мільярдів кубометрів. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк пояснив, що загалом протягом двох років баланс газу стане меншим на 10 мільярдів кубометрів. «Об’єктивно частина зменшення споживання газу пов’язана з тим, що в Україні почалася російська воєнна агресія, і це вплинуло на промислові підприємства, які були споживачами газу. Інша частина — зменшення споживання газу населенням. Енергоефективність і скорочення обсягів використання є завданням для країни в цілому», — розповів глава уряду.

А торік наша держава заощадила майже 3,4 мільярда доларів. На це вплинули зокрема відмова від дорогого російського газу й диверсифікація постачання палива. Одне слово, цю суму недоотримав за контрактом ВАТ «Газпром». Ці ж кошти, за словами Арсенія Яценюка, російський газовий монополіст хотів стягти з українських платників податків і закупити на них танки та ракети. «Уряд разом з українським народом заощадив для країни й не переказав гроші країні-агресору. Україна дотримувалася жорсткої юридичної та економічної позиції», — наголосив він. А потім оприлюднив інші дані, мовляв, війна на Донбасі обійшлася «Газпрому» у майже 6 мільярдів доларів.

Схему поставок газу, вибудувану урядом, Прем’єр вважає енергетично незалежною. За доказ він навів роботу на вітчизняному газовому ринку не «компаній-посередників імені Фірташа-Льовочкіна», а відомих світу Statoil, Royal Dutch Shell, RWE, EON, Gas de France. «Ми відмовилися від посередників. Боротьбу за прозорість газового ринку ми виграли. Зокрема й завдяки ухваленню закону про ринок газу», — мотивував Прем’єр.

Прилади обліку сприяють заощадженню енергоресурсів. Фото Володимира ЗАЇКИ

Як формується тариф

Міністерство енергетики та вугільної промисловості за два дні має затвердити новий план реформування вугільної галузі. Арсеній Яценюк наполягає на тому, щоб відомство пояснило населенню, чому уряд вживає таких заходів, які шахти працюватимуть, яким чином відбувається модернізація котлів тощо. Підприємствам теплокомуненерго він порадив переходити на марки вугілля, які видобувають не на окупованих територіях нашої країни. Міністерство фінансів повинно швидше виділити 400 мільйонів гривень, як прописано у бюджеті, на заробітні плати працівникам вугільної галузі.

А Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики й комунальних послуг (НКРЕКП) та Міненерговугілля глава уряду дозволив штрафувати теплокомуненерго (ТКЕ) за опалювання у теплий сезон. До керівників областей та міст він звернувся зі словами: «Тепер щодо використання природного газу. Місяць тому я звернувся до керівників міст і дав доручення ухвалити рішення про відключення споживачів, аби ми не на словах, а не ділі почали економити. Лише у Києві кожні 10 секунд «спалюється» середня зарплата українця. Ви чудово знаєте, що газ дорогий. Чому не прийняли рішення припинити опалювати оселі, коли температура стала плюсовою? Якщо хтось хоче платити за газ, коли на вулиці спека, — штрафуйте підприємства теплокомуненерго, ставте їм окремий тариф зі штрафом за неефективне використання газу. При цьому жодна копійка штрафу не має йти в тариф і платіжки для населення. Нехай розраховуються власними коштами».

Енергетичні підприємства, згідно з дорученням Арсенія Яценюка, повідомлять громадян про систему формування тарифів на газ. Він укотре повторив, що 24,5 мільярда гривень уряд надає на компенсацію вартості тарифів для малозабезпечених верств населення. З його вуст формула ціноутворення пролунала так: 9600 гривень за тисячу кубометрів газу — це реальна вартість природного газу, встановлена для промислових підприємств. 3600 гривень — плата українців за спожитий газ, якщо його обсяг не перевищує 200 кубометрів. Все, що понад цієї норми, рахуватиметься за ринковою ціною.

«Вимагаю від НКРЕКП, «Нафтогазу» і Міністерства енергетики та вугільної промисловості: поясніть людям, як формуються тарифи. Споживачам треба говорити правду про ціни і тарифи. 9600 гривень — це ринок. Обчислюється таким чином: берете ціну імпортного газу, множите на курс долара, додаєте ренту, транспортування й ПДВ — досить проста арифметична дія, яку я вимагаю, щоб усі підприємства енергетики пояснили людям», — наголосив Прем’єр-міністр.

Реваншу для відсторонених не буде

Того дня у залі Будинку уряду йшлося й про очищення влади. Згідно з законом 500 посадовців уже люстровані, а 1500 — звільнилися з посади за власним бажанням, оскільки зрозуміли, що вони підпадають під цю норму.

Окремо глава уряду попросив міністра юстиції Павла Петренка та членів парламентської коаліції взяти участь у слуханнях в Конституційному Суді щодо закону «Про очищення влади». Він розповів, що ці слухання ініціювали представники колишньої влади. «Вони хочуть отримати реванш, скасувати закон і повернутися до влади задля того, щоб завершити свої брудні справи, які не встигли доробити, працюючи в Адміністрації Віктора Януковича», — сказав глава уряду.

Вони мають намір скасувати закон та повернути свої посади. Водночас Прем’єр зауважив, що відповідно до закону про справедливий суд є конфлікт інтересів між об’єктивним розглядом закону про люстрацію й суддями Конституційного Суду, які підпадають під його норму.

Наприкінець виступу Арсеній Яценюк наголосив, що Україна не зійде зі шляху врегулювання й деескалації конфлікту на Донбасі, а відтак підвищуватиме обороноздатність своїх Збройних сил. Про результати зустрічі глав МЗС країн «нормандської четвірки» у Берліні йому вже доповів керівник нашого зовнішньополітичного відомства Павло Клімкін.

Тепер Арсеній Яценюк ще більше стурбований невиконанням Росією мінських домовленостей. Він попросив міністра оборони Степана Полторака запросити до Кабміну керівництво державного концерну «Укроборонпром» та заслухати їхній звіт з виконання державного замовлення на постачання озброєння до Збройних сил. «Дипломатам набагато легше вести розмову, якщо Збройні сили держави в сильному й боєздатному стані, — додав Прем’єр. — Коли ми і далі ідемо шляхом того, щоб виконувати Мінськ, зокрема й проведенням чесних і прозорих виборів, коли ми готові до того, щоб виконувати всі інші пункти мінських домовленостей, то треба починати з першого: відвести артилерію, припинити обстріли й порушення режиму так званого перемир’я».