Президент Петро Порошенко розпочав робочу поїздку на Донеччину в другу річницю визволення Слов’янська з гори Карачун. Там він поклав квіти до пам’ятного знака і вшанував пам’ять воїнів, які загинули під час бойових дій. Поклав квіти глава держави й до пам’ятної стели загиблим бійцям 25-ї окремої парашутно-десантної бригади.

Однак не тільки це змусило Петра Порошенка дістатися гори Карачун.

На цьому місці під час окупації Слов’янська та Краматорська проросійські бойовики зруйнували радіотелевізійну передавальну станцію «Краматорськ». Відновлювальні роботи тривають, забезпечують і доступ до українського радіо- та телемовлення. До речі, щоб відновити сталу трансляцію українських радіо- й телевізійних каналів на території Донеччини, потрібно провести будівельно-ремонтні роботи з відновлення адміністративних приміщень і встановити нову щоглу радіотелевізійної передавальної станції «Краматорськ».

Президент ушанував пам’ять загиблих бійців 25‑ї окремої парашутно-десантної бригади. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Саме тому в ході наради на горі Карачун Президент виокремив як необхідність забезпечення повного покриття українських радіо- й телеканалів на всій території Донецької й Луганської областей. Це завдання він назвав справою державної ваги.

Міністр інформаційної політики Юрій Стець поінформував присутніх, що для забезпечення повного покриття трансляції українських телевізійних каналів у Донецькій області потрібно додатково встановити ще дві вежі. Зокрема, в Луганській області триває встановлення радіотелевізійної вежі, яку передали Україні американські партнери.

Загроза масштабних боїв ще є

А в Слов’янську відбувалося відзначення другої річниці визволення північних міст Донецької області від проросійських терористів. Відкривав урочисті заходи виступом глава держави. Він заявив, що більшість жителів Донбасу бачить своє майбутнє та майбутнє регіону виключно з Україною. Окрему подяку він спрямував у бік тих людей, котрі зробили вибір на користь української Вітчизни. У цьому контексті Петро Порошенко навів дані останніх соціологічних опитувань.

Наступна президентська заява стосувалася наміру вітчизняної влади встановити мир на Донбасі: «Ми обов’язково встановимо мир і повернемо окуповані території в Україну, під український прапор політико-дипломатичним шляхом. Не маю сумніву, що дипломатична та оборонна битва за Україну, за незалежність, за майбутнє українських дітей завершиться нашою спільною великою перемогою».

Щоправда, він не оминув увагою й загрози повномасштабного відновлення бойових дій. Вона не дає змоги вкладати кошти в реконструкцію інфраструктури визволених від проросійських бойовиків територій. Слова глави держави цитує УНІАН: «Загроза повномасштабного відновлення бойових дій стримує від інвестицій для реконструкції регіону і стримує від приходу інвестора. Тому нам так потрібен мир».

Окупанти не дають налагодити життя

Глава держави вважав за потрібне повторити, що лише окупанти заважають відновленню миру та нормального життя на окупованій частині Донбасу. «Через руйнацію економіки прифронтових територій місцеві бюджети відчувають катастрофічний брак коштів, і ми тут допомагаємо: знайдено резерви, які спрямовуються до загального фонду обласних бюджетів Донецької та Луганської областей», — резюмував він.

Опісля Президент подякував народним депутатам, які розглянули зазначені зміни до бюджету. Присутніх він поінформував про підписання документа. На думку глави держави, слід у процесі перевірок ефективності використання «кожної копійки українського бюджету» забезпечити відновлення інфраструктури Донбасу. «Окупанти і лише окупанти заважають відновленню нормального життя, заважають відновленню миру. Але ми зробимо все, щоб мир повернувся і на окуповану частину Донбасу», — подав надію учасникам урочистих заходів Петро Порошенко.

Наприкінці виступу він нагадав, що визволення Слов’янська стало поворотним у відродженні Збройних сил. За його даними, майже 6 тисяч наших вояків могли обороняти Україну на початку агресії Росії в березні 2014 року.

«Ті липневі дні визволення міст можемо вважати доленосними, поворотними у відродженні Збройних сил. То був екзамен, який не кожна армія світу здатна скласти після такого швидкого відродження, після створення з нуля нових Збройних сил, — додав Президент. — Якщо на початку березня 2014-го міністр оборони, який прийшов до керма на попелищі знищеної п’ятою колоною армії, змушений був визнати на засіданні РНБО, що на оборону України можна було виставити 6 тисяч військовослужбовців, бойових солдатів, то за 4 місяці — на початку липня — наша армія почала визвольний похід. Тоді ж було визволено дві третини українського Донбасу».