Події, що сталися в Україні протягом грудня-лютого, вразили світову спільноту, адже у центрі Європейського континенту схожа ситуація мала місце ще на початку 1990-х років минулого століття. Але більше за все латентний конфлікт, що певний час тривав у суспільстві і набув конкретних обрисів останніми місяцями, вразив українство: саме тих людей, які  зо два десятки років жили у мирі на власній землі, не знали терактів, не знали збройного протистояння, мали можливість вільно вийти на вулиці міст, незважаючи на політичні уподобання. Події минулого вівторка не те що вражають — вони болем відлунюють у серці, однак «УК» завжди намагався подавати виважену інформацію. І від цього принципу ми не відхрещуємося.

Сьогодні Київ мало нагадує європейську столицю. Фото з сайту gdb.rferl.org

Не так планувалося

Ходу активістів з Євромайдану до Верховної Ради, засідання якої 18 лютого потенційно могло посприяти  вирішенню суспільно-політичної кризи, було анонсовано заздалегідь. «Мирна хода» — так окреслили цю акцію лідери протестувальників та опозиційних політичних сил. Про перші результати цієї ходи «УК» писав у минулому номері. Однак на момент друку газети протистояння між мітингувальниками та правоохоронцями у центрі Києва дуже загострилося і переросло з локальних сутичок у повномасштабний конфлікт.

Реагуючи на дії активістів, які досить успішно штурмували барикади «Беркуту» та внутрішніх військ на прилеглих до парламенту вулицях, правоохоронці відбили атаки та невдовзі пішли у наступ. У підсумку барикади протестувальників на вулицях Інститутській та Грушевського було розібрано, а під вечір силовики оточили Майдан Незалежності. В ніч проти середи були спроби штурму основних позицій мітингувальників, однак помітних результатів силові акції не дали. На момент здачі й сьогоднішнього номеру ситуація залишалася невизначеною.

Варто підкреслити, що у вівторок-середу у столиці не працював метрополітен — «у зв’язку із загрозою терористичних актів», зазначалося у повідомленні Київської міської державної адміністрації. Тож, пересічним громадянам було досить важко дістатися домівок. До слова, багатьом з киян для цього знадобилося понад чотири години, а деякі працівники «УК» навіть змушені були заночувати на робочому місці. А вже у середу зранку, з’явилася інформація про обмеження доступу до центра Києва. 

Але ці негаразди жодною мірою не співставні з тим, що сталося на околицях Майдану. За попередньою інформацією, оприлюдненою департаментом охорони здоров’я КМДА, під час сутичок загинуло 25 осіб, 241 особу госпіталізовано. Інші джерела повідомляють про понад тисячу поранених. Серед постраждалих — більше десятка журналістів, а одного з наших колег так звані «тітушки» витягли з таксі на світлофорі і по-звірячому убили.   Згідно з повідомленням прес-служби МВС, 371 працівник органів внутрішніх справ звернувся по медичну допомогу до відомчих медичних закладів. З них 349 госпіталізовані. У 74 правоохоронців — вогнепальні поранення, дев’ять співробітників правоохоронних органів загинуло від вогнепальних поранень.

Крім того, у столиці вогнем фактично знищено Будинок профспілок, де знаходився штаб Євромайдану.  До того ж, у західних областях України розпочалися наступи на адміністративні будівлі, подекуди блокуються військові частини та приміщення силових структур.

Офіційна позиція

З приводу останніх подій на сайті глави держави розміщено заяву членів робочої групи з урегулювання політичної кризи — міністра юстиції Олени Лукаш та першого заступника Глави Адміністрації Президента Андрія Портнова.

«Завершилася багатогодинна зустріч Президента України Віктора Януковича з лідерами опозиції Арсенієм Яценюком, Віталієм Кличком та Олегом Тягнибоком. Зустріч відбувалася на тлі припинення перемир’я у Києві та інших містах України.

Протистояння, загибель громадян, захоплення та незаконне використання зброї, чергове захоплення державних будівель, палаючі офіси та автівки — це все стало реальним завдяки діям радикальних сил.

Вчора опозиція закликала громадян до протесту, до блокування парламенту і сьогодні ми отримали погроми, підпали, вбивство та кровопролиття. Більше ніхто не зможе казати про мирний протест в Україні.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблих, співробітникам правоохоронних органів, громадянам України. Сталася трагедія. Такого більше не повинно існувати. Люди не повинні гинути.

Лідери опозиції сьогодні прийшли до Президента України з проханням про мирне врегулювання конфлікту, але саме вони ще з ранку закликали громадян до мобілізації, боротьби та протистояння. Лунали заклики про застосування зброї. Багато людей було спровоковано такими заявами.

І знову, як і минулих разів, представники опозиції відмовляються брати на себе відповідальність за те, до чого вони закликали громадян, до наслідків їх закликів.

Але Президент України закликав Арсенія Яценюка, Віталія Кличка та Олега Тягнибока відмежуватись від закликів до радикальних дій та відмежуватись від підтримки радикальних сил.

Президент України закликав негайно припинити збройне протистояння, скласти зброю і здатися правоохоронним органам тим, хто сьогодні порушив Закон та провокує громадянські протистояння.

Президент України закликав негайно припинити захоплення правоохоронних органів, зброї, припинити ескалацію конфлікту в державі. Це обов’язок опозиції — закликати всіх радикалів, які порушили Закон і відповідальні за кровопролиття, припинити протистояння.

На жаль, спільну заяву про засудження та відмежування від радикальних дій опозиція оголошувати та підписувати відмовилась.

Ми налаштовані на мир, на діалог. Ми проти насильства у будь-яких його проявах. Перемовини будуть продовжені», — йдеться у заяві Олени Лукаш.

А от Андрій Портнов заявив: «Повинен нагадати всім, хто вдався до радикальних дій. Шановні громадяни!

Сьогоднішні правопорушення мають ознаки особливо тяжких злочинів. Захоплення зброї, підрозділів і приміщень органів внутрішніх справ і безпеки, інші дії суворо караються Законом.

Закон дає певне визначення: суспільно небезпечна діяльність, яка полягає у свідомому, цілеспрямованому застосуванні насильства шляхом підпалів, убивств, тортур, залякування населення та органів влади, або втіленням інших посягань на життя чи здоров’я ні в чому не винних людей, або погроза вчинення злочинних дій з метою досягнення злочинних цілей, називається тероризмом. Суспільно небезпечна діяльність буде обов’язково каратися самим суворим чином.

Закликаємо всіх, хто вчинив ці злочини, здати зброю і уникнути суворого покарання. Вимагаємо негайно припинити незаконні дії. Здатися правоохоронним органам. Звільнити всі захоплені приміщення і транспортні комунікації. Зробити це необхідно заради збереження миру і спокою в нашій країні. Заради збереження єдності нашої держави і громадянського спокою».

РЕАКЦІЯ СВІТУ

Торонто й Лондон запалюють свічки

В ніч проти середи не спав не лише Київ. Українці Канади, до прикладу, зібралися далеко за північ під українським консульством у Торонто, аби вшанувати пам’ять загиблих у столиці нашої країни. Вони запалили свічки та помолилися за душі померлих протестувальників, за мир та справедливість в Україні. І сформували вимогу до уряду Канади — застосувати жорсткі санкції до влади нашої держави.

А в Лондоні українці взагалі заблокували виходи з посольства України у Великій Британії. Активіст тамтешнього євромайдану розповів, що вже за кілька годин на місце приїхала поліція і змусила звільнити виходи з посольства. На попередження активісти не зважають — мають намір продовжувати такий «моральний» тиск у цілодобовому режимі.

У Римі наша діаспора також миттєво відреагувала на «київське кровопролиття». Пікетували  й штаб-квартиру ООН у Нью-Йорку, Федеральний резервний банк США, Посольство України у США та Посольство України у Польщі, інформує медіа-портал української діаспори VIDIA.

Єпископи проти крові

Не лишився осторонь процесів на Майдані Незалежності та й по всій країні собор єпископів Української православної церкви США. «Потрібна сміливість, щоб вийти поза межі конфлікту та брати до уваги людську гідність інших так, щоб єдність переважала над конфліктом. Саме тоді можна буде будувати шлях до співрозуміння над розбіжностями та конфліктами. Політична демагогія, жорстокість і насильство потрібно негайно припинити, — передає їхнє звернення УНІАН. — Ми сподіваємось, що урядовці та лідери опозиції, з-за підтримки міжнародного співтовариства, прийматимуть сміливі рішення, спрямовані на пошук справедливого і міцного врегулювання конфлікту, який потрібно терміново зупинити. Пам’ятайте, демократичне майбутнє країни залежатиме від діалогу і можливості слухати голос громадян України. Фізична сила ніколи не дасть успіху в усуненні вільної волі і голосу громадян».

Компроміс — крок відважних

Президент Польщі Броніслав Коморовський в інтерв’ю інформаційному агентству РАР заявив: «Я хотів би закликати Президента України, але також лідерів опозиції бути відважними на шляху до компромісу, котрий не означає поступок лише з однієї сторони. Бо треба бути відважним, аби зробити крок назад, якщо насправді метою є добро України».

А міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус у заяві з приводу останніх подій в Україні закликав країни Євросоюзу розглянути запровадження цілеспрямованих санкцій проти відповідальних за застосування насильства в Україні.

«Зараз на вулицях Києва вирішується майбутнє України», — передає його слова Радіо Свобода.

«Холодний аналіз» від ЄС

Наступний заклик Литви до української влади і опозиції — негайно повернутися до переговорів про новий уряд і конституційну реформу. Адже тривала політична криза у країні все більше виходить із-під контролю. Тому саме політичні лідери України мають узяти на себе відповідальність за дотримання прав і свобод та ефективно це вирішити. Зупинити насильство і відвернути провокації може тільки конструктивний діалог.

А в Твітері Лінас Лінкявічус закликав главу Української держави негайно вивести силовиків із центру Києва.

Загалом, різкій критиці нинішнє насильство у Києві піддали багато країн-членів ЄС. За якусь добу пролунали й кілька попереджень для осіб, винних у цьому. Найгірше, що ЄС не виключає жорстких санкції, подібних до тих, які застосовувалися проти Ірану, Куби та Зімбабве.

Щодо цього питання говорив і глава Міністерства закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. В ефірі TVN24 він підкреслив, що Євросоюз прийматиме рішення про свої подальші дії після «холодного аналізу» того, що відбулося у столиці України, та назвав необхідним з’ясувати, «хто саме спричинив кровопролиття». Високопосадовець визнав, що світова спільнота має обмежений вплив на розвиток ситуації в нашій країні, відтак, може діяти лише політичними методами, що власне зараз і робить. «Можливо, навіть у цю мить організовується розмова нашого Президента з Президентом України. Але в кінцевому результаті це Віктор Янукович несе відповідальність. Якби це залежало від польського уряду, від Євросоюзу, то точно ті події не відбулися б», — резюмував він та визнав, що події в Києві в будь-якому випадку матимуть наслідки.