Учора Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив результати зовнішнього незалежного оцінювання та державної підсумкової атестації з трьох основних предметів: української мови й літератури, математики та історії України. Про це під час прес-конференції повідомив директор центру Вадим Карандій. За його словами, тепер кожен учасник тестування може зайти на власну інформаційну сторінку й побачити свій результат. Щоб його перевірити, на сайті центру розміщено таблиці переведення тестових балів у рейтингову оцінку за шкалою 100—200 балів (для ЗНО) і таблиці відповідності тестових балів шкільним оцінкам (за шкалою 1—12 балів) для ДПА.

За іспитовим хвилюванням школярі й весни не бачать. Фото УНIAН

Напередодні оголошення результатів відбулося засідання експертної комісії при УЦОЯО, експерти якої визначили поріг балів «склав/не склав» для тестів із цих трьох предметів. До речі, визначення порогових балів відбувалося прозоро і публічно — всі охочі вступники та їхні батьки мали змогу слідкувати за засіданням освітян у режимі онлайн. Учасники могли переконатися, що до комісії увійшли представники регіональних центрів оцінювання якості освіти, вчителі, представники вишів, наукових установ, громадських організацій.

Після обговорення експерти вирішили встановити поріг «склав/не склав» з української мови і літератури, що відповідає 23 тестовим балам, з математики — дев’яти, з історії України — 25 балам. Тож з української мови і літератури пороговий бал подолали не всі — 91% учасників тестування з цього предмета, з математики — 85% майбутніх вступників, з історії України — 87% учасників.

Зазначимо, що результати ЗНО, які зараховують випускникам і як ДПА, стали відомі фактично за день до випускного балу й вручення атестатів зрілості. «Відповідно до планів про закінчення навчального року, оголосити результати незалежного оцінювання планували до 31 травня, — говорить Вадим Карандій. — Наш центр зробив усе можливе, це було у максимально короткі терміни. Ми ще за півроку планували оголосити результати раніше — 26—27 травня, і керівники навчальних закладів про це були поінформовані. Тому тепер адміністрація шкіл і вчителі мають організувати свою роботу таким чином, щоб, отримавши відомості результатів, вчасно внести відповідні оцінки випускникам до додатків шкільних атестатів».

Сьогодні адміністрації загальноосвітніх навчальних закладів матимуть доступ до відомостей результатів ДПА в електронному вигляді. За допомогою логіна й пароля керівники шкіл зможуть увійти на сторінку свого навчального закладу на сайті центру та знайти відповідний файл у вкладці «Відомість результатів ДПА».

Принагідно Вадим Карандій зазначив, що сертифікат ЗНО 2016-го буде дійсним і наступного року. «Для цього ми саме проводимо необхідну підготовчу роботу, зокрема змінили метод шкалювання результатів, — повідомляє директор. — Таблиця, яка є, — це фактично наслідок. Вона не є порівняльною із таблицями переведення балів попередніх років. Планується, що такий метод стабільно використовуватимуть упродовж наступних років і дасть можливість провести роботу з порівняння цих результатів». Чи діятиме цьогорічний сертифікат не два, а три роки, стане відомо у жовтні цього року, коли затверджуватимуть Умови прийому до вищих навчальних закладів на наступний рік.

Нагадаємо, що в травні відбулося ЗНО з трьох предметів: української мови й літератури, математики та історії України. З 3 по 17 червня майбутні абітурієнти матимуть змогу скласти тести з іноземних мов, біології, фізики, географії й хімії. Причому для проходження тестування з цих предметів потрібно роздрукувати запрошення-перепустки з власних інформаційних сторінок — там вони розміщуватимуться до 30 травня.