База «Смерековий камінь» схожа на казку. Хоч тут немає підстрижених газонів, оздоблених базальтом сходів і доріжок, проте є багато чого іншого. А саме: привабливі будиночки з дерева, розташовані посеред лісу, струмочок, що перетинає територію, наповнюючи її гомінким дзюрчанням; нарешті свердловина цілющої води із сірководнем. Цією мінералкою заповнюють величезну вагонетку, яку придбали в гірників, і нагрівають, а потім у ній приймають оздоровчі ванни до півтора десятка осіб. Розташована база біля межі з національним природним парком «Зачарований край», за кілька кілометрів від села Осій Іршавського району на Закарпатті.

Її викупив у 1998-му ужгородець Мирослав Папп. Фаховий історик, він одразу перевтілився в будівельника: сам працював на відновленні занедбаного комплексу, сам наймав для цього місцевих людей, яких добре знав.

Два роки тому стався трагічний випадок: підступні постріли перед під’їздом будинку перервали життя будівничого бази. Пошуки організаторів і замовників цього вбивства досі не дали результату. Нинішній власниці Олені Папп, колишній дружині Мирослава, довелося освоювати нелегку справу керування оздоровчим закладом. Додалося тисячі клопотів, раніше не відомих: і участь у тендерах, і питання санітарії, й водо- та газопостачання.

Останнє з них стало саме тим каменем спотикання, який цього року різко загальмував оздоровлення дітей.

Будинки «Смерекового каменя» сховалися в затінку дерев. Фото автора

Копали день, і не докопалися…

— Після Мирослава ми рік не працювали, не могли оговтатися, — розповідає Олена Борисівна. — Торік відновили роботу, а на 2014-й мали великі надії. Виграли тендер на оздоровлення дітей, сума якого — 2 мільйони гривень. Наші маленькі відпочивальники — сироти і діти з малозабезпечених сімей зі столиці.

Так ось. Упорядкували територію бази, набрали вихователів табору, детально спланували, чим заповнити дозвілля дітей. Але… До «Смерекового каменя» у третій декаді травня прийшли з перевіркою працівники ПАТ«Закарпатгаз». Хотіли впевнитися у відсутності несанкціонованого відбору газу. Для цього, сказали, слід розкопати ділянку, на якій «можлива врізка в газопровід».

— Копали майже весь день, але слідів незаконних дій не знайшли, — продовжувала Олена Папп. — Коли ж ми, керівники бази, поїхали з неї, то без нас демонтували два лічильники газу. Мовляв, їх треба повірити в Закарпатгазі. Але найстрашніше не це, а те, що заклад зовсім від’єднали від блакитного палива.

Лічильники виявилися справними, та це не зарадило справі. «Смерековий камінь» залишається без газу й тепер. Коли його подачу відновлять — невідомо. Відносини з газовиками перейшли у фазу… війни.

Лічильників на газовому щитку й досі немає. Фото автора

Другу зміну пропустили

— Можете уявити електропечі, які через перевантаження весь час вибиває. Бойлери в душових не здатні нагрівати достатню для всіх кількість води. З великими труднощами, з доріканнями від батьків ми завершили першу зміну, — розповіла Олена Папп.

Другу зміну довелося скасувати. І ось коли 10 липня розпочалася третя, до «Смерекового каменя» знову прибули понад півтораста дітей. Попри те, що коштів на оздоровлення дітлахів у червні база досі не отримала, рішення прийняли на користь маленьких відпочивальників.

Але проблема не зникла! Приготування їжі, миття посуду, робота пральні, душових — знов на електриці. Суперечності господарів бази відпочинку з газовиками сягнули найвищого напруження.

— Несанкціонованого підключення до труби не виявлено. Штрафи за ті порушення, що пов’язані з неправильним, не за проектом встановленим техобладнанням (зафіксовані окремим актом. — В.Б.), ми готові платити. Але ж за це не відрізають від труби! За що нас карають?

Працівники табору заявляють про приховані наміри газовиків — завдати базі відпочинку збитків в особливо великих розмірах, довести до банкрутства тощо.

Газовики наполягають: «Винні!»

— Маємо спеціальне обладнання — трасошукачі, здатні дослідити трубу на наявність врізок, — сказав перший заступник голови правління, головний інженер ПАТ «Закарпатгаз» Андрій Горват. — Власниця бази відпочинку не дозволяє нам провести такі дослідження.

Андрій Андрійович додав також: «Смерековий камінь» споживав газ, що призначався для потреб приватного будинку Ольги Папп. База відпочинку обліковувала газ за нормами для населення, а вони значно нижчі. Через різницю в тарифах Закарпатгаз зазнав значних збитків.

«Щоб повернути собі втрати, ми припинили газопостачання аж до повного усунення заборгованості», — додав керівник.

Тепер, за підрахунками газовиків, «Смерековий камінь» повинен сплатити понад 150 тисяч гривень, недоодержаних підприємством.

— З торішнього вересня ми не приймали в себе відпочивальників. Нинішні грошові нарахування взято зі стелі, і сплачувати цю суму не збираємося, — веде своє Олена Папп. — Розкопування землі на своїй території більше не допустимо, це руйнування інфраструктури.

— Відновлення газопостачання можливе лише після усунення споживачем усіх порушень, огляду спеціалістами газопроводів, — наполягає заступник голови правління акціонерного товариства Вікторія Томинець.

Коли дорослі сваряться…

Мабуть, без грунтовних технічних вимірів і обстежень газопроводу прогресу в цій справі досягти неможливо. А діти через сварки дорослих страждають. 

Літо минає… Перша зміна на базі відпочинку закінчилася з великими труднощами. Від другої відмовилися: 160 сиріт і дітей із малозабезпечених сімей замість прохолодного карпатського повітря вдихали пилюку розпечених проспектів столиці. Третя зміна на межі зриву… Значна частина з 2 мільйонів гривень, виділених державою на оздоровлення малечі, вилетить у трубу?

Принагідно зауважимо, що керівник Закарпатгазу запропонував кореспондентові «УК» стати неупередженим свідком під час тих досліджень, яких домагаються газовики і на які не погоджується база відпочинку. «Отримаємо чітку відповідь: був несанкціонований відбір газу чи ні? Все це дуже важливо й через те, що безпека дітей на базі має бути гарантована», — додав Андрій Горват.

Автор цих рядків погоджується, лише б це допомогло владнати суперечності. 

P.S. На сьогодні за підозрою в імовірному розкраданні газу міліція веде кримінальне провадження. Прокуратура запропонувала слідчим звернутися до суду із проханням прийняти рішення про проведення пошукових робіт в місцях пролягання газопроводу. Мета — розставити крапки над «і» в питанні, яке цікавить усіх. І від якого залежатиме подальший повноцінний відпочинок дітей.