У Полтаві цього року неврожай на виноград і яблука, зате непогано вродили волоські горіхи. Уже чимало їх валяється, розчавлених, на асфальті. Тож господарі горіхових дерев намагаються хутенько зібрати врожай, щоб їх не випередили нахабні спритники, яких чимало з’явилося останніми роками. Ці безцеремонні особи без тіні сумління серед білого дня залазять, застрибують на чужі горіхи, обтрушують їх, набивають мішки, сумки чи й просто глибокі кишені. Й не криючись, переходять, перебігають до інших дерев, які ростуть уздовж дворів, абсолютно не реагуючи на тих, кого вони обкрадають. Тому що горіхи — нині дуже ходовий товар. Полтавські перекупники торік приймали їх по більш як 100 гривень за кілограм.

А більшість нальотчиків на горіхи — це старшокласники міських шкіл. Для них 100 гривень — звичайно ж, великі гроші.

Молодики поводяться як справжні злодії ще й тому, що знають: далеко не кожен господар горіхових дерев наважиться з ними конфліктувати. Торік мій літній сусід ризикнув вступити у словесну перепалку з цими «бізнесменами»-початківцями, коли почув, як ті серед дня трусили його горіхи за двором. І чим це закінчилося? Поскандалили, хлопці перейшли кудись далі, до інших горіхів, а в сусіда підскочив тиск, стало зле. І за якихось десяток хвилин міцний на вигляд пенсіонер помер. Нещодавно минув рік із дня його смерті.

Людини не стало, осиротіли внуки, які його дуже любили, а юні прогульники уроків як обносили чужі горіхи, так і роблять це. Нині вони ще не такі активні, бо ціна на горіхи порівняно з минулим роком упала. Начебто на кордоні з Туреччиною, яка є основним імпортером українських горіхів, жорсткішим став митний контроль. Однак чомусь не віриться, що це нововведення зупинить тих, хто звик наживатися на дурняк. Вони в яку завгодно шпарину пролізуть, але свого досягнуть.

Добре, що у проекті державного бюджету на 2017 рік передбачено значні суми на забезпечення потреб силовиків. Це необхідно робити для підтримання у країні правопорядку. Але ж він має в нас бути! Це не діло, що поліція, міліція не штрафує городян за те, що масово спалюють листя, отруюючи ближніх та довкілля. Але не звертає уваги на крадіїв горіхів. На те, що вирубують, засмічують лісосмуги й вивозять туди фекалії. Хоч у межах Полтави таких лісосмуг чимало. Недостатньо лише їздити на подарованих нашій державі японських швидкісних спецавтомобілях і штрафувати за дрібні провини автолюбителів. Кому ж і за що в такому разі ми так багато платимо? Попри те, що у нас самих фінанси давно співають романси.