ВИСОКА ВОДА

Європейські річки продовжують рвати дамби і підтоплювати столиці

Потужна злива, що накрила Варшаву в неділю по обіді, за кілька годин перетворила вулиці на річки, вода потрапила в метро, на дорогах польської столиці утворилися затори. На центральних Трасі Торунській і Алеї Армії Крайової рівень води становив близько двох метрів, передає місцеве телебачення. Деякі автівки намагалися проїхати по калюжах, однак заглохли й незабаром були повністю затоплені: захоплені зненацька пасажири змушені були перечекати негоду на дахах автомобілів.

Потерпала, щоправда, не лише столиця, а й деякі провінції, зокрема Свентокшистське воєводство та Верхня Сілезія. Очевидці кажуть, що навіть тихоплинна красуня Вісла за невеликий проміжок часу перетворилася на нестримну фурію. Ніби збиралася позмагатися з іншою європейською легендою — Ельбою. А та, несучи високу воду до Північного моря, як іграшкову розірвала греблю поблизу німецького Магдебурга, внаслідок чого тисячі жителів передмістя були змушені залишити свої будинки.

Мішок з піском — «зброя» XXI століття. Фото з сайту chistoprudov.livejournal.com

Приміром рівень води в Магдебурзі у неділю, 9 червня, становив 7,44 метра — майже в чотири рази вище, ніж зазвичай. Повінь знеструмила багато районів країни, влада оцінює завдані збитки на суму понад 6 мільярдів євро. Канцлер Німеччини Ангела Меркель пообіцяла виділити 100 мільйонів євро  допомоги постраждалим територіям.

А тим часом  високі дунайські води вчора наробили рейваху в Будапешті: про пік повені люди були попереджені заздалегідь, та очікування вплинуло на людей по-різному. А доки евакуювалися, з’ясувалося, що будапештським відрізком Дунаю найвища повенева хвиля, пік якої припав на нічні години, пройшла без помітних проблем.

За словами мера Будапешта Іштвана Торлоша, вночі не сталося якихось надзвичайних подій у зв’язку з проходженням найвищих рівнів води, і Будапешт, напевно, уникне затоплення повінню.

Тож основні зусилля в боротьбі з повінню зміщуються на ділянки Дунаю, що нижче по течії річки на південь від Будапешта, де рівень води вже вищий за рекордні показники минулих років. І вже зрозуміло, що  високу воду Дунай таки донесе в Чорне море, а отже, українським територіям не варто розслаблятися: незабаром повінь прийде на Одещину, й до цього треба бути готовими. 

На жаль, від повені в Центральній Європі вже загинуло щонайменше 15 людей. Аналітики кажуть: збиток вимірюватиметься мільярдами євро.