Практичні кроки з подальшої реалізації стратегічно важливих проектів у сферах космосу та охорони здоров’я були в центрі уваги Шостого спільного засідання Міжурядової українсько-бразильської комісії з торговельно-економічного співробітництва. Реальне підтвердження плідного міждержавного партнерства — спільний космічний проект «Циклон-4 — Алкантара».

«Цей проект надзвичайно важливий не лише з комерційного погляду. Успіх проекту «Циклон-4 — Алкантара» стане підтвердженням здатності України і Бразилії реалізовувати проекти такого масштабу», — висловив переконання міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов у ході роботи засідання.

Сторони домовилися зокрема вивчити нові можливості космічної співпраці і спільного розвитку нових проектів. Так, із бразильського боку прозвучала пропозиція українським підприємствам космічної галузі розглянути можливість створення спільних підприємств із бразильськими компаніями для підвищення ефективності реалізації космічних програм обох країн.

Розвиток і поглиблення співпраці відповідають стратегічним цілям і прагненням обох держав. Насамперед це стосується збільшення товарообігу, поглиблення співпраці у космічній, науково-технічній, промисловій і фармацевтичній галузях, сільському господарстві, а також у сфері міжрегіональної співпраці.

«Ми прагнемо розширювати та зміцнювати економічні контакти й зацікавлені в істотному прискоренні започаткування нових спільних проектів як в Україні, Бразилії, так і у третіх країнах», — цитує слова Ігоря Прасолова прес-служба Мінекономрозвитку.

У свою чергу генеральний секретар МЗС Бразилії Едуардо дос Сантос зазначив, що його країна вже нині має з Україною дуже широкі зв’язки у стратегічно важливих та високотехнологічних секторах економіки і прагне до їх поглиблення: «Ми пишаємося стратегічним партнерством з Україною і працюватимемо над розширенням горизонтів торгівлі та зміцненням наших двосторонніх відносин».

Від Бразилії до зірок значно ближче. Фото з сайту cienciahoje.uol.com

Скажімо, реалізація спільного «інсулінового проекту», який передбачає передачу української технології виробництва інсуліну людського рекомбінантного бразильській стороні та будівництво заводу з його промислового виробництва на території Бразилії, — один із практичних прикладів такої стратегічної співпраці.

Стан виконання цього проекту перебуває на особливому контролі Міністерства охорони здоров’я та Кабінету Міністрів. Завдяки поверненню підприємства «Індар» у березні 2012 року в державну власність та призначення нового керівництва компанії динаміку робіт за проектом було відновлено. «Нам вдалося вирішити практичні питання, які дали змогу відновити постачання українського інсуліну до Бразилії», — зауважив міністр.

Так, наприкінці вересня вітчизняне підприємство завершило процес передачі бразильській стороні технологічної документації та продовжує навчання тамтешніх фахівців.

Ігор Прасолов переконаний, що існує значний потенціал співпраці між підприємцями Бразилії та України. Наші підприємства виробляють широкий спектр товарів хімічної промисловості й металургії, авіації, суднобудування, а також обладнання для машинобудування та енергетики. Україна готова постачати гірничодобувні машини, обладнання для нових бразильських електростанцій і портової інфраструктури.

«Наша країна володіє сучасними та передовими технологіями. Ми готові до їх відкриття для бразильської сторони на взаємовигідних умовах, зокрема шляхом створення спільних підприємств з виробництва на території Бразилії продукції за українськими технологіями», — наголосив урядовець.

На думку Едуардо дос Сантоса, співпраця країн вже дала конкретні результати, однак на сьогодні перед Бразилією й Україною стоїть завдання диверсифікувати спектр товарів двосторонньої торгівлі, підтримувати й нарощувати рівень діалогу в науці, освіті, охороні здоров’я, сільському господарстві та промисловості. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»