Прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликає всіх учасників бюджетного процесу поводитися відповідально й ухвалювати державницькі рішення, які дадуть змогу країні й надалі успішно розвиватися. Про це він сказав під час засідання уряду, коментуючи запланований на четвер розгляд проекту державного бюджету на 2019 рік. Глава уряду наголосив, що документ перебуває у Верховній Раді понад місяць. Він реалістичний і виважений. Проте відчуваються намагання роздути видаткову частину — аж до обсягу кошторису таких країн, як Німеччина, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

«Розумію, що з політичних причин проект бюджету починають критикувати. Нам пропонують збільшити видатки на трильйони гривень. 

Але я не фахівець давати порожні обіцянки й не робитиму цього. Бюджет 2019 року — це бюджет, який забезпечить розвиток і зростання економіки. 

З таким бюджетом ситуація буде стабільна, промисловість і виробництво зростатимуть, як і середні зарплати», — запевнив Прем’єр.

Він нагадав, що у проекті бюджету збережено всі пріоритети — від фінансування Збройних сил до впровадження змін в освіті, медицині та подальшій децентралізації.

«Хочу, щоб українці пишалися своєю державою й тими, хто ухвалює державницькі рішення. Усіх до цього закликаю. Цього очікують українські громадяни, — сказав глава уряду. — Я закликаю, щоб усі учасники бюджетного процесу, незважаючи на вибори, ухвалювали державницькі рішення, які дадуть змогу вийти із проблем, що накопичувалися десятиліттями. Упевнений, ми зможемо об’єднатися навколо збалансованих рішень».

Відсоток людей, які не бояться звертатися по медичну допомогу, невпинно зростає. Фото з сайт ars-med.lv

Медреформадає позитив

Про стан розвитку системи охорони здоров’я протягом 2018 року на засіданні Кабміну звітувала профільний виконуючий обов’язки міністра Уляна Супрун. Вона зазначила, що успіхом реформи можна вважати те, що нині вже 19,5 мільйона українців уклали угоди із сімейними лікарями і близько 82% з них повністю задоволені роботою своїх терапевтів. Гроші нарешті пішли за пацієнтами. А від того зарплати справжніх фахівців, яких українці обрали самі, зросли вдвічі й навіть більше. І якщо ще у 2016 році, згідно з даними щорічного дослідження «Індекс здоров’я. Україна», понад 40% українців відмовлялися від медичних послуг через їх вартість, то останнім часом ця кількість скоротилася на 24%. Зріс рівень вакцинації населення, медзаклади повністю забезпечено необхідними вакцинами. Також запрацювала програма «Доступні ліки».

Однак, за словами Уляни Супрун, є й проблеми. Нині у бюджеті 5,9 мільярда гривень на закупівлю необхідних ліків і медичних виробів, а потреба становить 13,8 мільярда. Отже, в середньому фінансується 52% кожної програми. Уляна Супрун додала, що певні програми профінансовано на 100%, а декотрі — лише на 25%. І питання фінансування слід урегулювати.

Обговорювали питання фінансування осередків сільської медицини, які надають людям послуги, але потребують реконструкції та модернізації приміщень, оснащення сучасним медобладнанням і забезпечення ліками й лікарями.

Прем’єр резюмував, що місцеві органи влади мають усвідомити: міські лікарні перебувають на їхньому балансі. Отже, саме їм нести за них відповідальність. І створити там такі умови перебування пацієнтів, щоб люди, відвідавши їх раз, наступного разу мали бажання піти знову саме туди, а не шукати іншу лікарню чи лікаря. А місцеві лікарі не повинні заглядати в кишеню до пацієнта, а надавати йому якісні послуги. І тоді люди йтимуть саме до цієї лікарні, а держава за ними спрямує гроші.

Володимир Гройсман визнав, що не зможе запобігти підвищенню цін на газ для населення, яке є однією з умов Міжнародного валютного фонду для надання Україні чергового кредиту. «Я руками і ногами борюся з цим, зубами, вже більше року. Але є речі, які перебувають за межами моїх можливостей», — констатував він.

Шахтарі отримають заборговане

Прем’єр зауважив, що має намір наступного тижня провести нараду з урегулювання заборгованості з виплати заробітної плати працівникам державних шахт. «Ми погашаємо, а заборгованість з’являється знову — це замкнуте коло», — дивується Прем’єр. І додає, що це дуже серйозне питання, яке потребує врегульованих рішень.

Присутній на засіданні народний депутат Олексій Білий заявив, що заборгованість шахтарям становить 1,4 мільярда гривень. А міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик зазначив, що на дотації шахтам спрямовано лише 113 мільйона гривень з 1,4 мільярда, передбачених ухваленим Верховною Радою у липні цього року законом.

Наприкінці засідання Кабмін затвердив орієнтовний план законопроектних робіт на 2019 рік, а також план заходів, спрямованих на реформування вітчизняної науки. Уряд погодив закупівлю міжнародного іспиту з основ медицини IFOM для моніторингової оцінки якості медичної освіти.