НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА

Збройні сили України готуються до широкомасштабних навчань

– 20-та річниця Збройних сил України, яку будемо відзначати 6 грудня, стане своєрідним підведенням підсумків усієї роботи з формування української армії, — зазначив учора міністр оборони Михайло Єжель перед початком прямої телефонної лінії у Кабінеті Міністрів.

Але сьогодні найперше наше завдання — підготовка до великих навчань, які пройдуть з 12 по 30  вересня і будуть  називатися «Адекватне реагування – 2011», сказав міністр. За великим рахунком, це безпрецедентний і масштабний захід, позаяк ми ставимо мету —перевірити організаційно-штатну структуру Збройних сил, закладену в Концепції розвитку ЗСУ. Планується провести не лише бойові стрільби, а й перевірити  на практиці роботу Ставки Верховного   Головнокомандування по всіх питаннях, що належать до її компетенції. 

 

На першому етапі — уточнення планів застосування Збройних сил, на другому — максимально наближені до реальних завдань дії, пов’язані з обороною і безпекою держави.

Зокрема, це 42 різноманітні тактичні, тактико-спеціальні і льотні навчання на 15 полігонах країни, до яких залучатимуться близько 13 тис. осіб — 9,5 тис. військовослужбовців, 2300 одиниць озброєння і військової техніки, а також 40 літаків, 31 вертоліт, 33 кораблі Військово-Морського флоту та судна забезпечення.

Торкаючись нинішнього загального стану Збройних сил, Михайло Єжель повідомив, що незважаючи на всі складнощі цьогорічного фінансування за програмою 2006-2011 років, за останні два роки зроблено чимало. Приміром, уведено до ладу 21 літак, 7 бойових кораблів, прийнято на озброєння 105 зразків нової або модернізованої техніки. Взагалі підтримка високого боєздатного стану озброєння і військової техніки — одне з пріоритетних завдань Міноборони, наголосив міністр. Тим більше, що нинішній рік є роком підвищення технічної готовності армії. Цього навряд чи вдалося б досягти, якби не ритмічне (хоч і недостатнє) фінансування, уточнив Михайло Єжель.

Важливим питанням для Міністерства оборони є й утримання надлишкової інфраструктури. Цього року вдалося утилізувати боєприпасів у 2 рази більше, ніж за попередні роки. Окрім цього практично з трьох гарнізонів удалося вивезти такий небезпечний компонент, як меланж. Якщо вдасться зберегти такі темпи роботи, у 2012 році ми повністю позбудемося цієї отрути, запевнив міністр.

Невеликі, але досягнення відзначив Михайло Єжель і у сфері дотримання соціальних гарантій військовослужбовців. Приміром, за рахунок премій піднялося грошове утримання деяких категорій військовиків, у тому числі й контрактників. До кінця року заплановано здати в експлуатацію більше двох тисяч квартир. По великому рахунку збережено кадровий потенціал ЗСУ і в цьому напрямку робиться все можливе, сказав міністр оборони.