Директор департаменту
пенсійного забезпечення Міністерства
соціальної політики
Микола ШАМБІР

Закон «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» набрав чинності 1 жовтня 2011 року. Тобто понад 4 місяці ми живемо за новим пенсійним законодавством. Здавалося б, про всі новації з пенсійних питань «УК» розповідає на шпальтах газети. Проте аналізуючи редакційну пошту, ми впевнюємось, що запитань у людей виникає ще багато. Серед них найактуальніші такі: призначення та перерахунки пенсій, достроковий вихід на пенсію, отримання пенсії по інвалідності, а також перехід з одного виду пенсії на інший. Гість редакції — директор департаменту пенсійного забезпечення Микола Шамбір на «прямій лінії» «УК» відповів на запитання читачів.

Довше працюватимеш —більше матимеш

— Миколо Івановичу, чимало пенсіонерів невдоволені своєю пенсією. Вважають, що за їхніми підрахунками вона повинна бути більшою, адже дехто має понад 40 років стажу. Скажіть, як заробити людині гідну пенсію? Що враховується для її призначення, врешті-решт — без чого пенсію не призначать?

— Щоб отримати пристойну пенсію, потрібно мати насамперед велику зарплату. Загалом для призначення пенсії необхідні страховий стаж і заробітна плата,  з якої сплачені внески до Пенсійного фонду. Трудовий стаж підтверджується трудовою книжкою, а також відповідними документами. Це може бути диплом про навчання, військовий квиток про проходження військової служби, довідки підприємства, якщо немає трудової книжки тощо. Потрібно знати, що з 2004 року відомості про стаж беруться з персоніфікованого обліку, який є у Пенсійному фонді. Заробітна плата теж береться з персоніфікації. Але у новому законі прописана така норма: людина за будь-які 5 років поспіль може принести довідку про розмір зарплати до липня 2000 року. Якщо у неї в ті часи були високі заробітки, то їй вигідно це зробити. Проте норма така діятиме лише до 2016 року, тобто на перехідний період. Далі — все братиметься за даними персоніфікації.

Володимир,
Хмельниччина:

— Я пенсіонер. Мені 64 роки. Вийшов на пенсію за вислугу років по лінії МВС. Чи маю сплачувати єдиний соціальний внесок за 2011 рік, якщо займаюся підприємницькою діяльністю?

— Підприємці не сплачують єдиний внесок, якщо вони  є  пенсіонерами за віком або інвалідами. Якщо ж ви вийшли на пенсію за вислугу років, то, відповідно, повинні сплачувати.

— Скажіть, тоді куди йдуть мої гроші? Я справно сплачую пенсійні внески, а перерахунок через 2 роки мені не робили?

— У нас діє солідарна система, тож внески йдуть лише на виплату пенсій нинішнім пенсіонерам. Те, що ви працюєте, вам все зарахується, якщо пенсія буде призначатися на загальних умовах. Ви маєте змогу перевірити, можливо, вам вигідніше буде перейти на трудову пенсію. Бо кожна людина отримує те, що заробила протягом усієї трудової діяльності.

Ігор ДІДЕЙКО,
м. Антрацит Луганської обл.:

— Я чорнобилець, 2 група інвалідності. На ліквідації аварії був у 1986 році. Маю на руках рішення суду про призначення пенсії в 7,5 тисячі. Але її в такому розмірі не виплачують. До цього в мене була пенсія 2400 грн. Кажуть, за урядовою постановою виплата має зрости удвічі. На жаль, вона у мене залишилась, як і була. Поясніть, чому?

— По-перше, вдвічі зростає пенсія в середньому. Це не означає, що в кожної людини. А потім усе залежить від заробітної плати. Чи зверталися ви до Пенсійного фонду, чи переглядали там вашу справу?

— Звичайно, переглядали. Мене запевнили, що документи відправили в Луганський обласний ПФ.

— Швидше за все, у вашій пенсійній справі є питання щодо величини заробітку, й інспектори це перевіряють. Після узгодження вам повинні сказати, який розмір пенсії у вас буде. Якщо усі документи в порядку, вам нема чого хвилюватися.

Олексій ЗАБОЛОТНИЙ,
Донецька обл.:

— 14 жовтня 2012 року моїй дружині виповнюється 55 років. Та їй продовжено пенсійний вік на 1 рік 6 міс. Якщо вона піде в 55 років на пенсію (стаж роботи на момент 55-річчя становитиме 33 роки та 6 міс. на одному місці), як буде проводитися нарахування пенсії? Чи будуть надбавки, як і всім пенсіонерам (чи це довічно), та чи можна буде робити перерахунок через деякий час?

— Давайте розберемося. Згідно з частиною першою статті 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (зі змінами від 01.10.2011), жінка, яка народилась 14 жовтня 1957 року, має право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 56 років 6 місяців та за наявності страхового стажу не менше 15 років.

Водночас хочу наголосити, що до 1 січня 2015 року право дострокового виходу на пенсію за віком мають жінки, яким виповнилося 55 років, за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи. У цьому випадку розмір їхньої пенсії, обчислений відповідно до статті 27 Закону та з урахуванням статті 28 Закону, зменшується на 0,5 % за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію.

До того ж, зменшення розміру пенсії за віком застосовується протягом усього періоду отримання пенсії незалежно від її виду.

А якщо жінка, якій достроково призначено пенсію, до досягнення віку, передбаченого статтею 26 Закону, працевлаштувалася, виплата дострокової пенсії на час роботи припиняється. У цьому випадку після досягнення віку, передбаченого статтею 26 Закону, відсоток, на який зменшено розмір пенсії, переглядається з урахуванням кількості повних місяців страхового стажу, набутого за період роботи після дострокового виходу на пенсію.

Відсоток, на який було зменшено розмір пенсії, також може бути переглянуто з урахуванням відповідної кількості повних місяців страхового стажу, якщо особа після досягнення віку, передбаченого статтею 26 Закону, продовжує працювати і відмовилася від отримання пенсії.

Відпочивати на свіжому повітрі корисно і взимку. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Як перераховуватиметься пенсія

Олег СЕМЕНЕНКО, 
м. Київ:

— Я народився 1947 року. Пенсію оформив по досягненні 60-річного віку, тобто в 2007 році. Продовжую працювати. Перерахунок пенсії був зроблений 2009 року. Новий закон вступив у дію 1 жовтня 2011 року, а право на перерахунок мені належало 30.09.2011 року.

Поясніть, будь ласка, чи можу я перерахувати свою пенсію за старим законодавством? Адже право на перерахунок настало до того, як вступив у силу новий закон. Я не державний службовець.

— Почну з того, що частиною четвертою статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (в редакції, що діє з 01.10.2011) передбачено, що якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії проводиться з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої обчислена пенсія.

За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Якщо ви звертаєтесь до органу Пенсійного фонду України після 1 жовтня 2011 року, то перерахунок здійснюватиметься за чинною редакцією закону.

 Микола ПАВЛЮКОВ,
Донецька обл.:

— Коли буде перерахунок, точніше осучаснення пенсії, яка призначалась 10 років тому?

— Над цим питанням ми працюємо. Очевидно, ви знаєте, що міністерство готує законопроекти, приміром, про податок на багатство, про офшорні зони та інші. Всі кошти, які ми отримаємо від цього, підуть на погашення дефіциту бюджету ПФ та осучаснення пенсій. Передбачаємо, що до кінця року якісь рішення будуть.

Якщо ви пам’ятаєте, такий порядок осучаснення був у 2008 році. Це основний принцип, який дає можливість збільшити пенсії тим, хто мав високі заробітки. На мою думку, це справедливий підхід.

 Зінаїда БАННИК, 
Рівненська обл.:

— Миколо Івановичу, як за новим законодавством будуть перераховуватися і нараховуватися пенсії багатодітним матерям, які народили 5 і більше дітей?

— У цьому плані нічого не змінилося. Як нараховувалися виплати раніше, так і нараховуються зараз. Якщо жінка мала право на пенсію в 50 років при наявності 15 років страхового стажу, то й тепер за новим законом  за таких же умов вона може йти на пенсію.

Олег Тимофійович, 
м. Київ:

— Я працював більше 20 років на керівній посаді в Міністерстві лісового господарства. У 1987 році вийшов на пенсію. Мені призначили пенсію персонального пенсіонера міжнародного значення. Проте я хотів отримати пенсію державного службовця. Та мені сказали, що це неможливо. Поясніть, чому?

— Ні, ви не можете перейти на пенсію держслужбовця. Закон про державну службу набрав чинності в 1994 році й тільки з названого року ті, хто працював на державній службі, мають право на пенсію державного службовця. Закон не поширюється на пенсіонерів, які вийшли на пенсію до 1994 року, у тому числі й на вас.

Михайло САВЧЕНКО, 
м. Кіровоград:

— Працював у державному засобі масової інформації. У вересні минулого року за скороченням вийшов на пенсію достроково, тобто на півроку раніше через центр зайнятості та Пенсійний фонд. Хотів влаштуватися в інше видання за договором. Мені сказали, що до 60 років не повинен працювати. Чи правда це?

— Правда.

— А якщо я все-таки в 2012-му влаштуюсь на роботу, пов’язану з держслужбою?

— Влаштовуйтесь, працюйте, але пенсію не будете отримувати зовсім.

— А якщо на гонорарах чи на договорах?

— В будь-якому випадку пенсія на час роботи виплачуватись не буде.

— При досягненні 60 років пенсія виплачуватиметься в повному розмірі?

— В 60 років пенсія буде в повному розмірі, якщо ви не працюватимете на посаді державного службовця або журналіста.

Роберт ЗАХЛІБНИЙ, 
м. Львів:

— Я інвалід війни 2 групи. Звернувся до Пенсійного фонду Залізничного району Львова з приводу перерахунку моєї пенсії, згідно з постановою уряду від 28 грудня 2011 року, з урахуванням збільшення основного розміру моєї пенсії на 25%. Мені сказали, що поки що нічого неясно, все залежить від Києва. Коли все-таки буде мені збільшена пенсія?

— Постанова КМ № 1381 була прийнята 28 грудня 2011 року. Всі документи на виплату пенсій за січень на цей час були готові. Відповідно в січні ви не могли отримати нового розміру пенсії. У лютому місяці зроблено перерахунок, і пенсію в новому розмірі та доплату за січень місяць отримають всі, кому це належить згідно із законодавством. Врахуйте, що в лютому ви отримаєте доплату за січень, а в березні цієї доплати вже не буде.

Постановою на 25% збільшено основний розмір пенсії. У середньому загальний розмір пенсії зростає приблизно на 20%. На сьогоднішній день нам Пенсійний фонд проінформував, що всі перерахунки зроблені і виплата в нових розмірах здійснюється.

Олекса ШИЯН, 
м.Київ, полковник:

— Є постанова КМ № 1210 від 23 листопада 2011 року, яка стосується нашої сім’ї. Моя дружина, чорнобилець 2 категорії, має право на збільшення пенсії. Чому їй не нараховують 15% до пенсії?

— Скажу вам, що 15% у нас було і до цього, а збільшення буде до 18% з 1 липня.

— А тепер поясніть, що це за постанова КМ № 1381 від 28 грудня, і хто нею сьогодні займається?

— Ця постанова прийнята торік 28 грудня, а набрала чинності з 1 січня ц. р. У ній йдеться про підвищення інвалідам війни. Якщо ви військовий пенсіонер та є інвалідом війни, відповідно у вас буде збільшення основного розміру пенсії на 25%. В лютому все отримаєте.

Постановою передбачені виплати у такому розмірі: інвалідам війни 1 групи — 1200 грн, 2 групи — 1020 грн.

— Що це за допомога?

— Це разова допомога, яка виплачується до 5 травня.

Ірина ВОЛОШИНА, 
м. Житомир:

— Поясніть, який відсоток від пенсії військового чоловіка, котрий помер, отримуватиме його дружина?

— Якщо йдеться про померлого військового, то дружина має право на 30% його грошового забезпечення.

Юрій Юхимович, 
м. Київ:

— Мені 70 років. Я непрацюючий пенсіонер державної служби. Отримую пенсію державного службовця. Можу надавати і надаю благодійну (безоплатну) допомогу Релігійній громаді як організатор (як головний інженер проекту) проектування та будівництва каплиці (духовного центру) та Будинку для людей похилого віку. Як від організатора (головного інженера проекту) від мене вимагається офіційно підписувати проектну документацію з прийнятими рішеннями. При цьому якщо влаштовуюсь до проектної організації на підставі контракту або інших схем, я повинен попередити Пенсійний фонд району, що працюю, і тоді як від працюючого вимагають надати розмір заробітної плати, яку я як благодійник не повинен отримувати. У разі наявності заробітної плати необхідно буде робити перерахунок пенсії. Мені можуть встановити заробітну плату символічну (наприклад, 500—1000 грн), але сам факт її появи вимагатиме перерахунку пенсії, яка складатиметься з двох частин: державного службовця та загальнодержавної, а для цього з мене вимагають у Пенсійному фонді району довідки з трьох організацій недержавної служби, в яких я колись працював. Такі довідки від організацій, у яких працював 30—40 років тому, мені доводилося здобувати протягом тривалого часу, причому з великими труднощами. (Варіант — краще не працювати). При цьому хоч і незначно, але зменшується сумарний розмір пенсії.

Тож скажіть, чи є межі заробітних плат, за яких я не повинен повідомляти у Пенсійний фонд району про те, що працюю? Робота тимчасова, від 3 місяців до одного року.

— Є Порядок (п.12) подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, який діє відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». У ньому йдеться, що в разі працевлаштування (навчання) людини, якій призначено пенсію, протягом 10 днів вона має надати органу, що призначає пенсію, довідку про прийняття на роботу (навчання).

Із поставленого запитання можна зрозуміти, що пенсіонер питає про надання довідки для проведення індексації пенсії. Хочу зазначити, що працюючим пенсіонерам індексація проводиться за місцем роботи. Для проведення індексації пенсії подається довідка про розмір заробітної плати (стипендії) з урахуванням індексації.

Статтею 37 Закону «Про державну службу» передбачено, що пенсія, призначена відповідно до цієї статті, в період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії в порядку і на умовах, передбачених цим законом, законами «Про статус народного депутата України», «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність», виплачується у розмірі, обчисленому відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а після звільнення з таких посад — у розмірі, обчисленому відповідно до цього закону.

Дітям війни щорічно планується виплати збільшувати

Петро КОРШУН, 
Хмельниччина:

— Я 1938 року народження, ветеран праці, дитина війни. З вересня 2010 року мені не виплачують 30% доплати. Рішення суду і виконавчий лист перебувають з 2010 року в Пенсійному фонді. Допоможіть знайти справедливість.

— Судове рішення — це питання до Пенсійного фонду, але ПФ має право на апеляцію. Стосовно дітей війни, то законом було встановлено, що розмір підвищення дітям війни становить 30% мінімальної пенсії за віком. Мінімальна пенсія за віком, яку брали для обчислення пенсії, становила 19 грн 91 коп. Правда, суди тлумачать це по-іншому. Є рішення Конституційного Суду з цього приводу, в якому сказано, що суди повинні враховувати не тільки норми законів, а й норми постанов Кабінету Міністрів. А постанови Кабінету Міністрів у свою чергу враховують закон про державний бюджет і Бюджетний кодекс. Тобто уряд уповноважений приймати подібні рішення, і суди повинні це враховувати. Стосовно дітей війни ми плануємо поступове збільшення виплат щорічно. Нині встановлено 7% прожиткового мінімуму, і відповідно при кожному зростанні прожиткового мінімуму зростатиме це підвищення. З 1 січня воно становить 57,54 грн. Доплату до нового встановленого розміру всі отримають у лютому.

Богдан КРИСУН, 
прирівняний до інваліда війни:

— Знаю, що буде перерахунок пенсії інвалідам війни, які воювали, а чи мені щось належить?

— Перерахунок пенсії з 1 січня проведено всім інвалідам війни. І прирівняним також. Виплата цього підвищення буде зроблена у лютому з доплатою за січень.

Олександр ГРИНЧУК, 
м. Житомир:

— Два пенсіонери в нашому товаристві перепрацювали 4 роки, отже їм повинні зробити перерахунок за 24 місяці. У зв’язку з новим законодавством який коефіцієнт буде застосовуватися — середня заробітна плата по Україні за попередній рік чи за якийсь інший? Пенсію вони оформили 2007 року.

— Враховуватиметься той середній заробіток, який брався при призначенні пенсії. Так у законі прописано. Саме цю норму було закладено в законодавстві  2003 року. Те, що в різні роки була різна ситуація, — це інше питання. На сьогоднішній день закон працює так, як він працював у 2004 році, нічого нового немає.

Віктор ОГНЄВОЙ,
м. Київ:

— Чи включається до страхового стажу в солідарній системі навчання на підготовчих відділеннях (робфак) вищих навчальних закладів? У ті часи  навчатися на підготовчому відділенні (робфак) направляли керівник, трудовий колектив, партійна та комсомольська організації передовиків виробництва. Працівників, які були направлені колективом, зараховували на денне підготовче відділення (робфак) вищого навчального закладу, йому платили стипендію (підприємство, а які були направлені військовою частиною, — держава) та надавали гуртожиток. По закінченні вишу в трудовій книжці випускника, який вступив до нього через підготовче відділення (робфак), вищий навчальний заклад робив записи «Зарахований слухачем підготовчого відділення (очна форма навчання)», «Зарахований студентом на І курс (очна форма навчання)» тощо.

— Щодо цього питання діє таке законодавство. Відповідно до статті 24 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Згідно з пунктом «д» абзацу 3 статті 56 Закону «Про пенсійне забезпечення», до стажу роботи зараховується навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі.

Відповідно до Положення про підготовче відділення при вищому навчальному закладі, затвердженого наказом міністра вищої та середньої спеціальної освіти СРСР від 29.09.1969 № 712 (із змінами і доповненнями), підготовчі відділення, як і підготовчі курси, створюються для загальноосвітньої підготовки молоді до вступу до вищого навчального закладу.

Тільки після закінчення цієї підготовки особа намагатиметься вступити до вищого навчального закладу.

Час навчання на підготовчих курсах та підготовчому відділенні при вищих навчальних закладах не є навчанням у вищому навчальному закладі, а тому не зараховується до стажу роботи.

Валентина ОТРОХОВА, 
м. Донецьк:

— Я вже не працюю, подала на перерахунок за два роки (станом на жовтень торік мій страховий стаж становив 52 роки). Мені нарахували кошти тільки за стажем. Чи правильно це? Я відмовилася від такого перерахунку.

— Людина, яка працювала, має право на перерахунок пенсії кожні два роки. Але у нас діє «заявницький» принцип, тобто перерахунок може бути зроблений тільки за заявою пенсіонера. А чому ви відмовилися?

— Тому що мені 10 років не врахували. Сказали, що діяли за новим законом.

— Такого не повинно бути. Якщо йдеться про перерахунок за стажем, то надбавка за понаднормовий стаж повинна бути виходячи з 32 років. Я хочу наголосити: в новому законі передбачено, що якщо ви робите перерахунок за стажем і заробітною платою, відповідно береться від 30 років. Якщо перерахунок тільки за стажем, то береться від 20 років.

Володимир Іванович, 
Закарпаття:

— Маю 25 років стажу. Чому в новому законі збільшили стаж із 5 років до 15-ти для нарахування мінімальної пенсії?

— Скажемо так. Якщо у вас 25 років стажу, то це жодним чином не впливає на ваш розмір пенсії.

Іван ПІДГІРНИЙ, 
Київська обл.:

— Мій колега достроково пішов на пенсію за старим законом до 1 жовтня 2011 року за скороченням. Він прирівняний до держслужби журналіст. У березні цього року колезі виповнюється 60 років. Він хоче влаштуватись на роботу й хвилюється, яку пенсію отримуватиме.

— Якщо він піде на роботу, що пов’язана з держслужбою або прирівняна до неї, то отримуватиме пенсію трудову. Якщо на іншу роботу, не пов’язану з держслужбою, то після 60 років отримуватиме всю пенсію, яку йому призначили.

Підкреслю, що тим, хто вийшов на пенсію до 1 жовтня, пенсія не зменшується. Це основне правило нового закону, якщо до 1 жовтня людині призначили пенсію і вона продовжує працювати, пенсія в неї не зменшується ні в якому разі. А тим, хто влаштовується на роботу після 1 жовтня або призначає пенсію після 1 жовтня, пенсію виплачують в нових умовах.

А. ОГІЄНКО, 
м. Львів:

— У якому віці жінка-чорнобилець, яка народилася 31.01.1967 року, може оформити собі пенсію зі зниженням пенсійного віку на 10 років?

— Ви, мабуть, знаєте, що відповідно до статті 55 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Зниження пенсійного віку, передбачене цією статтею, застосовується також до завершення періоду збільшення віку виходу на пенсію до 1 січня 2022 року.

У вашому випадку жінка, яка народилася 31 січня 1967 року та має право на зниження пенсійного віку на 10 років, матиме право на пенсію за віком після досягнення 45 років 6 місяців.

Пряму лінію 
підготувала і провела
Валентина КОКІНА,
 
«Урядовий кур’єр» 

 

ДОСЬЄ «УК»

Микола ШАМБІР. Народився 22 травня 1966 року на Рівненщині. Закінчив Київський державний університет ім. Тараса Шевченка. З 1985 року працює в органах соціального захисту. Заслужений працівник  соціальної сфери.

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ за електронною адресою:  imrich@ukcc.com.ua.