Після оприлюднення офіційного документа про демобілізацію бійців, що поповнили лави української армії торік, до повернення у цивільне життя готуються орієнтовно 45 тисяч вояків. Про те, якими знаннями варто озброїтися їм нині, йшлося під час брифінгу в Міністерстві оборони «Актуальні питання демобілізації».

Перелік збільшився  на десяток найменувань

За словами начальника центрального управління речового забезпечення тилу ЗСУ Юрія Гуслякова, протягом останніх шести місяців сталися зміни у переліку речового майна, з яким військовослужбовці, призвані на службу за мобілізацією, звільняються після оголошення демобілізації. Зокрема, наголосив військовий посадовець, цей перелік збільшився на десять найменувань. Впорядковано норми забезпечення військовозобов’язаних в особливий період. Тож цього року в рюкзаках демобілізованих солдатів залишаться на згадку про службу такі предмети одягу, як кашкет польовий, шапка зимова, шапка-феска, костюм літній польовий, куртка утеплена, штани утеплені польові, білизна натільна, білизна тепла, черевики з високими берцями й мішок речовий.

А ось інвентарні предмети з терміном служби понад два роки потрібно повернути на склад. Ідеться про спальні мішки, бронежилети, шоломи кулезахистні, казанки, фляги, гумові чоботи, окуляри, розвантажувальні системи. Юрій Гусляков згадав і про медичну сумку, яка є інвентарним майном з терміном експлуатації понад три роки, і має залишатися в частині. Про оновлений перелік, за словами офіцера, військових поінформували 1 березня та 4 квітня цього року, щоб уникнути прикрих випадків, які часом таки трапляються на місцях. Із переліком можна ознайомитися на сайті оборонного відомства.

Щоб збори в запас не були хаотичними, заступник начальника управління морально-психологічного забезпечення Головного управління по роботі з особовим складом ЗСУ Віталій Голота розповів про найактуальніші питання. Передовсім боєць має отримати на руки комплект оформлених документів, зокрема заповнений військовий квиток, у якому має бути запис про звільнення з військової частини, а також запис про участь в АТО в розділі «Участь у боях, походах». Ці записи з часом відіграють роль під час оформлення пенсії як загальний трудовий стаж, що його зараховують «місяць за три». У пакет входить і припис до військового комісаріату. Звільнений військовослужбовець зобов’язаний протягом п’яти днів після прибуття стати на облік у військкоматі. Якщо з якихось причин військовослужбовець не отримав посвідчення учасника бойових дій, то військова частина надає комплект відповідних документів, щоб уже через комісію обласного військового комісаріату отримати статус УБД.

Крім того, на день звільнення військовослужбовця проводять фінансовий розрахунок з ним.

Найдовгожданніша мить настала. Бійців зустрічають ті, чий спокій вони захищали на сході. Фото з сайту radiosvoboda.org

Не забувайте про документи!

Якщо боєць за час служби зазнав поранення чи каліцтва, йому також мають надати медичні документи. Він їх використовуватиме, приміром, для оформлення інвалідності чи проходження медико-санітарної комісії. І, звісно, характеристика. Вона стане у пригоді для подальшого працевлаштування. Якщо він не працював до призову, то не слід забувати про довідку з фінчастини про зарплатню, отримувану в армії. У центрі зайнятості вона стане підставою для нарахування допомоги у зв’язку з безробіттям.

На початку березня набула чинності постанова Кабміну №155, якою врегульовано порядок відшкодування суми за проїзд. У такий спосіб у військовій частині слід отримати перевізні документи або, купивши квиток за власні кошти, через військкомат отримати компенсацію витрат на зворотну дорогу. Віталій Голота наголосив на важливості отримання довідки про участь у бойових діях, яка є підставою, доки немає посвідчення, отримати соціально-реабілітаційні послуги після звільнення в запас. Вона стане чи не головною підставою у набутті статусу УБД.

А керівник громадської організації «Юридична сотня» Леся Василенко наголосила на важливості вчасно отримати юридичну допомогу. Цим протягом двох років вона з однодумцями й займається. Звісно, що в житті часто трапляються прикрі випадки, де причина криється в людському чиннику. Через великі навантаження на бійців і на командирів часом усних слів замало. «Для цього, — зауважила громадська діячка, — ми розробили інформаційний листок. У ньому чотири пункти найактуальнішої інформації, яка допоможе звільненому в запас бійцеві не прогавити важливого кроку. Тут детально розписано інформацію про демобілізацію, про порядок звільнення в запас, про речі, які треба здавати, і перелік тих, які залишаються бійцеві, і приклад написання рапорту про звільнення».

Леся Василенко наголосила на тому, щоб люди не розгублювалися, а зверталися по допомогу до фахівців. До послуг бійців безкоштовна консультація юриста за номером 0 800 308 100.

У переддень демобілізації почастішали звернення в різні інстанції та ЗМІ від бійців, у яких вони нарікають на командирів, що вимагають писати таку собі розписку, що в у бійця немає претензій до військової частини. Представник силового відомства, посилаючись на статут, який дає право командирові вносити корективи у життя військового організму, вважає, що такий крок виправданий. Це дасть змогу убезпечити армію від вчинків недобросовісних громадян, які буцімто і через півроку після «дембеля» зможуть тероризувати армію якимись видуманими позовами. А ось голова громадської організації порадила такого рядка в рапорті не писати. Бо це право виключно бійця. А в разі спірних питань звертатися по консультацію до фахівців.

Перелік речового майна,  яке не потрібно здавати  звільненим у запас: 

♦ кашкет польовий,

♦ шапка зимова,

♦ шапка-феска,

♦  костюм літній польовий,

♦ куртка утеплена,

♦ штани утеплені польові,

♦ білизна натільна,

♦ білизна тепла,

♦ черевики з високими берцями,

♦ мішок речовий

Від редакції. Після численних ремствувань солдатів на якість форми одягу військове керівництво прислухалося до думки бійців. Не лише поліпшилась якість однострою, а як бачимо, навіть збільшився перелік того, що боєць привезе із собою додому. І це немало означає. Зустріне його на порозі син чи донька із традиційним дитячим: «Тату, а що ти нам привіз?» І звичайна для бійця «балаклава» стане в сім’ї реліквією, приводом для численних спогадів і балачок. Згодом, можливо, цей перелік ще збільшиться. І в ньому знайдеться пункт про ремінь із пряжкою. Ним тихцем від батька підпереже хлопчик штани і хвалитиметься перед однолітками: «Ось який мій батько герой. Був на війні. Нас із вами захищав». А далі — історія з продовженням.