СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Уряд готовий до конструктивної критики громадськості. Аналіз звернень громадян на урядову телефонну «гарячу лінію» дає змогу вчасно реагувати на проблемні питання, знаходити можливості для виправлення помилок, які трапляються під час проведення реформ у країні. Як повідомили «УК», на урядову телефонну «гарячу лінію» з питань дерегуляції в будівельній сфері з січня по червень 2012 року надійшло 102 звернення, з яких 90 розглянуто протягом звітного періоду органами виконавчої влади. Звернення надійшли від заявників з 21 регіону, переважно з м. Києва (26), Київської області (12), АР Крим  (10 ) та Львівської області (10).

Громадяни порушували питання щодо відновлення будівництва багатоповерхових будинків (38 звернень), зокрема житлових об’єктів, у більшості яких забудовником є ТОВ «Консоль ЛТД» у містах Києві, Севастополі та Сімферополі (загалом 19 звернень); введення в експлуатацію будинків (23 звернення), половина з яких стосувалася чотирьох забудовників Києва; прискорення початку будівництва житлових будинків у містах Києві, Донецьку, Алушті, Сімферополі та Ялті (7 звернень); повернення коштів інвесторам у будівництво житла (2 звернення, забудовники ТОВ «Консоль ЛТД» і ТОВ «Фінансово-будівельна група «Еліта - Центр»); скарги на дії працівників Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю (4 звернення), зокрема у Київській, Сумській областях та АР Крим; пропозиції щодо внесення змін до законодавства України (2 звернення), зокрема до Закону  «Про архітектурну діяльність»; прохання посприяти початку будівництва  житлового будинку для депортованих у м. Джанкой АР Крим тощо.

З інших питань надійшло 13 звернень, зокрема стосовно підключення комунікаційних мереж у новобудовах, отримання висновку щодо можливості проведення будівельних робіт на земельних ділянках та уточнення інформації щодо забудовників. Тобто  по всій Україні однакові проблеми, які можна узагальнити так: зволікання із завершенням будівництва житла,  поспішна здача будинків  з недоробками, абияке ставлення до виконання будівельних робіт.

Так, приватний підприємець з м. Києва звернувся до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Київській області за реєстрацією виконання будівельних робіт приватного будинку, в якій йому було відмовлено. Після його звернення на урядову телефонну «гарячу лінію» Державна архітектурно-будівельна інспекція повідомила про реєстрацію Інспекцією заяви підприємця щодо виконання ним будівельних робіт. 

За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію»  звернулося 8927 громадян зі скаргами, заявами та пропозиціями. 

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділокп'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00.