АРТФЕСТ

Закарпатці  провели свято весни і  мистецтва з присмаком еротики 

Цьогоріч фестиваль набув міжнародного статусу. Стартував 27 березня і тривав цілих п’ять днів. За цей час пройшло майже три десятки різноманітних заходів, розрахованих на шанувальників чуттєвого мистецтва, — від традиційних видів до модерних.

Відкрили фест молодіжною драмою «Майне лібе Віра» у постановці київського режисера Сергія Архипчука за п’єсою закарпатського автора Олександра Гавроша. Її жанр — «любовна драма з прибамбасами». Закарпатський український обласний музично-драматичний театр імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв вже й забув про таку заповненість залу на прем’єрі. В інші дні прихильники еротики в мистецтві тішилися спогляданням художніх і фотовиставок, презентаціями поетичних збірок і вечорами читання інтимної лірики, музконцертами, перформансами і тренінгами з еротичним наповненням. А ще — навчалися танцювати танго, шукали підходи до «художнього вогню», оволодівали таємницями спілкування чоловіків і жінок…

На «котячий» артфест приїхали поети з-за Карпат — Тарас Малкович, Оксана Луцишина, Маріанна Кіяновська та інші. До акцій уперше прилучилося й Берегове: у переважно угорськомовному місті десантувалися українські поети, де підкорювали місцеву публіку «забороненими» віршами.

Учасники допізна гуляли нічним Ужгородом, розглядаючи й ці прогулянки «в аспектах літератури та історії сексуальності», на які їх надихає архітектурне середовище древнього міста. Низка заходів пройшла у нововідкритому мистецькому центрі «Галерея «Ілько». Серед найцікавіших тут — виставковий проект «ERO`S ERROR» (помилка Ероса). На ньому свій доробок продемонстрували 20 художників і фотографів із Донецька, Дніпропетровська, Херсона, Львова, Харкова і Москви та Ужгорода.

Нинішні «Березневі коти» вже мало чим нагадують кілька скромних вечорів читання еротичної поезії, які вперше проходили у 2006-му. «Виростаючи, ми стаємо багатшими, але не менш чуттєвими», — сказав із цього приводу ініціатор фесту ужгородський поет Вік Коврей. Фестквиток на всі заходи коштував 60 гривень.