Українці — європейська нація. Це випливає з тисячоліть нашої історії, й це підтверджують події останніх місяців. Різка зміна зовнішньополітичного вектора минулою владою призвела до Євромайдану. І навіть у найкритичніші моменти революції Гідності європейська мета не зникала з переліку вимог. 

Тепер ми вчимося думати по-європейськи, працювати по-європейськи, мріяти по-європейськи! Щодня. А кожна третя субота травня — лише додатковий привід, аби звіритися з курсом.

«Це перший День Європи, який відзначаємо в надскладних і драматичних історичних обставинах», — зазначив у виступі на урочистостях Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Однак глава уряду волів говорити не про трагізм поточного моменту. Він передовсім наголосив на тому, що вже зроблено: Україна протягом десятків років очікувала, що буде підписано Угоду про асоціацію з ЄС. І настав історичний момент: політичну частину Угоди про асоціацію з ЄС підписано.

Україна очікувала й очікує на те, що буде введено безвізовий режим, і ми ухвалили остаточний пакет законів, необхідний для переведення України до другої стадії введення безвізового режиму.

Наймасовішим заходом цього дня став столичний парад вишиванок. Фото УНІАН

Україна хоче бути частиною Європи. Європу також ділили, її намагалися порвати, в Європі були війни, але Європа це перемогла. Нині вона об’єднана, єдина і запрошує Україну.

«Дуже оптимістично дивлюся в майбутнє України, як би сьогодні не було складно. Ми перейдемо всі випробування, і разом із нашими європейськими партнерами Україна буде тільки сильніша, а українці, які є насправді європейською нацією, які не просто поділяють європейські цінності, а й реалізують їх, вільно подорожуватимуть до Європи. Ми тут почнемо відкривати європейський бізнес, а український бізнес уже зараз може продавати свої товари в Європу», — наголосив Прем’єр-міністр.

Дипломати, акредитовані в Україні, на власні очі спостерігають наш поступ до Європи. Фото УНІАН

Водночас уряд рекомендує новому Президентові, якого буде обрано, передусім відвідати Брюссель для підписання Угоди про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі. «Це має бути перший крок і перший підпис новообраного Президента», — наголосив Прем’єр.

Панельну дискусію «Ідея Європи та нова Україна» у рамках святкування Дня Європи в Києві зорганізувало Представництво Європейського Союзу в нашій державі. У Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький Арсенал» дипломати, інтелектуали та експерти обговорювали вектори зближення України та Європи: в політиці, економіці, інформаційному просторі, цінностях та інших сферах життя.

Доки дорослі дискутують, діти візуалізують свою мрію про краще життя. Фото з сайту for-ua.com

Відкриваючи загальну дискусію, голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінськи зазначив, що вірить у силу і рішучість України, щоб подолати всі виклики, які перед нею постали.

«Упевнений, що Україна має досить сил і рішучості пройти це історичне випробування щодо свого суверенітету, і ЄС робить усе можливе, щоб допомогти Україні у боротьбі за право на самовизначення», — зазначив він. Дипломат укотре підкреслив, що Європейський Союз підтримує територіальну цілісність та незалежність України і зацікавлений у підписанні економічної складової Угоди про асоціацію.

«Проведення вільних і чесних виборів 25 травня буде важливим кроком у правильному напрямку», — додав він.

У свою чергу міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт також наголосив на важливості президентських виборів 25 травня, нагадавши, що цього дня проходитимуть і вибори до Європарламенту. «І ви, і ми прокладатимемо шлях, і він буде єдиний, адже стосуватиметься спільного розв’язання проблем, які виникають у наших європейських країнах», — зауважив високий гість.

Почесні гості оглянули експозицію Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал», зокрема виставку, присвячену подіям на Майдані Незалежності у лютому цього року, виставку сучасного мистецтва «The show within the show», присвячену творчості Вільяма Шекспіра, а також павільйони з продукцією українських умільців та фотовиставку «Україна на шляху до Європи».

Програма свята, різнобарвна та насичена мистецькими, спортивними заходами, фестивалями, конкурсами тощо, зібрала тисячі киян і гостей столиці.

Охочі мали змогу відвідати майстер-класи з лозоплетіння, ліплення з глини, гончарного мистецтва, різьблення по дереву, ковальства, батика, оригамі.

Водночас Культурний центр провідних країн ЄС презентував можливості інтернаціональної освіти та співпраці для українців.

Кожен із цих заходів — від дипломатії високого рівня до танців європейських народів у виконанні дитячих колективів — наголошував: прагнути до єдиної європейської сім’ї й будувати Європу в Україні можна одночасно. А тим, хто продовжує мантрувати словами «Нас там ніхто не чекає», пора вже позбуватися комплексу меншовартості. Адже більшість українців переконана: зовнішньополітичний вектор української політики більше не зміниться.