З початку року в Україні почали видавати закордонні паспорти нового зразка — біометричні, з чипом, на якому міститься необхідна інформація про його власника, а також звичайні, але зі зміненим внутрішнім дизайном. На оформлення їх на 9 лютого уже подано понад 162 тисячі заяв, з них понад 47 тисяч — на біометричні. За словами голови Державної міграційної служби Сергія Радутного, черги, які були у перші дні подачі заяв на оформлення цих документів, тепер істотно зменшились. Бо якщо 12 січня біометричні документи оформлювали всього на 35 робочих місцях по всій Україні, то нині їх уже 562, а до кінця лютого обіцяють 610. За словами Сергія Радутного, щоб оформити закордонний паспорт — як біометричний, так і звичайний, — треба звертатися тільки до підрозділів ДМС і ДП «Документ», який входить у структуру служби.

Не звертайтеся до «клонів»!

Жодна інша контора не має права їх оформляти. А тим часом чимало фірм, зазвичай туристичних, через Інтернет пропонують ці послуги, та ще й за неабияку ціну. «На своїх сайтах шахраї пишуть, що нібито вони — офіційні партнери ДМС чи ДП «Документ». Однак ці служби не співпрацюють з питань оформлення паспорта для виїзду за кордон із жодною приватною компанією. Тільки підрозділи міграційної служби фотографують, сканують підпис та відбитки пальців рук, і без особистої присутності людини це зробити неможливо», — пояснили у прес-службі ДМС.

І ще одне. Виготовлення закордонного паспорта триває не менш ніж 7 днів, а турфірми, які начебто надають ці послуги, пропонують «усього за один день». Голова ДМС розповів, що вирішив перевірити сам, як це працює, і зателефонував до однієї з них. Отримавши запевнення, що так і буде, послав у фірму співробітника. «На місці виявилося, що «поки що за один день ні, але тільки для вас лише за 7 днів…» — і співробітнику ДМС запропонували… піти з представником турфірми у підрозділ ДМС і оформити документ як і належить. Працівники ДМС викрили вже кілька таких фірм, і в Інтернеті подібних оголошень поменшало», — зауважує Сергій Радутний. Однак ми самі поблукали павутиною і переконалися, що їх ще немало. Приміром, одна з них просила за оформлення паспорта аж 3140 гривень. Тож потрібно бути пильними.

Безвізовий режим ще тільки сниться... Фото з сайту iz.com.ua

Перекреслений шенген?

Утім, для власників цих паспортів, які мали намір отримати візи, саме біометрія стала шлагбаумом на шляху в Європу. Виявилося, що іноземні консульства не відкривають візи в українських паспортах із чипами. «Біометричні паспорти — це все обман! Сьогодні забрав свій із Консульства Польщі у Харкові — в ньому віза, але перекреслена! Бо паспорт не дійсний! Про це мені говорив сам пан консул. Бо, за його словами, в країнах шенгену вони ще не отримали офіційного статусу. Як можна було видати громадянинові України закордонний паспорт, який чинний лише в Україні!» — так емоційно висловився бідолаха у соцмережі. Як виявилося, перепоною для отримання візи стало те, що зразки біометричних паспортів відправили не в усі іноземні посольства й консульства, аби ті мали змогу дотриматися процедури визнання документа нового зразка. І хоча дипломати ще 21 січня відвідали поліграфкомбінат «Україна», де друкують ці документи, і відзначили високий рівень технологічного процесу їх виготовлення, проте екскурсія на підприємство не має юридичної сили для ратифікації цього паспорта. Потрібно надати зразки в установленому порядку. Втім, у прес-службі МЗС на запитання «Урядового кур’єра» підтвердили, що міністерство ще минулого тижня подало відповідні зразки до всіх іноземних дипустанов. Однак є певна бюрократична процедура ратифікації цих документів, яка може розтягнутися і до двох тижнів.

Коли Європа стане ближчою

Щоправда, процедура отримання віз у країни ЄС поки що лишається такою, як і раніше, навіть для власників біометричних паспортів. За словами керівника ГО «Європа без бар’єрів» Ірини Сушко, видача біометричних паспортів — це один із 50 критеріїв технічних завдань, які український уряд має виконати, перш ніж наші громадяни отримають право безвізового в’їзду на територію ЄС. Вона зауважила: «Частину висунутих Євросоюзом умов Україна вже виконала, зокрема щодо підготовки законодавства, яке відповідає міжнародним і європейським стандартам. Комісія ЄС схвалила поступ України в цьому напрямі. Однак перед країною стоїть ще чимало завдань. Вони стосуються громадського порядку і безпеки, боротьби з корупцією і організованою злочинністю, удосконалення співробітництва правоохоронних органів України та ЄС тощо. До того ж нинішній час окреслив нові виклики, пов’язані із захистом кордонів, прав переселенців тощо».

Можливо, ухвалення рішення про лібералізацію візового режиму з країнами ЄС відбудеться вже під час травневого саміту «Східного партнерства» у Ризі, однак цей варіант Ірина Сушко назвала найоптимістичнішим. Окрім цього, з дня оприлюднення наміру скасувати візовий режим і до того часу, коли українці отримають право на безвізовий перетин кордонів з країнами ЄС, може минути не менше ніж півроку. А поки що паспортом з чипом можна користуватися як звичайним закордонним.

ПИТАННЯ РУБА

За комфорт додаткова плата

Вартість закордонного паспорта вказана на сайтах ДМС і ДП «Документ». У підрозділах ДМС, якщо його робитимуть 20 днів, становить: з чипом 518,15 гривні, без чипа — 461,15 гривні. Сюди входить 170 гривень держмита, вартість адмінпослуги та бланка. За термінове (7 днів) оформлення треба викласти 774,3 гривні за біометричний паспорт і 718,3 гривні за звичайний.

У ДП «Документ» — дорожче: паспорт без чипа коштує 711,15 гривні за 20 днів і 968,30 — за 7 днів виготовлення;  біометричний — 768,15 гривні (за 20 днів) або ж 1025,30 (за 7 днів). Сергій Радутний цікавився у людей, які оформлювали паспорт у ДП «Документ», чому вони звернулися саме сюди, а не до підрозділу ДМС, послуги якої дешевші. Йому відповіли, що тут затишно, і дівчата красиві працюють…За що беруть додаткові гроші? За сервіс, кажуть, за комфортні умови.