У День пам’яті Героїв Крут Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк відвідав Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації Державного університету телекомунікацій. Що доволі символічно, адже саме в стінах цього закладу розташовувалася перша Київська військова юнацька школа імені Богдана Хмельницького. І дві сотні її вихованців виборювали у російської армії Муравйова під Крутами незалежність України.

Хлопців сучасного вишу можна сміливо вважати надією вітчизняних Збройних сил, Української держави та її незалежності. Глава уряду переконаний: від якості навчання курсантів, від їхніх професійних та фахових навичок залежатиме доля держави та десятків тисяч військовослужбовців, які зараз перебувають у зоні АТО.

Сучасна військова справа — це своєрідне мистецтво. Фото з сайту kmu.gov.ua

Атака на кіберпростір

Світ ще не стикався з гібридним типом війни, розпочатої Росією спершу в Криму, а потім і на Донбасі: «Зараз війна — це не тільки автомати, танки, ракети. Це — інформація, зв’язок, телекомунікація і кіберпростір. Це те, чому вас тут навчають».

Він розповів, що Росія розвернула масовані станції радіоелектронної боротьби, аби не давати можливості, зокрема й українським Збройним силам, постійно підтримувати зв'язок. А потім висловив переконання, що студенти Військового інституту телекомунікацій та інформатизації Державного університету телекомунікацій стануть одними з найфаховіших спеціалістів із захисту українського кіберпростору, а також в атаці на кіберпростір ворогів. «Наш із вами актив: розум, навчання, знання і внутрішня сила, — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабміну. — З такими світлими людьми, як ви, я впевнений, що ми переможемо. Я вірю в те, що Україна не просто боротиметься, а виборе свою незалежність і державність».

Того самого дня він повідомив про намір уряду вивести цей виш зі складу Державного університету телекомунікацій. Завдяки такому рішенню цей заклад перейде у безпосереднє підпорядкування Міністерства оборони. Кувати кадри для українських Збройних сил, бути самостійним інститутом і не мати такої надбудови, як Державний університет телекомунікацій — цього бажає курсантам Прем’єр. Подібна доля очікує і Житомирський військовий інститут імені С. П. Корольова. Кошти, які заклад отримує з Державного бюджету від перекваліфікації й додаткового навчання (а це близько 19 мільйонів гривень) розподілятимуть безпосередньо в інституті. «Треба робити все, щоб інститут готував фахові й потужні кадри», — означив свою позицію глава уряду. На цей навчальний заклад він зверне окрему увагу західних партнерів і країн членів НАТО, коли вестиме мову про питання технічної та матеріально-технічної допомоги.

Арсеній Яценюк також нагадав, що в Україні з’явився відкритий контакт-центр НАТО. НАТО на своєму саміті прийняло рішення відкрити для України 5 трастових фондів. «Два трастових фонди стосуються безпосередньо вас: це — гарантування кібербезпеки і логістика в Збройних силах».

Забезпечення зведено воєдино

«Бюджет поточного року це оборонний бюджет. Треба годувати свою армію, щоб не годувати чужу», — такими словами Прем’єр перейшов до актуальної теми буття на передовій. Він розповів, що під час останнього засідання Кабінет Міністрів ухвалив низку рішень щодо виділення додаткових коштів для учасників АТО. Так, за кожен бойовий день військові, задіяні безпосередньо у бойовій операції за наказом командування, матимуть додаткову тисячу гривень.

А торік уряд ухвалив рішення про спеціальну систему забезпечення учасників АТО, які безпосередньо беруть участь у бойових діях. «За рік заробітна плата для військовослужбовців Національної гвардії, Збройних сил та Служби безпеки із 1700 гривень зросла до, щонайменше, 8 тисяч гривень. Найвищий рівень оплати для командирів — 24 тисячі гривень, — нагадав Прем’єр, додавши, що загалом Кабінет Міністрів передбачив на фінансування армії 90 мільярдів гривень. — Це безпрецедентна сума. Ми частково отримали допомогу від наших західних партнерів, зокрема й так звані оборонні засоби. Але летальної і наступальної зброї ми не отримали, тому покладаємося на власні сили».

По завершенні навчання Прем’єр порадив курсантам інституту поповнити лави Збройних сил та отримувати більше грошове забезпечення порівняно з тими, хто пройшов цей шлях два роки тому.

Арсеній Яценюк зазначив, що до червня минулого року не було як такої єдиної системи забезпечення речовим майном. Вона змінилася з приходом нового міністра оборони. Над поліпшенням системи придбання речового майна та знищенням корупційної складової працюють у відомстві й волонтери.

«Вони зробили дуже велику роботу, щоб одягнути військовослужбовців, підказати, що краще купувати. Функція держави тоді була наступна: придбання сотень БТР, танків, озброєння, того, що коштує десятки мільйонів гривень. Зараз ми це все звели воєдино. Тому можна констатувати, що ситуація із забезпеченням істотно змінилася на краще. Вона далека до бажаної, адже ми все «з коліс» робимо. Однак порівняти те, що було рік тому, і те, що є тепер, — це дві різні логістичні системи, дві різні системи забезпечення. Високої якості обмундирування надійшло з Канади і з Австралії: 30 тисяч комплектів із Канади, 10 тисяч — з Австралії», — підкреслив глава уряду.