У мене як приватного підприємця працює вагітна. Але вже місяць, як вона прогулює роботу, медичних довідок про те, що була у лікарні, не приносить. Розумію, що в такому стані буває по-всякому, і якби вона справді ходила в медичний заклад, то я б і слова не сказав. А її в робочий час неодноразово бачили то в магазині, то в кафе з подругами. Тобто вона справді прогулює. Роботу, яку вона повинна виконувати, мені доводиться перекладати на інших і доплачувати їм за це. У декретну відпустку ця жінка піде лише через чотири місяці. Знаю, що вагітних за законом не можна звільнити, але ж саме для таких випадків повинні бути винятки. Якщо так, то як мені краще вчинити?

 В. МОРДОВЕЦЬ, м. Вінниця

Консультує Альона РОМАНОВА,
член Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги
— голова правління Кримської правової коаліції

— Відповідно до статті 184 Кодексу законів про працю України, звільнення вагітних і жінок, які мають дітей віком до трьох років (шести років — частина шоста статті 179), одиноких матерів за наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Обов’язкове працевлаштування здійснюється також у випадках їхнього звільнення після закінчення строкового трудового договору.

Ці категорії жінок не можна звільняти не лише на підставах, передбачених ст. 40 і 41 КЗпП, а й на інших підставах, які кваліфікуються як звільнення (розірвання) трудового договору з ініціативи власника.

Тому у такій ситуації звільнити жінку без її бажання неможливо.

Як нарахують допомогу на дитину?

За кілька місяців маю йти в декретну відпустку. У мене це буде перша дитина, а в чоловіка вже є дитина від першого шлюбу. Нині вона проживає разом з нами. Нараховуючи державну допомогу при народженні дитини, нам її нарахують як на першу дитину чи як на другу?

Тетяна ВАСИЛЕЦЬ, м. Луганськ

— Відповідно до ст. 10 Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» допомога при народженні дитини за цим законом надається одному з батьків дитини (опікунові), з яким постійно проживає дитина.

Тобто після народження дитини у повторному шлюбі враховуються всі діти, яких виховує сім’я. Якщо в родині вже виховується одна дитина, то новонароджений є другою дитиною в сім’ї, а отже, розмір допомоги призначають як при народженні другої дитини.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua