ГРОШІ

У вишах поки не вміють індексувати  стипендії по-новому
 

Неприємне здивування спіткало студентів низки українських вишів, коли ті отримали свою липневу стипендію: замість звичайних 730 грн на їхніх карткових рахунках виявилося на 200 грн менше. Зокрема, за словами президента Української асоціації студентського самоврядування (УАСС) Єлизавети Щепетильникової, зі скаргами на  зменшення стипендії звернулися студенти Київського національного торговельно-економічного університету, Запорізького національного університету, Рівненського державного гуманітарного університету, Національного аерокосмічного університету «Харківський авіаційний інститут», Кам’янець-Подільського національного університету та інших вишів. Крім того, проведене серед студентів опитування засвідчило, що на сьогодні 30% із них  отримали стипендію не в повному обсязі, а понад  20% студентів взагалі не одержали стипендію за липень.

Як відомо, нещодавно було внесено зміни до порядку індексації доходів громадян, спрямовані, як ідеться в повідомленні прес-служби МОНмолодьспорту, «на приведення у відповідність механізму нарахування індексації стипендії до діючого механізму нарахування індексації заробітної плати та пенсії». На думку голови експертного департаменту УАСС Олександра Смирнова, заковика цих змін така: «Скажімо, в травні цього року студенти отримували 530 грн стипендії та індексацію в розмірі 37%. Для всіх студентів, незалежно від того, коли вони вступили, ця сума становила 195 грн. У новій постанові порядок нарахування індексації змінено так само, як при нарахуванні зарплатні.

Згідно з опитуванням, 30% студентів отримали стипендію не в повному обсязі. Фото УНІАН

Тобто якщо раніше стипендії індексували всім однаково, людям, які влаштувалися на роботу місяць тому, зарплату не індексували. Такий же механізм вирішили застосовувати щодо нарахування стипендій. Студент, який прийде до вишу у вересні, отримає «голу» стипендію. Ймовірно, на 2-му курсі її розмір також не збільшиться, оскільки інфляції за останній рік фактично не було. Студенти 3 курсу отримають невелику індексацію. А найбільшу матимуть студенти 4 курсу», — зазначив він, додавши, що нині багато університетів чекають на лист-роз’яcнення від профільних міністерств щодо правил нарахування стипендій.

Експерт повідомив, що у зв’язку із ситуацією, яка склалася, деякі виші взагалі не нараховують стипендії, «інші застосували постанову за  фактом і вже нараховують по 530 грн стипендії. Студенти деяких університетів отримують гроші за старою схемою. За словами  першого заступника міністра МОНмолодьспорту Євгена Суліми, їхнє міністерство разом із Мінсоцполітики та Мінфіном готує відповідне роз’яснення. Проте його ще немає». Поцікавившись у прес-службі профільного міністерства, коли воно буде готове, «УК» почув у відповідь, що там такою інформацією не володіють.

Крім того, днями віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що уряд ухвалив рішення про підвищення з 1 вересня 2012 року базового рівня стипендій на 37,5%. Так, для студентів вишів ІІІ—ІV рівня акредитації базова стипендія становитиме 730 грн. Водночас у коментарі «УК» Олександр Смирнов поінформував, що «на урядовому порталі немає інформації, що на порядок денний засідання уряду виносили питання про внесення змін у постанову про стипендіальне забезпечення. До цієї постанови, яку оприлюднено на сайті ВР, змін не вносили кілька останніх місяців. Так, стипендія залишається на рівні 530 грн».

У Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту запевняють, що студенти не мають підстав хвилюватися. «Станом на 30 липня 2012 року всім без винятку ВНЗ, підпорядкованим МОНмолодьспорту, видатки на виплату стипендії та індексації перераховані у повному обсязі відповідно до лімітів бюджетних асигнувань на січень-липень цього року. Крім того, на сьогодні розмір мінімальної академічної ординарної (звичайної) стипендії студента вищого навчального закладу ІІІ—IV рівнів акредитації становить 530 грн на місяць. З огляду на те, що така стипендія підлягає індексації на 36,7%, або на 194,51 грн, студент має отримати  530+194,51=724,51 гривні», —  йдеться у повідомленні прес-служби міністерства.

По детальніші роз’яснення «УК» звернувся до МОНмолодьспорту. Як повідомили в його прес-службі, скарги від студентів щодо зменшення стипендії до них не надходили. А якщо таке трапилося, в міністерстві рекомендують звертатися до Департаменту вищої освіти або до Департаменту економіки та фінансування. Водночас учора активісти студентських організацій пікетували Кабмін. Тож якщо студенти все-таки протестують під його стінами, можливо, профільному міністерству варто поглянути на ситуацію уважніше?