У нинішній непростій ситуації для країни, яка виникла внаслідок пограбування владою Януковича та руйнації сходу України сепаратистами за підтримки Кремля,  для бюджету країни важлива буквально кожна гривня. У зв’язку з цим більш ніж дивними видаються події, які тривалий час не сходять зі сторінок електронних і друкованих ЗМІ.

Прецедент…

Як відомо, на початку цього року трапився прецедент, яких раніше в практиці  використання українських державних активів не було. Адже протягом минулих десятиліть підприємства, які були віддані в оренду бізнес-структурам, служили для таких одним з головних чинників самозбагачення. А державному бюджету перепадали крихти, якщо й взагалі перепадали. Адже тіньові схеми, які використовували орендарі держмайна, давали змогу їм безкарно обманювати той же Фонд держмайна, показуючи, приміром, збитки. Або доводити штучно підприємства до банкрутства з прицілом на їх викуп за мізерними цінами.

І ось Кабінет Міністрів України  вирішив покласти край такій практиці — 5 вересня уряд офіційно повідомив, що не подовжить термін оренди двох головних підприємств титанової галузі.

Зокрема йдеться  про Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ІГОК) та Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ВГМК).  Орендарем цих потужних комбінатів була Group DF, яка належить олігархові Дмитру Фірташу.

Останній, як відомо, сидить під домашнім  арештом у Відні і чекає рішення американської Феміди, яка підозрює його в корупційних діях та підкупі індійських чиновників. До речі, керівництво фінансово-промислової групи заздалегідь, з дотриманням всіх юридичних формальностей, було попереджено про те, що уряд піде на такий крок. 

Здавалось би, ніщо не могло перешкодити переходу комбінатів під управління держструктур. Тим більше, що це було цілком виправданим як юридично, так і  фінансово. Адже, як пише «Голос України» за 3 жовтня у статті «Звичайне нехлюйство чи все ж «принцип Черчилля?», група Фірташа платить у рік за оренду обох підприємств усього дев’ять мільйонів доларів.  Одержуючи при цьому сумарний прибуток з них 350 мільйонів доларів. Тому питання, чи вигідно це для держави, можна з повним правом віднести до риторичних. Тим більше, в скрутні часи, коли валютний «сейф» країни аж ніяк не можна назвати переповненим.

… який не одержав продовження

Але виявилося, що радіти тому, що в  державну казну незабаром увіллється  струмок валюти, який її оминав, було зарано. Греблю на цьому  шляху поставила Феміда.  Одинадцятого вересня з’ясувалося, що існує рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 4.09.2014 р. щодо заборони Фонду держмайна України та іншим органам, в тому числі й правоохоронним, здійснювати передачу чи повернення орендованих цілісних майнових комплексів державі. Як пише вже згадуване видання, спершу 19 серпня суддя Данилишин виніс ухвалу, якою заборонив проводити інвентаризацію майна ВГМК, що залишилося там після оренди «Кримським титаном», власником якого є структури Дмитра Фірташа, а 22 серпня суддя Аблов виніс ухвалу про заборону проведення інвентаризації майна другого підприємства — ІГОК. Фактично цими судовими рішеннями була заборонена інвентаризація належного державі майна і заблоковано виконання урядового рішення щодо повернення комбінатів під управління держави.

Нагадаємо, структури Фірташа, як пишуть ЗМІ,  одержали ці комбінати в оренду непрозоро за часів Януковича. Його менеджмент успішно банкрутив і «Сумихімпром». Чому в такому випадку представники Феміди стали аж ніяк не на бік держави, а на бік фаворита минулої влади? Вже згадуваний «ГУ» намагається, так би мовити, розставити крапки над «і» в такій позиції суддів: «За повідомленнями інформаційних агенцій, під стінами Окружного адмінсуду Києва відбулася акція протесту небайдужих громадських активістів. Чого ж вони вимагали? Та люстрації якраз згаданих суддів! Бо що один,  що другий,  за інформацією протестувальників, своїми рішеннями фактично підштовхнули процеси на 

Майдані і навколо нього до тієї прірви, в яку все вилилося 18 та 20 лютого». 

За інформацією газети, суддя Окружного адмінсуду міста Києва Віктор Данилишин  21 листопада 2013 року ухвалив рішення «про заборону під час проведення мирних масових акцій встановлювати малі архітектурні форми у вигляді наметів, кіосків, навісів, у тому числі тимчасових та пересувних. Заступник голови згаданого суду Євген Аблов 9 грудня вже своїм рішенням зобов’язав силові структури «застосувати дії з припинення правопорушень, забезпечення вільного пересування центральними вулицями міста Києва».  Це рішення було підставою для застосування спецзасобів, зброї та спецтехніки (водомети, БТР) проти мирних громадян. «Саме це рішення суду було підставою для реалізації плану «Хвиля» та «Бумеранг», а також підставою масових арештів активістів», вважають протестувальники.

Як ми вже писали, на думку експертів, багаторічний контроль Gоup DF над підприємствами титанової галузі призвів до її занепаду через відсутність інвестицій у модернізацію. Так же само, як у «Сумихімпрому».  Безперечно, урядові структури не мають права втручатися у роботу судів. Але ж є компетентні органи, які можуть і повинні розібратися в тому, що стоїть за такими рішеннями представників Феміди. Надто вже дорого кожне з них обходиться нашій державі. 

Микола ЧИСТЕНКО
для «Урядового кур’єра»