РЕЗОНАНС

Як цінова лихоманка в сусідній Білорусі  може  вплинути на вітчизняний ринок

Найкраще ситуація, в якій опинилися нині сусіди білоруси,  знайома тим нашим співвітчизникам,  хто пам’ятає скажену інфляцію, човниковий бізнес дев’яностих і заборонений смак контрабандних товарів.

У ніч на вівторок білоруський державний концерн «Білнафтохім» на 31 відсоток підвищив ціни на  автозаправках країни. Літр бензину і дизпального тепер коштує там  близько долара. Враховуючи  попереднє здорожчання, яке  відбулося 24 травня, загалом  за два тижні  бензин подорожчав майже в півтора рази.  Годі й казати, що на тлі валютної нестабільності ця ціна виявилася непідйомною для  місцевих водіїв.

Офіційною причиною такого кроку  називають,  на перший погляд,  шляхетну мету — не допустити приватного вивозу бензину і дизпального за кордон. Адже,  за даними «Білнафтохіму», лише в травні реалізація пального на заправках концерну в прикордонних районах зросла у  2,3 раза; в цілому по країні — в півтора рази. Раніше «Білорусьнафта», яка входить у структуру «Білнафтохіму» і реалізує на внутрішньому ринку до 75 відсотків автопального, ввела обмеження на відпуск пального: 25 літрів для легкових авто, 100 літрів — для габаритних вантажівок.

У листі керівникам філій керівництво «Білорусьнафти» пояснило, що заходи вжито з огляду на низькі залишки нафтопродуктів на складах зберігання і ажіотажний попит з боку населення. Проте головний концерн «Білнафтохім» того ж дня заявив, що в країні виробляється достатньо пального  для забезпечення внутрішнього ринку.

Зазначимо, що білоруські автомобілісти мають свою думку щодо цього. Тому 7 червня, протестуючи проти різкого підвищення цін на бензин, перекрили проїзд однією з  центральних вулиць Мінська. Щоправда, за інформацією агенції БєлаПАН,  поки що єдиним результатом цього заходу став  виписаний одному з активістів місцевої Об’єднаної  громадянської партії штраф у розмірі 700 тисяч  білоруських рублів та ймовірно очікуване таке саме покарання для ще кількох учасників  акції за несанкціоноване проведення  масових заходів. Попри це, організатори  не збираються опускати руки  і  обіцяють зробити протест безстроковим, а з владою, кажуть,   намагатимуться говорити її мовою – написанням офіційних звернень з вимогою зупинити зростання цін.

На жаль, бензин не єдина болюча тема для  білоруської економіки, яка  переживає нині  важку кризу. Після девальвації  російського рубля, виник прогнозований дефіцит  багатьох товарів. Згідно з постановою міністерства економіки, підвищення цін торкнеться 62 із 96 позицій прейскуранта товарів. Аналітики, зокрема,  прогнозують неминуче зростання цін на всі товари, що доправляються до споживачів автотранспортом.

А вже відучора в Білорусі стрімко (на 30-60 відсотків,  залежно від марки) подорожчали  цигарки. Це призвело до того, що буквально за добу не лише  з полиць магазинів, а й з асортименту барів та ресторанів зникла продукція дорогих марок. Білоруси моляться тепер на  вітчизняного виробника — Гродненську тютюнову фабрику, яка, за словами її керівництва, працює цілодобово, без вихідних і обідньої перерви.  А жителі прикордонних областей вже  готові  подорожувати за товаром до сусідів.

Та біда, як кажуть,  не ходить одна. Сьогодні, 9 червня,  на голови білорусів може звалитися ще одна  проблема. Валютна криза  призвела до зупинки  платежів за російську електроенергію. Як наслідок,  борг білоруської компанії «Біленерго» перед  «Інтер РАО ЄЕС» сягнув  1,5 млрд рублів. І російська компанія-постачальник  погрожує  вже у четвер  вдвічі скоротити   обсяги експорту електроенергії до  Білорусі, а  якщо Мінськ не почне гасити борг, то  зупинити  імпорт повністю. І як тут не згадати про віяльне відключення українських споживачів у  дев’яностих?!