Десять років поспіль одного листопадового дня найвідоміші архітектурні споруди та історичні пам’ятки в усьому світі на кілька годин стають фіолетовими. Їх підсвічують, щоб  привернути увагу суспільства до проблем тих, хто щойно з’явився на світ, а вже змушений боротися за можливість жити. Учора фіолетовою стала Софія Київська, Львівська опера й чимало туристських візитівок в різних куточках України.

Кожна десята дитина у світі — рання пташка, тобто народжується передчасно. В Україні цей показник удвічі нижчий — лише 5,5% дітей поспішають з’явитися на світ раніше: зокрема торік з 347 тисяч немовлят 19 тисяч народилися не за графіком. Такі дані озвучив днями  В’ячеслав Камінський, член-кореспондент НАМН України, директор Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини під час відкритої дискусії з нагоди Всесвітнього дня передчасно народжених дітей, який відзначаємо 17 листопада.

Фото з сайту HealthSetu.com

За даними ВООЗ, світовий показник передчасних пологів коливається від 5 до 18%. А це 15 мільйонів малюків щороку, 1,1 мільйона з яких помирають від ускладнень, пов’язаних з передчасними пологами. Це, на жаль, головна  причина смертності новонароджених у світі. На думку експертів, цей показник напряму залежить від економічного розвитку держави.  Скажімо,  в дитини з Африки, що народилася раніше терміну, у 12 разів менше шансів вижити, ніж у дитинки з європейської країни. При цьому понад 75% поспішайок можна було б урятувати, якби використовувати доступні й економічно ефективні методи догляду та інтенсивну терапію для новонароджених.В Україні близько 85% передчасно народжених малят виживають, і рік у рік лікарям вдається поліпшувати цей показник. На жаль, проблеми, над якими треба працювати, все ще є: оновлення технічної бази, професійне навчання лікарів, інформування майбутніх мам, психологічна допомога батькам.

Напередодні Всесвітнього дня передчасно народжених дітей експерти-неонатологи, представники громадських організацій та бізнесу зібралися разом, щоб обговорити можливе розв’язання наявних проблем та визначити спільний вектор руху. Особливу увагу учасники дискусії приділили матеріально-технічній базі та забезпеченню відділень ліками, необхідними для виходжування немовлят.

«Понад 80% передчасних пологів відбуваються на 32—37 тижнях вагітності. Більшість цих дітей можуть вижити за наявності основного неонатального догляду. Маємо достатньо кваліфікованих фахівців,  які готові рятувати діток, проте не повністю забезпечені ліками та необхідним обладнанням, — зазначив В’ячеслав Камінський. — Тому в найскладніший і найбільш стресовий період батьки змушені шукати ліки. А насправді мають бути поруч із немовлям, віддаючи йому всю свою любов і зосередившись на його швидкому одужанні». Лікарі зазначають, що держава спрямовує чималі кошти на потреби таких пацієнтів, однак бюджетного фінансування не завжди вистачає для повноцінного забезпечення медичних закладів усім необхідним. У такі моменти неоціненною стає допомога соціально відповідального бізнесу та різноманітні громадські ініціативи.

«Ми впевнені, що нині бізнес не може стояти осторонь проблем і фокусуватися лише на якості свого продукту. Тому в нашій роботі приділяємо особливу увагу соціально важливим проектам, які дбають не про прибуток, а про допомогу тим, хто її найбільше потребує. Три  роки поспіль реалізуємо програму допомоги поспішайкам OrangeDays і віримо, що мільйон гривень, на який уже закупили обладнання для українських лікарень, допоможе рятувати більше дитячих життів», — коментує Василина Петлицька, заступник директора з маркетингу лінії магазинів EVA.

У межах національної програми OrangeDays Київський міський центр репродуктивної та перинатальної медицини отримав обладнання на суму 200 000 гривень. Тепер лікарня матиме нові фетальний монітор та інфузійні насоси, що допоможуть лікарям пологового будинку запобігати репродуктивним втратам, захворюваності та смертності новонароджених та дітей раннього віку.