ПРОЕКТ

У столиці вперше в Україні відбувся показ мод для жінок з інвалідністю 

Організатори заходу спробували нагадати суспільству, що поруч живуть люди з особливими потребами, котрі не хочуть, аби їх жаліли. Вони чекають на звичайне розуміння і підтримку. Ці люди мають таке ж право, як і всі, реалізовуватися й демонструвати себе в усіх сферах сучасного життя, у тому числі й у високій моді. Адже жінка — чи здорова, чи з якимись фізичними і психічними особливостями, теж повинна бути чарівною і привабливою, при цьому не відчуваючи незручності через свої проблеми.

Красуні у модному стильному вбранні сиділи у своїх візках мов королеви на троні. Фото УНІАН

Fashion Chance зібрав жінок з порушеннями зору та опорно-рухового апарату (на візках). У кожної з них за плечима нелегка життєва історія, але цей проект дав змогу почуватися справжніми моделями і хоч на мить забути про всі негаразди. Учасниці демонстрували стильне й красиве вбрання, що створили для них тринадцять дизайнерів з різних куточків нашої країни, початківців і знаменитостей в індустрії моди. Вони з відповідальністю і натхненням поставилися до даної справи, деякі навіть відвідували окремих учасниць удома, аби зняти мірки та приміряти свої витвори.

Голда Виноградська, президент представництва французької компанії «Jolie Dame» в Україні, віце-президент Конфедерації дизайнерів і стилістів України ось уже п’ять років як заснувала власний бренд «Golda». Своєю колекцією додала показу французького шарму та вишуканості. Її чорні елегантні сукні з накинутими поверх стильними пальтами демонстрували незрячі жінки.

— Мої героїні чудові, — говорить дизайнер. — З ними приємно працювати. Я придумала для них легкий, функціональний одяг.

І дуже щаслива брати участь у такому соціальному проекті, аби хоча б у такий спосіб принести краплину радості людям з проблемами здоров’я.

Загалом були представлені різні стилі одягу — від креативного до класичного, а романтичний образ весільної сукні вразив присутніх. З-поміж інших цікава колекція Ірини Сербіної, на створення якої модельєра надихнула культура племен майя. Стиль «Гарсон» показала Вікторія Карпенко. Він закликав до рівноправ’я, демократії і можливості використовувати елементи жіночого у чоловічому гардеробі та навпаки. Сукні Ганни Яковенко, в яких граційно дефілювали учасниці, розраховані на всі випадки життя — побут, свято, офіс тощо.

Враженнями про Fashion Сhance ділиться одна з моделей – Олена Сичова, – яка через цукровий діабет вона повністю втратила зір:

— На показ потрапила випадково: зателефонувала знайома і запросила на кастинг. Спочатку я не сприйняла це серйозно, а тепер просто у захваті від того, що стала часточкою великого світу моди, відчула себе справжньою жінкою і кудись подівся комплекс неповноцінності…

Різноманітні образи учасниць доповнювалися оригінальними зачісками та гарним макіяжем. З учасницями працювали справжні професіонали — перукарі, візажисти, стилісти… Всім приділили максимальну увагу і до кожної застосували художній підхід. У незвичному амплуа моделі побувала і Юлія Козлюк. У результаті автокатастрофи молода жінка втратила можливість ходити і тепер пересувається за допомогою візка. Проте фізична вада їй зовсім не заважає реалізовувати себе у житті. Нині вона очолює Благодійний фонд розвитку комп’ютерних та інформаційних технологій для інвалідів.

— Моє кредо — ніколи не здаватися і, хоч би як було важко, іти вперед, – каже Юлія.

Масштабний проект охоче підтримали Національна асамблея інвалідів, провідні компанії, відомі політики, бізнесмени, люди мистецтва та культури, ЗМІ. Дефілювання моделей розбавили яскраві виступи переможців і фіналістів популярних конкурсів «Україна має талант» і «Х-Фактор»: незряча співачка Олена Ковтун, Дмитро Скалозубов, гурт «Вода» та ін. Не давав сумувати і ведучий вечора фіналіст «Танцюють всі-3» Антон Давиденко.

— В Україні проблеми людей з інвалідністю часто ігнорують і не враховують, — зазначає президент показу мод для жінок з особливими потребами Ірина Наріжна. — Тому цей проект — шанс для нашого суспільства змінитися, стати сучасним і цивілізованим. У подальшому показ плануємо проводити щорічно і сподіваємось, що він сприятиме створенню особливої ланки в українській індустрії моди — одягу для людей з інвалідністю.