Склад збірної України напередодні старту перших Юнацьких Олімпійських ігор, викликав заздрість у конкурентів. До Сінгапуру полетіла команда наших юних зірок - чемпіони світу серед юніорів шаблістка Аліна Комащук і боксер Олег Неклюдов, чемпіони Європи - Карина Станкова (боротьба) і Лідія Сиченикова (стрільба з лука), стрілець Денис Кушніров і переможниця знаменитого тенісного турніру "Роллан Гарос" серед юніорів Еліна Світоліна.

Серед найурожайніших виявилися здобутки майстрів блакитних доріжок. Дворазовим чемпіоном став Андрій Говоров з Дніпропетровська, повний комплект медалей - золоту, срібну і бронзову привезла додому киянка Дарина Зевіна. З героями сінгапурських стартів - Дариною та її тренером Юрієм Зевіним спілкувався кореспондент "УК". 

Батьків не вибирають

 - Дарино, можеш пригадати, як починався шлях до спорту?

- Як і багато інших батьків, тато і мама прагнули навчити дитину принаймні триматися на воді. Тож із басейном я познайомилася ще в дошкільному віці. Мабуть, із часом плавати на спині мені вдавалося все краще - тож останні чотири роки займаюсь улюбленою справою вже на професійному рівні.

- Я майстер спорту з плавання, - додає батько Дарини -Юрій Михайлович, який тренує доньку у складі національної збірної. - Її мама теж була відомою спортсменкою - вигравала свого часу чемпіонат Радянського Союзу. Мушу сказати, що день у день присвячувати майже весь свій час виснажливим тренуванням - справа вельми невдячна. Але, як-то кажуть, батьків не вибирають.

- Ти жодного разу не пошкодувала, що обрала один із найвиснажливіших видів спорту з усієї олімпійської програми?

Д. З. - Сьогодні я взагалі не уявляю свого життя без блакитних доріжок. Якщо часом доводиться відпочивати від тренувань, то витримую щонайбільше тиждень.

Ю. З. - Щоб ви мали уявлення, що таке сучасний спорт вищих досягнень, наведу розклад звичайного дня на тренувальному зборі в Ялті. Отже: з 7-9-ї години - ранкове тренування в басейні. Потім сніданок. З 11-ї - заняття у залі. 13.00 - обід, відпочинок. О 16-й - спеціальна підготовка в спортзалі. 16.45- 19.00 - друге тренування в басейні. 19.00 - вечеря, вільний час. 22.30 - сон. І так шість разів на тиждень.

- Така каторжна робота дозволила тобі стати першою з українських спортсменів, хто здобув золоту медаль на юнацькій Олімпіаді. Після перемоги на стометрівці на спині у Сінгапурі наставник повторив свою улюблену фразу про те, що донька по-справжньому плавати так і не навчилася. Як ти сприйняла таке оригінальне поздоровлення?

Д. З. - Для мене ці слова не стали несподіванкою, я чую їх ледь не щодня. Розумію, що це своєрідний педагогічний прийом. Тому навчилася не реагувати на них хворобливо.

Ю. З. - Якщо настане мить, коли під час вирішального запливу на табло навпроти прізвища Зевіна з'являться літери WR - світовий рекорд, от тоді я переконаюся: донька таки вміє плавати.

 

Чия школа сильніша?

 

Дарина ЗЕВІНА, володарка трьох медалей юнацької Олімпіади

- У Старому Світі твоє ім'я добре знайоме спеціалістам - ти два роки поспіль перемагала на європейських чемпіонатах серед юніорів. Чим запам'яталися старти у Сінгапурі?

Д. З. - Багатьох своїх суперниць я знала непогано - француженку Матильду Чіні, Іду Ліндборг з Швеції, росіянку Олександру Папушу. З ними ми неодноразово зустрічалися на змаганнях різного рівня. Перед початком олімпійського турніру організатори склали списки учасників, де зазначили особисті рейтинги фаворитів. Ознайомившись з ними, зрозуміла: з конкурентами можу змагатися на рівних.

Ю. З. - Насамперед хочу наголосити: не слід переоцінювати вартість медалей, здобутих на доріжках плавального центру "Спортивна школа Сінгапуру". Адже мова йде про 15-16-річних дівчат, яким ще треба багато працювати, аби досягти справжніх вершин. Щоправда, деякий досвід змагань на дорослому рівні у Дарини вже є. У листопаді минулого року на одному з етапів Кубка світу в Москві вона виграла двохсотметрівку на спині.

У Сінгапурі нам було цікаво передусім ближче познайомитися з представниками американської та азійської шкіл плавання. Такими, наприклад, як переможниця на 200-метрівці - Бай Ангі з Китаю або володарка бронзової медалі на цій самій дистанції - Джон Кайтлін зі США.

- Серед перших привітав 15-річну чемпіонку Сергій Бубка, який спостерігав за фінальним запливом з трибуни...

Д. З. - Почути вітання одного з найвідоміших атлетів в історії українського спорту було надзвичайно приємно. Так само, як і слова Валерія Борзова під час зустрічі в аеропорту Бориспіль. Він побажав не зупинятися на досягнутому і працювати, працювати, працювати.

Ю. З: - Президент Національного олімпійського комітету України - людина унікальна. Його світові рекорди у стрибках із жердиною тримаються понад 15 років. Не випадково свого часу президент Міжнародного олімпійського комітету Хуан Антоніо Самаранч назвав Бубку найвидатнішим спортсменом сучасності. 16 серпня Сергій Назарович з усіх змагань юнацьких ігор обрав саме плавання, мабуть, щось відчував. Для нас він виявився ще й надзвичайно фартовим.

- В одному з інтерв'ю срібний призер Олімпіади-2000 у Сіднеї Денис Силантьєв нагадав, що в Японії плаванням займаються практично усі школярі. Причина лежить на поверхні: якщо наприкінці навчального року хлопець або дівчина не складе іспит з плавання, залишиться на другий рік...

Д. З. - Я вчусь в 11 класі київської загальноосвітньої школи в Печерському районі. Мушу зізнатися: до країни Сонця, що сходить, нам ще далеко.

Ю. З. - У тому самому Китаї плаванням займаються 12 млн осіб. Тому немає нічого дивного, що під час другого етапу Кубка світу в Пекіні, що проходив у жовтні, майже в усіх видах програми на п'єдестал піднімалися спортсмени Піднебесної. Особливо показовим було плавання вільним стилем серед жінок на дистанціях

200 м та 100 м брасом: п'ять з шести медалей вибороли господарки змагань.

Нагадаю, що найважливіший передолімпійський старт -Чемпіонат світу з водних видів спорту пройде влітку наступного року в Шанхаї. Саме там спеціалісти та вболівальники зможуть оцінити шанси претендентів на нагороди Олімпіади-2012 у Лондоні. Щоб вийти на рівень результатів цьогорічних чемпіонок Європи серед дорослих - англійок Джемми Спаффорд та Елізабет Симмондс, Олександри Герасимені з Білорусі, потрібен час. Якщо встигнемо виконати все заплановане, зможемо кинути виклик фаворитам за два роки в англійській столиці. Але, скоріш за все, наші олімпійські надії мають "вибухнути" на літніх Іграх-2016.

Оптимізму вболівальникам має додати першість Європи з водних видів спорту серед юніорів, яка проходила у Фінляндії. Вдруге в історії цих змагань збірна України перемогла в загальнокомандному заліку у плаванні, завоювавши сім золотих, п'ять срібних та одну бронзову медаль. Наші юні надії випередили знані в спортивному світі держави - Німеччину, Велику Британію, Францію, Іспанію і Росію.

 

На береги Темзи - через Шанхай

 

- Наступний рік буде надзвичайно насиченим для Дарини Зевіної - ти закінчуєш школу, готуєшся до першої у своєму житті світової першості серед дорослих...

Д. З. - Сподіваюся, що вдасться відсвяткувати останній дзвоник і випускний вечір разом з однокласниками. А вже потім зосередитися на підготовці до липневих випробувань у Китаї. Де буду вчитися далі, поки сказати важко. Очевидно, вступатиму до Київського університету фізичної культури та спорту. Адже членам збірної країни надзвичайно важко поєднувати навчання на стаціонарі з участю у відповідальних змаганнях.

Ю. З. - Раніше склад учасників чемпіонатів світу та Європи визначали Федерації з плавання. Переможець національної першості отримував право представляти свою країну на цих престижних стартах. Зараз Міжнародний олімпійський комітет встановив нормативи для кожного виду програми. Тільки той, кому він підкорився, має право отримати ліцензії на літні Ігри та світову першість. Кращі результати Дарини на дистанціях 100 і 200 метрів дозволяють їй змагатися з найсильнішими плавцями планети.

 

ДОСЬЄ "УК"

 

Дарина ЗЕВІНА. Народилася 1 вересня 1994 р. в Києві. Майстер спорту міжнародного класу з плавання. Чемпіонка І Юнацьких Олімпійських ігор на дистанції 100 метрів на спині, срібний призер - на 50, бронзовий - на 200. Багаторазова чемпіонка Європи серед юніорів. Переможець етапу Кубка світу-2009 у Москві. Перший тренер - Валерія Золотаревська. Тренер - Юрій Зевін.