ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Уряд робить усе можливе для цінової стабілізації на ринку нафтопродуктів

Об'єктивна загроза дисбалансу на ринку енергетичних ресурсів, особливо нафтопродуктів, змушує уряд вживати неординарних заходів. Як і було обіцяно з початку поточного тижня, Кабінет Міністрів учора схвалив рішення про зменшення акцизного збору на пальне.

Згадуючи історію появи цього податку, не обминути діаметрально протилежних позицій учасників ринку, більшість із яких стверджували, що він призведе до здорожчання пально-мастильних матеріалів. Утім і без цього світові тенденції останнім часом переконали українців, що наша економіка залежить від кон'юнктури набагато більше, ніж це можна було уявити.

З одного боку вчорашнє рішення уряду полегшує життя буквально всім, адже зараз на бензині зав'язана переважна більшість економічної та бізнесової діяльності. З іншого -не все так складається, як здається. "Це непросте рішення, оскільки кошти акцизного податку на пальне формують фонд дорожнього будівництва.

За їх рахунок у країні будуються й ремонтуються автошляхи", - розповів Прем'єр-міністр Микола Азаров.

Цей приклад він навів, аби присутні зрозуміли дилему, перед якою опинився уряд. Де взяти, а де додати, як забезпечити оптимальну пропорцію між розвитком та поточним споживанням? Ще одним шляхом нині вважається максимальна економія у поєднанні з ефективним використанням нафти і газу власного виробництва. За умов обмеженої їх кількості, актуальнішою стає така вимога: кожна тонна власної нафти повинна піти на стабілізацію цін. Сьогодні, на думку глави уряду, це є головним завданням і персональною відповідальністю профільного міністра Юрія Бойка.

Якими будуть аргументи?

А на традиційному брифінгу у стінах Будинку уряду перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський конкретизував зміни до Податкового кодексу, ухвалені Кабміном. Ними пропонується знизити ставку акцизного збору на бензини автомобільні на 50 євро за тонну (з 182 до 132 євро) і на дизельне пальне - на 30 євро за означену одиницю.

За словами фахівця, зниження акцизних ставок на нафтопродукти уряд пропонує запровадити з терміном дії на три місяці, починаючи з другого кварталу 2011 року. За урядовими прогнозами, така корекція ставок акцизного збору дасть змогу знизити роздрібні ціни на нафтопродукти в середньому на 50 коп. за літр.

Наступного тижня передбачено провести засідання Міжурядового українсько-російського комітету з питань економічного співробітництва. У цьому контексті перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку й торгівлі Андрій Клюєв і вже згаданий Юрій Бойко отримали прем'єрське доручення запропонувати російським колегам додаткові аргументи щодо перегляду чинних газових угод.

Вже вкотре журналісти почули запевнення про моніторинг цінової ситуації у світі та адекватні кроки для захисту вітчизняних споживачів від цінової нестабільності. Микола Азаров узагалі вважає, що уряд не може і не дозволить перекладати тягар світових викликів на плечі громадян.

"Ми всі проблеми маємо розв'язувати спокійно, без піар-галасу, без панічних настроїв. Ми ніколи не залякували народ і ніколи не задобрювали громадян порожніми популістськими обіцянками, говорили правду і приймали відповідальність на себе", - саме так і не інакше охарактеризував Микола Азаров стиль роботи очолюваного ним уряду.

Ніби на підтвердження цього одне з учорашніх рішень уряду стосувалося виділення 100 млн грн, аби гарантовано забезпечити пальним усі "швидкі допомоги" на українських теренах. І це при тому, що відповідальність за їх безперебійну роботу несуть місцеві адміністрації. Не дивно, що Микола Азаров зробив зауваження міністру охорони здоров'я за безініціативність у вирішенні цього питання. А керівників місцевої влади зобов'язано, по-перше, упродовж тижня забезпечити стабільну роботу станцій "швидкої" допомоги. А, по-друге, тримати на контролі ціни і тарифи на пасажирські перевезення, доставку товарів автотранспортом. Інакше кажучи - стежити за дотриманням цінового коридору на вартість пального.

Компроміси замість ультиматумів

Ощадливість уряду і прагнення "зберегти кожну копійку, яка може піти на розвиток і утримання стабільних цін", разом із Податковим кодексом, на думку Миколи Азарова, обов'язково дадуть ефект. Водночас "ми повинні виявити твердість і послідовність, щоб гідно пройти цей переломний етап запуску маховика економічного росту", переконаний глава уряду.

Він також залишився вірним собі, вважаючи, що податкова система повинна бути справедливою і рівною для всіх. І вона має давати стимули тим сферам, які забезпечують підвищення рівня життя в країні. Для цього робоча група Мінфіну у складі представників об'єднань профспілок, підприємців і громадських організацій презентувала концепцію реформування спрощеної системи оподаткування. Компроміс же буде знайдено у широкому обговоренні цих змін до законодавства.

"Твердо маю заявити: - ми готові до діалогу на основі компромісу, але не ультиматумів, - наголосив Микола Азаров. Формула компромісу прозора: з одного боку держава не повинна обмежувати економічні свободи підприємництва, з другого -суспільство, платники податків не повинні оплачувати привілеї якогось із різновидів бізнесу. Водночас держава бере на себе зобов'язання сприяти розвитку малого підприємництва".

Оскільки бізнесу важко відновлюватися від наслідків фінансової кризи, політику уряду буде спрямовано на максимальне зменшення вилучення коштів із реального сектору економіки.

Діти відпочинуть краще

Вже зараз уряд починає дбати про відпочинок і оздоровлення дітей. За рахунок мобілізації та оптимізації бюджетних коштів і здешевлення вартості путівок передбачається охопити не менше половини школярів.

Цьогоріч для відпочинку і оздоровлення в "Артеці" й "Молодій гвардії" держбюджетом передбачено понад 160 млн грн. За їх рахунок планується прийняти майже 32 тисячі дітей пільгових категорій. До них належать діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; діти-інваліди; діти, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф; діти з багатодітних малозабезпечених сімей, талановиті та обдаровані, лідери дитячих громадських організацій, дитячі творчі колективи й спортивні команди.

"Ще до початку оздоровчої кампанії вимагаю від причетних до неї міністерств і відомств налагодити, погодити систему контролю за її перебігом, - підкреслив Микола Азаров. - А для визначення якості послуг з оздоровлення та відпочинку, буде продовжено роботу з державної атестації дитячих закладів і присвоєння їм відповідних категорій".

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

►Про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (проект Закону);

►Про утворення Міжвідомчої комісії з питань забезпечення цінової стабільності на основні соціально значущі товари і послуги (постанова Кабінету Міністрів);

►Про внесення змін до деяких рішень Уряду з питань обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов (постанова Кабінету Міністрів);

►Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 14 травня 2008 р. N 453 (щодо порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання кредитів на будівництво (придбання) житла для науково-педагогічних та педагогічних працівників) (постанова Кабінету Міністрів);

►Про затвердження переліку платних адміністративних послуг, які надаються Міністерством фінансів, та розміру плати за їх надання (постанова Кабінету Міністрів);

►Про затвердження плану заходів з виконання у 2011 році Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні (розпорядження уряду).