АКТУАЛЬНО

Електронний уряд змусив естонських чиновників розповісти,  скільки вони заробляють насправді

Реєструвати автомобілі та майно, відкривати бізнес, платити податки, відправляти рецепти в аптеку — практично все можна здійснити в електронній мережі. Загальну комп’ютеризацію влада Естонії оголосила 2000 року, а нині вивела країну у світові лідери з використання електронних технологій. Тепер громадяни можуть у будь-який час поспілкуватися з чиновниками, що мають віртуальні «кабінети», оформити документи і отримати довідки, не виходячи з дому. Про особливості роботи електронного уряду розповів Надзвичайний та Повноважний посол Естонської Республіки в Україні Сулев Канніке під час «круглого столу», організованого «Київським прес-клубом» спільно з Національною спілкою журналістів.

Персональні дані під контролем

За словами посла, така загальна комп’ютеризація значно спростила життя громадян, сьогодні 99% банківських операцій проводять через Інтернет, а 50% різних послуг оплачують через мобільних операторів. Свої доходи через електронну систему декларують 94% громадян. Також електронна система дає змогу зареєструвати бізнес, причому зробити це можна протягом однієї години.

Кожен естонець має від народження спеціальну картку. Вона замінила внутрішній паспорт. На самій картці фото, ім’я, дата народження. Картка — це тільки ключ до глобальної системи, де зберігають всі інші дані про людину. За її допомогою можна подорожувати країнами Шенгенської зони, без закордонного паспорта. А також використовувати її як банківську карточку для сплати рахунків. При цьому влада гарантує недоторканність особистих даних.

Розроблено технології, які максимально спрощують обмін інформацією між різними державними службами, а також захищають кіберпростір.

Доступ до будь-якої інформації, яка не становить державної таємниці, вільний. Тобто кожен естонець може легко знайти інформацію про те, які рішення ухвалюють в цей момент у парламенті й чим займається міністр на своєму робочому місці.

До речі, зарплата всіх чиновників та інформація про податки, які вони сплатили, за словами посла, в обов’язковому порядку викладаються в Інтернет, ці дані також загальнодоступні. «Я не завжди почуваюся комфортно, тому що мої сусіди можуть у будь-який час зайти в мережу й побачити, скільки я заробляю, — розповідає він. — Але як громадянин я визнаю, що це корисно для нашої демократії. Крім того, всі офіційні документи й папери теж наявні в Інтернеті, і кожен може їх переглянути. Звичайно, якщо це Міністерство закордонних справ, то не дають конкретну інформацію, а лише назву документа і його загальні положення. Це не дуже зручно, особливо коли журналісти можуть переглядати мої власті офіційні листи. І в них виникають запитання, на які мені незручно було б відповідати. Але з іншого боку я розумію, що це все ж таки підкреслює демократичний стан у нашій державі».

Чи є Україні місце в цифровому світі?

До побудови такої електронної системи взаємовідносин між владою та суспільством країна йшла поступово. На першому етапі у всіх публічних бібліотеках створили безкоштовні точки доступу до Всесвітньої мережі, а також провели Інтернет в усі школи. Щоб навчити працювати з електронною системою людей похилого віку, для них впровадили спеціальні курси.

Естонія стала першою у світі державою, де пройшли електронні вибори. Проголосувати можна було навіть за допомогою мобільного телефона, аби тільки був зареєстрований електронний підпис.

Водночас Сулев Канніке зазначив, що система електронного управління не завжди усуває корупцію. «Електронна демократія не завжди допомагає усунути корупцію в країні, вона лише допомагає відслідковувати її через державні органи і завдяки отриманим через електронну систему управління даним визначити, чи зможе держава її побороти, — зазначив посол.

Що думають з приводу запровадження такої електронної демократії та коли в Україні буде нарешті створено електронний уряд, дізнатися, на жаль, не вдалося. Хоч українські чиновники були запрошені до участі в засіданні «круглого столу», вони чомусь не з’явилися.

На думку посла, Україна має багатий потенціал для розвитку в цьому напрямку, але успіх залежить від того, чи налаштоване суспільство на такі зміни.