З 1 вересня в Україні почала діяти урядова ініціатива «Пакунок малюка». Вона полягає в тому, що кожна українська родина, в якій народжується дитина, отримує від держави набір товарів першої необхідності для догляду за немовлям. Серед них пелюшки, серветки, підгузки, присипка, ковдри, одяг — загалом близько 25 предметів. Саму коробку, в яку запаковано речі, можна використовувати як люльку для немовляти. Проект «Пакунок малюка» реалізовують у межах державної соціальної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2021 року, яку було затверджено 30 травня 2018-го. На сьогодні пакунки малюка отримують у 23 регіонах, Донецька та Луганська області ведуть документальне оформлення отримання таких пакунків.

Як повідомила під час прес-конференції в Будинку уряду заступник міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Олександра Чуркіна, «Пакунок малюка» — це пілотний національний проект із соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства. Пакунок видають усім родинам, у яких народжується дитина. Зокрема, наголосила Олександра Чуркіна, цей проект спрямовано на створення стабільної системи захисту здоров’я матері й дитини і формування відповідального батьківства. На сьогодні в Україні вже видано понад 30 тисяч пакунків малюка. Чиновниця розповіла, що його може отримати і мати, і батько дитини, а також батьки-усиновителі й патронатні родини. Його видають у пологових будинках державної й приватної форм власності.

Олександра Чуркіна зауважила, що пакунок малюка видають на всіх немовлят незалежно від їхнього місця народження після подачі відповідної заяви до управління соціального захисту. За її словами, отримання пакунка малюка жодним чином не впливає на виплату державної допомоги на дитину, яка слугує окремою грошовою допомогою на кожного новонародженого. Пакунок малюка не впливає на обрахування сукупного доходу родини, якщо він потрібен для надання інших соціальних виплат. Олександра Чуркіна повідомила, що проект «Пакунок малюка» постійно вдосконалюватимуть, його автори вивчають усі відгуки й пропозиції, які обов’язково врахують у майбутньому.

Як повідомила генеральний директор директорату стратегічного планування і євроінтеграції Міністерства охорони здоров’я Ірина Литовченко, до пакунка малюка МОЗ рекомендувало не включати жодних медикаментів, бо їх має призначати лікар, і пляшечок та дитячих сумішей, бо необхідно підтримувати грудне вигодовування. Керівник напряму соціальної політики UNICEF Артур Айвазов повідомив, що незабаром у пакунку малюка з’явиться добірка спеціальних освітніх матеріалів для батьків.

Під час прес-конференції директор офісу UNOPS Андрій Буряковський висловив думку, що проект «Пакунок малюка» — це початок створення системного урядового сервісу, що задовольнятиме потреби сімей, у яких народжуються діти. Він наголосив, що регіони вчасно і відповідно до замовлень отримають пакунки. Потреба в них на вересень — грудень 2018 року становить 114 778 штук, а вартість одного набору — 3377 гривень, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів.