Коли журналісти «УК» йшли на зустріч Прем’єр-міністра України Арсенія  Яценюка з представниками бізнес-спільноти до київського п’ятизіркового готелю «Інтерконтиненталь», очікували на ретельний огляд наших речей, як було заведено на  заходах з гостем такого високого рівня раніше. На диво, ніякі охоронці нас не оглядали. Вразили також довга черга до гардероба (близько 30 осіб) й аншлаг гостей у залі готелю, розрахованого на 400 місць. Влаштуватися вдалося лише на «гальорці». Все-таки журналістам видання пощастило: ще кілька десятків людей слухали Прем’єр-міністра, стоячи в залі та холі готелю. Кілька разів виступ А. Яценюка зал переривав оплесками. Спочатку це стосувалося його відповіді на запитання щодо ситуації у Криму.

— Гадаю, ми пройшли найбільш кризову фазу у відносинах між Україною і Росією. Сподіваюся, ті слова, які мені говорив російський прем’єр Медведєв, що рішення про введення військ на територію України не прийнято, відповідають дійсності. Вважаю, що військовий російський контингент поки що залишається виключно в межах автономії», — заявив Прем’єр-міністр.

Оплесками представники Європейської Бізнес Асоціації також зустріли його заяву про те, що Україна виконає всі умови Міжнародного валютного фонду (МВФ) для отримання кредиту.

За його словами, це станеться з тієї простої причини, що в нас немає іншого вибору. Це стосується і реформ у соціальному секторі, і підвищення тарифів.

Західна освіта для податківця

Пожвавлення в залі з’явилося також після пропозиції Прем’єр-міністра України Європейській Бізнес Асоціації подати до уряду 4 березня (Кабмін у вкрай складній ситуації) кандидатури очільників Державної податкової адміністрації та Державної митної служби. Як відомо, новий уряд ліквідував Міністерство доходів і зборів та відновив роботу цих двох «старих» відомств.

«Справа не тільки у відновленні структур, а й у тому, як вони функціонуватимуть», — пояснив Прем’єр-міністр і нагадав: під час оголошення програми уряду в парламенті він повідомив, що керувати податковою адміністрацією і митною службою будуть люди «не з системи».

За словами Арсенія Яценюка, щодо цього він уже провів кілька зустрічей з представниками найбільших аудиторських компаній. Він звернувся до  бізнес-спільноти з пропозицією в рамках Європейської Бізнес Асоціації подати до уряду кілька кандидатур, щоб Кабмін призначив «нових некорумпованих фахівців» у Державну податкову адміністрацію і Державну митну службу. На його думку, це мають бути люди із західною освітою і відповідними знаннями в податкових і митних процедурах.

Представники бізнесу очікують від рішень уряду змін на краще. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Паски доведеться затягнути

Серед важливих питань, які Кабмін України розглядає, — можливість секвестру бюджету і скорочення дохідної частини в обсязі 65-80 мільярдів гривень. «Цей бюджет було сформовано на нереальних показниках доходів. Тому перегляд загальної макроекономічної картини також стане одним з питань для переговорів з МВФ», — сказав він.

Крім того, уряд розглядає можливість випуску облігацій на суму відшкодувань податку на додану вартість. Йдеться не про казначейські векселі, а про повноцінні внутрішні державні зобов’язання. Водночас  Арсеній Яценюк не назвав можливого обсягу випуску облігацій, наголосивши, що своє бачення вирішення цього питання він подасть упродовж найближчих тижнів, тільки-но буде призначено голову податкової служби і новий міністр фінансів увійде в курс справи. Кабмін також опрацьовує можливість доведення рівня автоматичного відшкодування ПДВ до 90—95%.

Можливо, незабаром інвестори дочекаються і прозорих приватизаційних аукціонів енергетичних підприємств, що сприятиме подоланню корупції в цьому секторі. З бізнес-спільнотою  Прем’єр-міністр поділився, зокрема, ідеєю приватизації «Чорноморнафтогазу» й інших компаній, які є частиною «Нафтогазу України». Тобто новий  уряд має цікаві плани, лише б не було війни.