Україна завершує другий місяць зими, маючи стабільну ситуацію в енергетиці. На цьому наголосив Прем’єр­-міністр Денис Шмигаль, відкриваючи вчора чергове урядове засідання. «Торік ми жили в умовах постійних обмежень та відключень. Нині в жодному регіоні такого немає і не заплановано», — наголосив він.

Водночас держава підтримує українські родини та зберігає пільговий тариф на електроенергію для населення. «Тариф був і залишається 2 гривні 64 копійки за кВт•год. Загалом цієї зими уряд не планує зміни жодних тарифів для населення», — запевнив Прем’єр­міністр.

Про стійкість та перспективу

Прем’єр нагадав, що після того як 50 відсотків  енергосистеми вразили ворожі ракети та дрони, фахівці  провели масштабні ремонти й додали енергетиці 2,2 ГВт потужності. Також збільшили до 1,7 ГВт наші можливості імпорту електроенергії завдяки повній синхронізації з мережею ENTSO­E.

«Попри постійні атаки ракетами та шахедами на об’єкти української енергетики, які тривають і цієї зими, особливо на сході України, в наших домівках є світло. Це насамперед заслуга наших енергетиків. Вдячні їм за цю щоденну важку, небезпечну роботу», — сказав Денис Шмигаль.

Він подякував нашим міжнародним партнерам, які всебічно допомагали коштами, технікою, обладнанням. Лише за минулий рік Україна отримала такі  вантажі із 35 країн, а у Фонді підтримки енергетики наявних та анонсованих внесків — на понад 400 мільйонів євро.

«Допомога надходить і нині. USAID нещодавно передало Укренерго два високовольтні автотрансформатори, які вже працюють та підсилюють нашу енергетичну стійкість. Загалом плануємо отримати 16 таких трансформаторів», — поінформував очільник уряду.

Ще один проєкт, який реалізуємо спільно з USAID, — облаштування газотурбінних установок для децентралізації енергосистеми. Як повідомив Денис Шмигаль, буде закуплено 91 установку для 32 міст. Одна вже успішно працює на Хмельниччині: «Усе це зробить нашу енергосистему ще більш стійкою та менш уразливою до атак ворога».

Глава уряду підкреслив, що основою нашої енергетики була і буде атомна генерація. Україна має амбітні проєкти її розвитку спільно з американською компанією Westinghouse.

«Ідеться про будівництво двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС за новітніми технологіями. Проєкт довгостроковий і вкрай необхідний для енергонезалежності нашої держави», — наголосив Денис Шмигаль.

Допомога і стимулювання

Ситуація в енергетиці напряму впливає на активність бізнесу. А це позначається на економічному відновленні та спроможності фінансувати оборону держави. В уряді це добре розуміють, тому, за словами Прем’єра, й надалі підтримуватимуть  український бізнес та застосовуватимуть додаткові стимули для підприємців. У цьому зв’язку він нагадав про важливі рішення РНБО та Президента Володимира Зеленського — підписані укази про створення Всеукраїнської економічної платформи та Ради з питань підприємництва.

«Це комунікаційні майданчики, які мають посилити взаємодію держави та підприємців, зняти непорозуміння і поліпшити бізнес­клімат», — переконаний Денис Шмигаль.

Кабінет Міністрів теж працює в цьому напрямі. Зокрема, до Верховної Ради подано законопроєкти про перезавантаження Бюро економічної безпеки. Нині урядовці працюють ще над кількома ініціативами, які стосуються розв’язання проблеми необґрунтованих обшуків у підприємців, вилучення документів та арештів майна.

«Перед відповідальними відомствами стоїть завдання врегулювати питання граничного рівня прибутків для державних контрактів під час оборонних закупівель. Це питання треба закрити, аби бізнес міг працювати, розвиватися та інвестувати в захист нашої держави», — наголосив Прем’єр.

Він нагадав, що в державному бюджеті на цей рік закладено понад 40 мільярдів гривень на програми допомоги бізнесу та стимулювання економіки. Крім того, від початку повномасштабної війни державну програму «5—7—9%» було істотно модернізовано  та переорієнтовано  на середній і малий бізнес. За цією програмою вже видали підприємцям понад 45 тисяч доступних кредитів на суму 182,6 мільярда гривень.

Знайшов свою нішу й інструмент державних гарантій на портфельній основі. Торік завдяки цьому видали 13,6 тисячі кредитів на майже 45 мільярдів гривень.

Ще один напрям — грантова підтримка в межах програми «єРобота». Тут держава інвестувала понад 6,5 мільярда гривень в розвиток бізнесу. Майже половина з цих коштів припадає на компонент мікрогрантів.

Нині 13,5 тисячі підприємців отримали 3 мільярди гривень на започаткування і розвиток власної справи. Завдяки цьому створено до 25 тисяч робочих місць.

Прем’єр зазначив, що цього року започатковані раніше  ініціативи щодо підтримки не лише зберігаються, а й вдосконалюються.

Джерело: Департамент комунікацій Секретаріату КМУ