Нині у національній першості України з футболу перерва, пов’язана з товариськими іграми національних збірних. Учора Михайло Фоменко провів відкрите тренування своїх підопічних, яких викликав на ігри з Кіпром та Уельсом, а  Олександр Головко розпочав підготовку молодіжної команди до товариського матчу з англійцями, який  відбудеться 22 березня в Києві на НТКУ ім. В. Баннікова.

Тож порядок у турнірній таблиці,  який встановився після минулих вихідних і матчів 19-го туру чемпіонату України серед команд Прем’єр-ліги, буде незмінним до кінця березня. 

Головною інтригою  центрального матчу звітного туру була така: чи зможуть підопічні Сергія Реброва, які до недільного вечора вже півтора року не вигравали  в луганської «Зорі», перемогти непоступливого суперника? Єдиною відносною несподіванкою від київського штабу стала поява  у стартовому складі  Жуніора Мораєса, який до цього мав проблеми зі здоров’ям. Як з’ясувалося,  саме цей крок і став вирішальним. Юрій Вернидуб поклався на перевірених бійців, залишивши новачків весни на лаві запасних. А ось сюрпризи наставник гостей все-таки  приготував, віддавши перевагу досвіду В’ячеслава Чечера, а також змінив правий фланг, де Олександр Караваєв виконував функції оборонця.

Жуніор Мораєс (№11) був переконливим у ролі джокера. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Перший тайм проходив майже на рівних. Нехай моментів, близьких до гольових, фактично не виникало, внутрішня напруга поєдинку тримала найвищий градус. Спочатку «Динамо» сильно тиснуло на чужі ворота, потім луганці відчули себе сміливішими, заходивши до чужого штрафного майданчика і створюючи там небезпеку. Єдиним на дві команди справді підступним ударом запам’ятався Мігель Вєлозу. Микита Шевченко перевів м’яч на кутовий.

Перерва була корисною господарям. Контроль м’яча у них став ще більшим.  При цьому гості доволі спокійно стримували суперника, не надто часто даючи привід голкіперові хвилюватись. Та Андрій Ярмоленко, який більшу частину ігрового часу перебував у затінку Микити Каменюки, дав пас у боротьбу Мораєсу. Бразилець буквально протиснувся крізь двох суперників й у падінні проштовхнув м’яч у ворота — 1:0.

Вартий був цей не надто видовищний м’яч багато. Він наближає динамівців до  збереження чемпіонського  титулу, а головне — позбавляє підопічних Сергія Реброва луганського синдрому.

У поєдинку львівських «Карпат» та дніпропетровського «Дніпра» футболу було ще менше: на полі точилася чоловіча боротьба, в якій команди не цуралися зробити ставку на руйнування обопільних атак. Але дніпропетровці досить високо зустрічали суперників, застосовуючи колективний пресинг до гравців «Карпат». І підопічні Мирона Маркевича досягли мети у середині другого тайму. Пройшла флангова передача за спини захисникам на Шахова, той прострілив уздовж воріт на Зозулю, який не залишив шансів воротареві львівської команди. За всіма статистичними показниками «Дніпро» мав вигляд на голову сильнішим, проте тієї феєрії, яка відбулася тиждень тому проти «Шахтаря», не вийшло.  

Утім,  у завершальній частині матчу підопічні Мирона Маркевича були ближчими до другого голу, ніж до втрати очок, а Зозуля забив у другому матчі поспіль. Завдяки перемозі динамівців над «Зорею» скоротився до чотирьох очок розрив між третім і четвертим місцями, отже повернулася інтрига в боротьбу за бронзові медалі.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Прем’єр-ліга. 19 тур

Чорноморець — Олександрія — 1:2
Голи: Мартиненко (59) —  Полярус (8), Леонов (80)

Олімпік — Волинь — 1:1
Голи: Матяж (51) —  Польовий (54)

Сталь — Говерла — 1:0
Гол: Лазич (60, пен.)

Металіст — Ворскла — 0:3
Голи: Хльобас (17), Шиндер (29, пен., 50)

Карпати — Дніпро — 0:1
Гол: Зозуля (62)

Динамо — Зоря — 1:0
Гол: Мораєс (76)

Турнірне становище лідерів: 
1. Динамо   — 52, 2. Шахтар  — 49, 3.Зоря — 38, 4. Дніпро — 34,  5. Ворскла — 31, 6. ФК «Олександрія» — 27, 7. Карпати — 22…