ДОМОВЛЕНОСТІ

Україна та Об'єднані Арабські Емірати активізують економічну співпрацю

Про це заявив Прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з членом уряду емірату Абу-Дабі, Керуючим директором Інвестиційної адміністрації Абу-Дабі (ОАЕ), шейхом Хамедом бін Заїдом Аль Нагаяном.

"Ваш візит стане важливим сигналом для розвитку наших двосторонніх контактів. Ми багато знаємо про вашу країну і надаємо великого значення розвитку двосторонніх відносин", - підкреслив Микола Азаров, додавши, що Україна зацікавлена у поглибленні взаємовигідного торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва з Об'єднаними Арабськими Еміратами. Прем'єр-міністр зазначив, що уряд реалізує низку реформ, спрямованих на покращення життя громадян та створення інвестиційно-інноваційної моделі розвитку економіки. Зокрема, за його словами, податкова реформа створить найпривабливіший інвестиційний клімат у Європі.

Микола Азаров наголосив, що приріст двостороннього товарообігу можна забезпечити за рахунок розвитку співробітництва у сферах енергетики, авіаційного транспорту, сільського господарства та військово-промислового комплексу. Також Україна зацікавлена у залученні інвестицій в модернізацію вітчизняних підприємств, які виробляють сільськогосподарську техніку. "Давайте створимо разом, наприклад, завод з виробництва сільськогосподарської техніки: комбайнів, тракторів різноманітної модифікації", - запропонував Микола Азаров, аргументувавши пропозицію реальною потребою ринку, на якому тільки фермерських господарств - покупців техніки - 60 тисяч. При цьому глава уряду зазначив, що в Україні шість заводів з виробництва сільськогосподарської техніки вже застаріли і потребують модернізації, а відповідно залучення інвестицій.

Крім того, як відзначив Прем'єр-міністр, інтерес для інвесторів може становити велике портове господарство України: "Кошти, вкладені в модернізацію портів, окупляться швидко". До того ж, інвестори можуть розглядати проекти у готельній сфері в рамках підготовки до проведення в Україні Євро-2012. Пріоритетним є співробітництво в космічній галузі та поставках літаків сімейств "Ан" до ОАЕ. Крім того, ми розраховуємо на участь НАК "Нафтогаз України" у розробці перспективних родовищ нафти в еміраті Абу-Дабі.

Микола Азаров доручив Міністерству економіки та Державному агентству України з інвестицій та розвитку підготувати для еміратських інвесторів пакет інвестиційних довгострокових проектів. Очільник Кабінету Міністрів передав запрошення главі уряду партнерської держави здійснити візит до України, повідомляє департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабміну.

У свою чергу, шейх Хамед бін Заїд Аль Нагаян зазначив, що його країна зацікавлена у реалізації низки інвестиційних проектів: "Ми зацікавлені у всіх пропозиціях, у всіх проектах, нам лише потрібен час, щоб їх розглянути, проаналізувати, і цілком можливо, що багатьом із них ми дамо "зелене світло".