СПАДЩИНА

Завершено роботи зі збереження колекції автентичних мозаїк ХІІ століття  Михайлівського Золотоверхого собору

Микола ПЕТРУШЕНКО,
«Урядовий кур’єр»

Майже рік у Києві подовжували життя безцінним пам’яткам старовини. Днями в Софійському соборі Національного заповідника «Софія Київська» представили результати проекту збереження колекції автентичних мозаїк XII ст. Михайлівського Золотоверхого собору.

Присутні, а серед них науковці, посол США в Україні Джон Теффт, оглянули відреставрований мозаїчний живопис XII ст. Михайлівського Золотоверхого собору, який зберігається на хорах Софійського собору, і розширену та доповнену не відомими раніше широкому загалу автентичними фондовими матеріалами постійно діючу експозицію. Представлено також науковий каталог «Мозаїки Михайлівського Золотоверхого собору», який уперше видано в Україні.

— Перемігши в міжнародному конкурсі, — сказав перший заступник міністра культури Тимофій Кохан, — цей проект отримав грант Американського посольського фонду збереження культурної спадщини на його реалізацію.

Науковим керівником робіт був багаторічний дослідник Михайлівських мозаїк, завідувач відділу історичних досліджень Національного заповідника «Софія Київська» Юрій Коренюк. Він є і автором каталогу, виданого українською та англійською мовами.

Експозиція дає уявлення про стан монументального ансамблю храму, який він мав до знищення в 1937 році. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Зауважувалось, що вперше експонати з фондів Національного заповідника «Софія Київська», пов’язані з Михайлівським Золотоверхим собором, були відреставровані й приведені до експозиційного стану.

Мозаїки Михайлівського Золотоверхого собору після демонтажу з його стін у 1934 році зберігалися у Національному заповіднику «Софія Київська». Це композиція «Євхаристія», постаті апостола Фадея, архідиякона Стефана, п’ять фрагментів постатей невідомих апостолів та два фрагменти орнаментів. Постаті апостолів зазнали значних руйнувань. Під час реставрації у 1966 році лише два з них було приведено до експозиційного стану і виставлено. Інші три фрагменти — тільки нині і разом з іншими збереженими мозаїками та фресками Михайлівського Золотоверхого собору – увійшли до єдиного експозиційного комплексу. Тепер ця експозиція дає найбільш повну уяву про стан монументального ансамблю XII ст. Михайлівського храму, який він мав до його знищення в 1937 році.

В окремій вітрині виставлені залишки тих мозаїчних зображень, що у процесі демонтажу та тривалого зберігання зазнали повної руйнації.

Донині збереглася також певна кількість окремих кубиків смальти тих мозаїк Михайлівського собору, які були поруйновані ще у XVIII ст. За свідченням історика С. Крижанівського, у ризниці Михайлівського Золотоверхого монастиря у XIX ст. було 20 пудів (320 кг) смальти, зібраної при ремонті Михайлівського собору у XVIII ст. До наших днів дійшло близько 50 кг розсипного мозаїчного набору. Це кубики кольорової скляної смальти, природного каменю — кольорових мармурів та вапняків, а також кераміка. Їх тривалий час досліджували. Це дало змогу визначити особливості використання кожного відтінку і на цій підставі запропонувати реконструкцію палітри, якою користувалися майстри мозаїк Михайлівського Золотоверхого собору.

Важливою складовою експозиції є корпус археологічних матеріалів, зібраних у 1937 році та під час розкопок монастирської території впродовж кількох наступних років. Це плінфа стін, фрагменти мурувального розчину, плитки підлоги, голосники. Нині ці матеріали найбільш повно представлені в єдиному експозиційному комплексі.

ПРЯМА МОВА

Петро ТОЛОЧКО,
голова Наглядової ради
Національного заповідника
«Софія Київська» академік:

— Коли Україна виграла грант, було тривожно: чи не порушать мозаїки при реставрації? Роботу виконано якнайкраще! Тому це подія надзвичайної ваги. Збережено для наступних поколінь пам’ять і свідчення культури одного з найвеличніших соборів України.

 

Джон ТЕФФТ,
Посол США в Україні:

— Претендентами на цей грант було 90 країн. Україна перемогла. А це — свідчення високої оцінки вашої культури. Ми пишаємось, що були партнерами великої справи. Збереження колекції автентичних мозаїк ХІІ ст. не єдиний проект, який здійснює США в Україні. Жодна країна Європи не отримала стільки грантів на підтримку культурної спадщини, як Україна. США поважають історію і культуру України.