ВТРАТА

Залізною леді Маргарет Тетчер уперше назвали в Радянському Союзі за гостру критику його керівництва. Їй це імпонувало. Однак, як хімік з Оксфордським дипломом, вона добре знала, що спільне між політикою й елементом таблиці Менделєєва — це передовсім  гнучкість.

Серед численних жінок-політиків вона вирізнялася тим, що нікого не залишала байдужим: одні захоплювалися, інші ненавиділи. Та кожен її крок неодмінно обговорювався і в політиці, і поза нею. Щоправда, в політиці приводів було значно більше.

Причиною цього було не зовсім звичне виховання. Маргарет Хільда Тетчер (у дівоцтві — Робертс) народилася 13 жовтня 1925 року в невеликому містечку Грентхем на півночі від Лондона. Її батько Альфред Робертс був бакалійником і протестантським проповідником.

Дитинство дівчинки  було суворим. З юних років вона підробляла в бакалійній крамниці, не маючи можливості відвідувати навіть кінотеатри, не кажучи вже про розважальні заходи. Ба більше, Бог не дав її батькові сина, тож він наполегливо готував Маргарет до політичної діяльності, навіюючи їй прагнення завжди бути першою і непохитну впевненість у власній правоті.

Він постійно повторював: «Запам’ятай, у житті не існує: «я не можу» або «це занадто важко». Такі слова — доля слабких духом». Коли Альфред Робертс був обраний мером Грентхема, він часто приводив 10-річну Маргарет на засідання міської ради.

Ще в університеті вона пов’язала своє життя з консервативною партією, а вже 1948-го у 23-річному віці заявила про бажання балотуватися в парламент. Після проведення активної передвиборчої кампанії та роботи по двадцять годин на день протягом шести місяців Маргарет зазнала поразки.

Це дало їй змогу влаштувати особисте життя. Маргарет вийшла заміж за успішного промисловця Деніса Тетчера і в серпні 1953 року народила двох близнюків — Керол і Марка. Та сидіти на кухні вже не могла.

Тож коли в непростий час економічного спаду 1979 року Маргарет Тетчер обрали лідером партії і прем’єр-міністром Великобританії, лорд Пеннел зауважив: «Тільки вона і була єдиним достатньо мужнім чоловіком, готовим очолити керівництво».

Прийшовши до влади під гаслом «соціалізм і Британія несумісні», Маргарет Тетчер за короткий термін зруйнувала цю систему. А коли після Фолклендського конфлікту вона виявилася в міжнародній ізоляції, інший непересічний політик Франсуа Міттеран дав влучну характеристику: «У неї губи Мерилін Монро, а очі Калігули». Пізніше вона сама стане жертвою реформ. Та, навіть змушена піти у відставку, ще довго даватиме приводи не лише критикувати, а й захоплюватися собою…

Маргарет Тетчер померла від інсульту 8 квітня на 88-му році життя. В останню путь колишнього прем’єр-міністра Великобританії проведуть у  соборі Святого Павла в Лондоні. Церемонія прощання пройде з військовими почестями. За бажанням рідних Тетчер похорон не буде державним, після відспівування запланована приватна церемонія кремації відповідно до побажань сім’ї.

СЛОВА ЖАЛОБИ

Президент України Віктор Янукович висловив співчуття у зв’язку зі смертю колишнього Прем’єр-міністра Великої Британії Маргарет Тетчер. «Пішла із життя перша жінка — керівник уряду європейської держави, яка для багатьох поколінь стала взірцем сили духу, принциповості та твердості характеру. Переконаний, що ім’я Маргарет Тетчер навіки залишиться в історії як приклад самовідданого служіння своєму народові», — йдеться у словах жалоби глави Української держави.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров також висловив співчуття у зв’язку зі смертю колишнього Прем’єр-міністра Великої Британії. «З глибоким сумом в Україні сприйняли звістку про смерть колишнього Прем’єр-міністра Великої Британії баронеси Маргарет Тетчер. В особі пані Тетчер Велика Британія втратила талановитого політика та видатного державного діяча, з ім’ям якого пов’язані одні з найважливіших віх в її історії», — йдеться в урядовій телеграмі.