ВИСТАВКА

Сьогодні в столиці Білорусі відкрилася XVІІ Мінська міжнародна книжкова виставка-ярмарок. Українські видавці та книгорозповсюджувачі восьмий рік поспіль беруть участь у цьому заході. Але за тиждень до початку виставки група українських літераторів, серед яких Сергій Жадан, Василь Шкляр, Ірен Роздобудько, Іван Андрусяк, Анатолій Дністровий та інші, звернулася з відкритим листом до голови Держкомтелерадіо Юрія Плаксюка та до українських видавців з вимогою бойкотувати виставку у Мінську і тим самим висловити свою незгоду із політичним режимом у країні.

Щоправда, деякі письменники й видавці не підтримали заклик колег по перу, оскільки такий протест стане перш за все бойкотом білоруської інтелігенції, а не влади. "Участь України у міжнародному форумі в першу чергу продиктована інтересами видавців, читачів та громадськості Білорусі, для яких українська книга завжди була ковтком свободи, прикладом втілення демократичних традицій у суспільстві", - зазначив голова Держкомтелерадіо Юрій Плаксюк. До того ж, українську книгу, заходи з її популяризації у рамках Мінської книжкової виставки чекають близько двохсот тисяч українців Білорусі.

- Вони їдуть до столиці із різних куточків республіки, щоб почути рідну мову, придбати українську книгу, поспілкуватися з українськими видавцями і письменниками, - зазначає Юрій Плаксюк. - Не виправдати їхніх сподівань цього року - означає залишити їх у духовному вакуумі, позбавити можливості ознайомитися з новими книжками Ліни Костенко, Марії Матіос, Юрія Андруховича, творами класиків української літератури - Івана Багряного, Богдана-Ігоря Антонича, публіцистикою Михайла Гориня, історичними працями Михайла Грушевського - тих літераторів і громадських діячів, яких ми називаємо совістю нації.

Відтак українські книги все ж відправили до Мінська. Не відмовилися від участі у виставці й представники видавництв, які були включені до складу офіційної української делегації.

Національна експозиція України, яку зазвичай формує для міжнародних книжкових виставок Держкомтелерадіо, налічує 500 видань, що вийшли у вітчизняних видавництвах різної форми власності за останні 2 роки. Це літературні твори класиків і сучасників, численні науково-популярні видання, енциклопедії, довідники, словники тощо. Спеціальні розділи в експозиції присвячуються 20-річчю незалежності України та Євро-2012. Всього у Мінську представлена книжкова продукція близько 100 українських видавництв та видавничих організацій.

Традиційно на Національному стенді України відбудеться День української книги за участю працівників Посольства України у Республіці Білорусь, Держкомтелерадіо, представників місцевої української громади, учасників та відвідувачів виставки-ярмарку. У рамках цього заходу відбудеться презентація унікального українсько-білорусько-литовського видавничого проекту, історичного дослідження, присвяченого 600-річчю Грюнвальдської битви "Грюнвальдська битва - битва народів".