МЕТА

Профспілки готові допомогти уряду справедливо перерозподіляти  національні багатства

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»

Уряд підтримає ініціативу профспілок оголосити 2012 рік роком соціальної справедливості. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з головою Федерації профспілок України Юрієм Куликом.

«Кабмін серйозно працює над проблемою надмірного розриву і дуже сильного розшарування доходів населення, особливо за останні 20 років. Неуважне ставлення до цієї проблеми призвело до зростання соціального невдоволення. Люди не розуміють, як можуть так серйозно — у десятки разів — відрізнятися доходи громадян, — продовжив свою думку Микола Азаров. — І тому уряд приймає спеціальні рішення щодо вирівнювання доходів, їх зростання, і ми розраховуємо на допомогу профспілок, яка дасть змогу більш справедливо перерозподіляти національні багатства через різні форми заохочення та стимулювання. Ми повинні в найближчі п’ять років значно скоротити цей розрив».

Він також підкреслив, що уряд перебуває у постійному діалозі з профспілками. Зокрема на кожному засіданні Кабміну присутній заступник голови ФПУ. При ухваленні важливих рішень, пов’язаних з оплатою праці, захистом прав працівників, охороною праці тощо, завжди враховується думка профспілок. Уряд готовий і в подальшому продовжувати таку конструктивну співпрацю, наголосив Прем’єр-міністр.

У свою чергу Юрій Кулик зазначив, що часом позиції профспілок і уряду природно відрізняються, але сторони намагаються вирішувати всі питання шляхом компромісу, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Крім того, голова ФПУ запропонував уряду запровадити в лютому відзначення Дня соціальної справедливості: «Я переконаний, що профспілки будуть надійними партнерами уряду в забезпеченні соціальної справедливості».

До речі, на першому в цьому році засіданні Кабінету Міністрів його очільник уперше за історію України публічно назвав надмірну диспропорцію доходів національною проблемою і запропонував виробити систему дій для ліквідації такої диспропорції. За словами Миколи Азарова, з цією метою упродовж 2012 року, зокрема, посадові оклади працівників бюджетної сфери підвищуватимуться шість разів поспіль, за рік вони повинні зрости на 19%.