Нині встановлено 2103 випадки порушення прав людини під час протестних акцій на Майдані. Про це днями на засіданні прес-клубу Міністерства закордонних справ України повідомив Надзвичайний і Повноважний посол, голова Громадської комісії з розслідування та попередження порушень прав людини в Україні Володимир Василенко.

«Члени комісії та волонтери зареєстрували близько 3000 анкет. З них на сьогодні оброблено понад 2103, у яких зафіксовано випадки грубого порушення прав людини», — сказав він.

Формування «Чорної Книги порушень прав людини в Україні» відбувається за таким планом: збір та систематизація підтверджених у встановленому законом порядку відомостей про факти порушень прав людини в Україні, групування випадків порушення прав людини за критеріями, прийнятними для надання оцінки міжнародними інституціями, публічне документування порушень прав людини у «Чорну Книгу».

За словами голови комісії, мета роботи — скласти якнайповніший список людей, які постраждали від порушення їхніх прав, а також класифікувати злочини, серед яких вбивства, катування, викрадення тощо.

Кожен випадок ретельно перевіряють. Усі люди, які стали жертвами, — реальні. Згідно з класифікацією злочинів, 119 — це вбивства, встановлено 22 випадки катування, свавільне тюремне ув’язнення або інше жорстоке позбавлення фізичної свободи — 333 випадки,  викрадення людей — 345 випадків (83 особи пропали безвісти), переслідування групи чи спільноти — 764.

Жоден злочин проти людяності не повинен залишитися безкарним. Фото Володимира ЗAЇКИ

За словами Володимира Василенка, комісія тісно співпрацює зі слідчими Генпрокуратури та МВС для встановлення усіх випадків порушень прав людини, а також планує передати отримані матеріали прокурору Міжнародного кримінального трибуналу в Гаазі для розслідування.

Володимир Василенко повідомив, що висока інстанція у Гаазі активно залучає до своєї роботи не лише офіційні матеріали від держструктур, а й дослідження громадських організацій. Аби не розпорошувати зусилля, варто було б створити єдину оперативно-слідчу групу, яка займатиметься лише цією справою, і очолити її має Генпрокурор.

Як відомо, Комісію з розслідування порушень прав людини в Україні було створено 27 січня 2014 року для розслідування порушень прав людини під час реалізації громадянами права на мирні зібрання, починаючи з 30 листопада 2013 року. Комісія — перший крок до трибуналу над злочинцями, винними у вбивствах, каліченні, катуваннях та викраденні громадян України.

Водночас нинішня робота обмежується часовими рамками і стосується неправомірних випадків, вчинених у листопаді-2013 — лютому-2014. Та оскільки ситуація з правами людини в Україні й досі залишається складною (приміром, чимало правопорушень зафіксовано в Криму, Одесі чи на сході України), комісія, очевидно, й надалі не буде позбавлена матеріалів для своєї громадської роботи. Копіткої і вкрай важливої. Адже жоден злочин не повинен залишитися безкарним, аби не породжувати нові.

До речі. Україна останніми роками стала найгіршим порушником серед пострадянських держав за застосуванням тортур і зловживаннями у контексті звичайного кримінального правосуддя. Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на міжнародну правозахисну організацію Amnesty International, яка оприлюднила в ніч на вівторок звіт про становище з тортурами у світі.

Як заявив директор програм Європи й Середньої Азії цієї організації Джон Далг’юзен, серійні зловживання українських правоохоронців там документують уже багато років.

За оцінками, в Україні щороку ставалися по кілька сотень тисяч випадків тортур та інших зловживань із боку хронічно корумпованих, неперебудованих пострадянських правоохоронних структур, які нагально потребують реформ, сказав він.

Саме ці зловживання стали однією з причин обурення, що вилилося у протести українського Майдану. А  потім ці зловживання стали дуже значним елементом відповіді правоохоронців на Майдан і їхні дії щодо демонстрантів, додав представник правозахисників.