Інформація уряду щодо використання обсягів газу населенням та залишків блакитного палива в підземних сховищах не підтверджено. Даним Кабінету Міністрів не можна довіряти повністю, бо вони істотно різняться від прогнозних і фактичних показників Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг та ПАТ «Укртрансгаз». Такими заявами у сесійній залі розпочався розгляд питання обгрунтованості підвищення цін, тарифів на енергоносії та комунальні послуги. Тези озвучила голова робочої групи Верховної Ради з перевірки обгрунтованості підвищення тарифів на комунальні послуги Олена Бабак.

За її словами, проблема полягає в тім, що НКРЕКП встановлювала ціну на газ, розраховуючи, що населення споживатиме 14,5 мільярда кубометрів у 2015 році. Розпорядженням КМУ затверджено показник 14 мільярдів кубів. «Нафтогаз» надав дві цифри: 13,3 і 14 мільярдів кубів блакитного палива. Різняться й показники кількості газу, який Україні слід купувати за кордоном, і щодо балансу газу («Укртрансгаз» подає 21,3 мільярда кубів, а КМУ — 20,8). «Де правда? На що нам орієнтуватися? Яких обсягів газу потребує населення? Чому не переглядають тарифи відповідно до потреби обсягів споживання газу та його закупівлі? Узгодженої інформації немає», — оголосила Олена Бабак.

Робоча група радить НКРЕКП виступити в ролі арбітра між учасниками ринку газопостачання й надати чітку інформацію про потребу переглянути сітки тарифоутворення і означити, яке джерело інформації надійне.

Обговорення перетворилося на гарячу дискусію. Вийшло так, що наступні доповідачі спростовували чи підтверджували «першу» критику. Крапку в цьому питанні поставив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що підстав для перегляду тарифів немає. Він погодився, що енергетичний та газовий сектори занадто монополізовані. «Нам треба переходити на новий контракт споживач — виробник. Є законопроект. Колеги, якщо ви за нього проголосуєте, з 1 жовтня у вас є можливість почати жити по-новому», — звернувся до парламентаріїв міністр.

Він пояснив, що через неефективне споживання блакитного палива населенням і теплокомуненерго Україні бракує газу. Саме тому 8 мільярдів кубів потрібно закуповувати в росіян. «Якщо ціна падатиме, нам вдасться переконати «Газпром», що ринкова ціна нижча за 230 доларів, це буде можливість про щось говорити», — наголосив він.

А питання збалансованості вартості газу для населення і змін ситуації на цьому ринку можна буде вирішити за умови зменшення споживання і збільшення власного видобутку.

Голова НКРЕКП Дмитро Вовк резюмував, що встановлені цією комісією розрахунки схвалюють МВФ і Світовий банк. Комісія встановлює ціни, керуючись даними НАК «Нафтогаз» та КМУ. І підвищуватиме їх у п’ять етапів.

Керівник ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко заявив, що цього року планують видобути 14,5 мільярда кубометрів вуглеводню. З них 1,2 мільярда — газ, який видобувають за договорами спільної діяльності. 500 мільйонів кубометрів ідуть на технічні потреби, зокрема на роботу дотискуючих компресорних станцій. Без цього видобуток газу просто неможливий.

«Нині ми отримуємо за свій газ 1590 гривень за тисячу кубометрів без ПДВ. Ціна не покриває навіть операційних витрат для обслуговування свердловин. Нам потрібно хоч би 3100 гривень», — означив суть проблеми посадовець.

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв розповів, що загальний збиток очолюваної ним структури становитиме за підсумками 2015 року майже 6 мільярдів гривень. Це за умови, що на потреби населення піде 12,8 мільярда кубометрів і що середня ціна імпортованого газу становитиме 250 доларів за тисячу кубів. За підсумками минулого року, збиток усіх компаній НАК становив 88 мільярдів гривень. Головна причина — завищена вартість російського газу.

Він вважає тарифи для населення об∂рунтованими: «Цей уряд запропонував європейський коректний механізм, який захистить населення через механізм пільг і дотацій. Тепер це проблеми заможних людей і тих, хто використовує багато газу».

Арсеній Яценюк у загальних рисах розповів про реформу в газовому секторі, проблеми енергетичної галузі. Баланс газу в розрахунках КМУ він назвав прогнозованим і пояснив, що обсяги споживання встановити складно. Уряд узяв за основу найгірший сценарій — з холодною зимою (потрібно буде 19 мільярдів кубометрів блакитного палива), із проблемами у постачанні вугілля (за умови його браку влада буде змушена вмикати газомазутні блоки ТЕС, що потребуватиме додаткового споживання газу).

За обсяг блакитного палива понад 200 кубометрів на місяць, а також за використаний у неопалювальний сезон газ встановлено ціну 7188 гривень за тисячу кубів. Формулу виведення розкрив Прем’єр: «Ціна імпортного газу, помножена на ПДВ, плюс 4% спеціального збору та 900 гривень за транзитування».

Тож українцям глава уряду порадив оформлювати субсидії та скористатися програмою енергоефективності.