МЕДІА-ПРАВО

За умови ухвалення документа Верховною Радою Україна виконає  одне з головних зобов’язань перед Радою Європи

Президент Віктор Янукович доручив Прем’єр-міністрові Миколі Азарову до 5 квітня 2013 року підготувати проект закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

«З метою виконання зобов’язань України перед Парламентською Асамблеєю Ради Європи щодо роздержавлення друкованих засобів масової інформації, заснованих органами державної влади, органами місцевого самоврядування, а також дальшого впровадження європейських стандартів у цій сфері: забезпечити прискорення доопрацювання за участю Національної спілки журналістів, фахових об’єднань, трудових колективів редакцій проекту закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» та подати його Президентові для внесення на розгляд Верховної Ради як невідкладного», — йдеться у дорученні глави держави.

Із цієї новини розпочалося засідання Експертної ради з питань приведення українського законодавства до європейських стандартів у сфері медіа в рамках проекту «Відкрита розмова».

Однак на засіданні розглядали не менш важливі моменти. Зокрема присутні дискутували над питанням, пов’язаним із внесенням змін до статті 171 Кримінального кодексу щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. У цьому контексті президент Асоціації медіа-юристів Тетяна Котюжинська передала на словах заяву працівників прокуратури та МВС. На їхнє переконання, внесення до статті примітки, яка б роз’яснила, кого можна вважати журналістом, допомогло б прояснити ситуацію щодо правозастосування цієї статті. «Це значно полегшить роботу, оскільки не вимагає щоразу проведення експертиз для з’ясування — журналіст певна особа чи ні», — сказала вона, додавши, що в медіа-середовищі вже є певні напрацювання щодо чіткого визначення професії журналіста, зокрема через застосування принципу системності збирання інформації.

А незалежний медіа-юрист Дмитро Котляр сказав, що найпростіше було б підготувати окремий законопроект, яким і внести зміни до цієї статті.

Отже, для погодження ініціатив експерти домовилися провести окрему зустріч, щоб мати єдине спільне бачення, яке буде представлене Міжвідомчій робочій групі.

Окрім цього, на засіданні йшлося про впровадження кримінальної відповідальності за наклеп. Прес-секретар Президента, керівник Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захисту прав журналістів Дарія Чепак заявила, що будь-які зміни в галузі медійного законодавства повинні впроваджуватися тільки після широкого експертного обговорення. «Хочу звернути увагу всіх учасників і можливих ініціаторів законодавчих ініціатив у цьому напрямку на важливість обговорення деталей таких законопроектів передовсім з громадськими організаціями, міжнародним експертним середовищем, експертами всередині України», — наголосила вона.

Також експерти обговорили законодавство в галузі телерадіомовлення під час переходу на цифрові стандарти мовлення, спрощення процедури видачі посвідки на тимчасове проживання іноземцям, які прибули в Україну для роботи кореспондентом або представником іноземних засобів масової інформації. До слова, за «круглим столом» того дня участь у роботі взяли й представники Державної міграційної служби, Міністерства закордонних справ, координатор проектів Офісу Ради Європи в Україні Ольга Сєдова, керівник центру законодавчих ініціатив Незалежної асоціації мовників Ольга Большакова.