ПРОГРАМА

У рік Кролика Хмельницький матиме нову стратегію охорони довкілля

Яким повинен бути спільний дім, в якому ми живемо, - місто, село, селище, район мегаполіса? Зручним для буття, роботи та дозвілля, зеленим, затишним, чистим і безпечним, таким, в якому життєдіяльність громадян, виробництво й соціальна сфера, функціонування інфраструктури і навколишнє природне середовище перебувають у гармонії.

Ці та інші чинники знайшли відображення у проекті нової Програми охорони довкілля Хмельницького на 2011-2015 роки, з яким городяни можуть вільно ознайомитися на сайті міськради, перш ніж депутати ухвалять її на одній з сесій.

Не рубай тополю

- Наша екологічна політика спрямована на поєднання економічного зростання, без якого не може бути розвитку громади, та невиснажливого використання природних ресурсів, - каже Хмельницький міський голова Сергій Мельник. - Тому намагаємося комплексно розв'язувати економічні та екологічні проблеми.

Що ж місцева влада пропонує своїм виборцям у сфері, котра є складовою досягнення вищої якості життя нинішнього та майбутніх поколінь городян?

Логічно тут вирішили розпочати не з багатомільйонних проектів, на які нелегко відразу знайти ресурси, а з підвищення екологічної свідомості дорослих і дітей, формування цілісного екологічного світогляду, як це, до речі, практикують громади багатьох європейських міст. Там не побачиш зламаного чи навмисне зрубаного деревця, витоптаного квітника, ніхто не смітить на вулицях і парках, не викидає непотріб на березі річки. Все це - елементи культури, виховання і засвоюються вони не за один день.

За словами Сергія Мельника, міська громада вже має певний досвід просвітницької діяльності в сфері охорони навколишнього природного середовища, конструктивної співпраці з усіма громадськими рухами екологічного спрямування.

Розпочинають з дитсадка

Формувати особистість людини, яка прийшла на нашу Землю не як варвар, прагне жити в гармонії з довкіллям, тут розпочинають з дошкільних закладів, затим продовжують у школах та вишах. Саме орган місцевого самоврядування, а ще його громадські помічники - комітети самоорганізації громадян ініціюють масові природоохоронні заходи, до яких залучаються педагогічні колективи, підприємства, установи та організації.

Для прикладу згадаємо торішню акцію молоді з прибирання набережної Південного Бугу, переможців якої ушановували всією громадою, різноманітні конкурси на краще подвір'я, вулицю, будинок, де передусім враховувався стан довкілля. До посильної роботи - догляду за квітниками, садіння дерев, підгодовування птахів у холодну пору року, збирання опалого листя долучаються навіть найменші хмельничани. У дитсадках і школах дітей вчать любити природу не абстрактно, а конкретними справами берегти і примножувати красу довкілля.

Певна річ, для цього потрібні кошти, тож проектом середньострокової програми на 2010-2015 роки передбачені джерела фінансування, передусім це місцевий кошторис, міський фонд охорони природи тощо, а також конкретні виконавці.

Так, управління освіти береться забезпечити роботу класів природничого профілю в низці навчально-виховних комплексів, гімназій та ліцеїв, а міська влада виділити гроші з бюджету для забезпечення учнів та педагогів природознавчою літературою. Школярів заохочуватимуть до таких акцій, як "Опале листя", "Збережи ялинку", "Брати наші меші", "Чисте джерело" тощо.

Чим дихаємо, залежить від нас

Окремий розділ проекту програми стосується екологічного стану атмосферного повітря, - пояснює міський голова. Той, хто бував в обласному центрі Поділля, не піддасть сумніву інформацію міського управління статистики, що останніми роками кількість викидів в атмосферу зі стаціонарних джерел тут практично не збільшується, а окремі параметри забруднення помітно зменшилися.

Хоча головним забруднювачем, як і в інших вітчизняних містах, залишається автомобільний транспорт (приблизно 92 відсотки). Щороку у місті проводять операцію "Чисте повітря", результати якої свідчать, що зростає частка автомобілів, які не відповідають вимогам екологічних стандартів. Тож заміна двигунів на сучасні, зокрема, працюючі на природному газі, є нагальною проблемою. Альтернативою автомобілям є електротранспорт, тож місцева влада, зауважив Сергій Мельник, й надалі збільшуватиме його кількість.

З-поміж запланованих на найближчі роки заходів, які покращать атмосферне повітря, - депутати міськради називають збереження зеленого фонду. Допоки в місті 110,5 гектара зелених насаджень, та їхню площу вочевидь треба збільшувати.

Тому тут збираються поповнити деревами парк імені колишнього міського голови Михайла Чекмана, реконструювати парк "Подільський", започаткувати ще один новий сквер. Управління архітектури та містобудування зобов'язане, відповідно до Генерального плану, визначити території під створення нових зелених зон - місту не вистачає 720 гектарів таких насаджень.

Без води - нікуди

Водні ресурси завжди створювали певні проблеми для обласного центру. Найскладнішою залишається спорудження другої нитки Чернелівського водогону (34 км) - кошти на добудову місту виділять з держбюджету.

Річки, річечки, струмки, потічки і ставки на міській території додають чимало клопотів місцевій владі. Занепокоєння викликає зношеність очисних споруд, каналізаційних мереж, що істотно забруднює відкриті водойми. Нагальним є питання ремонту та належного утримання 54 артезіанських свердловин питної води.

З огляду на це, заходи для покращення стану водойм та раціонального використання водних ресурсів - найбільш вартісна частина міської програми охорони довкілля.

Бережного ставлення влади і громади вимагають і місцеві земельні ресурси. Гостра потреба вільних територій під забудову зачіпає Хмельницький, як й інші вітчизняні міста.

Уже нині з сучасних меж міста (8986 га) 73,7 відсотка фактично забудовані. Важливо, щоб при опрацюванні згаданого вище проекту програми його автори докладніше вказали, яким чином вони збираються збалансувати інтереси забудовників та екологічні пріоритети міста.

Варто було б конкретизувати і завдання з утилізації та знешкодження промислових та побутових відходів: їх щороку додається майже 148 тис. тонн.

З огляду на те, що 40 відсотків цих відходів харчові, а решта (папір, поліетилен, пластмаса, гума, скло, метали, деревина) - цінні компоненти, міській владі вкрай потрібно серйозно взятися за впровадження роздільного збирання, сортування та переробки твердих побутових відходів.

Натомість серед заходів на найближчу перспективу знаходимо рядок про проектні роботи та будівництво нового полігону.

Можливо, з придбанням нових євро-контейнерів (їх передбачається закупити 250) хмельничани зрештою розпочнуть за прикладом тієї ж Європи сортувати відходи, зменшувати кількість сміттєзвалищ та засаджувати рекреаційні ділянки землі деревами і кущами.