ЕКОНОМІКА

Успішне діюче підприємство опинилося в епіцентрі політичних «розбірок» 

Миколаїв захлеснула хвиля чуток. Начебто відоме державне підприємство «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря-Машпроект» підлягатиме приватизації. Як з’ясувалося, у парламентських комітетах розглядається законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» (щодо вилучення з переліку підприємств, що не підлягають приватизації), згідно з яким «Зорю» мали б вилучити з відповідного переліку. З такою ініціативою виступили народні депутати парламентської групи «Реформи заради майбутнього». 

Втім, необхідність приватизації, яку об∂рунтовують депутати, викликає великі сумніви і у працівників підприємства, і у керівництва області, і у простих городян. Складається враження, що Пояснювальна записка до законопроекту була написана для якогось іншого підприємства і аж ніяк не стосується «Зорі». Отже, в записці йдеться: «Більшість промислових підприємств, що перебувають у державній власності, переживають період стагнації у зв’язку з неможливістю держави забезпечити їх стабільне функціонування і розвиток, відсутністю вільних фінансових ресурсів, низькою ефективністю державного управління, фізичною і моральною зношеністю основних фондів і низькою якістю виробленої ними продукції. Забезпечення високопродуктивного рівня роботи таких державних підприємств можливе шляхом проведення їх приватизації або корпоратизації, а саме за допомогою перегляду переліку об’єктів, заборонених для приватизації, та створення умов для забезпечення їх розвитку за рахунок залучення приватних інвестицій».

Насправді, сьогодні «Зоря-Машпроект» ніякої стагнації не переживає, управління з боку держави здійснюється ефективно, якість виробленої продукції підтверджена в багатьох країнах світу, де вона має величезний попит.

За більш ніж півстоліття виробничої діяльності комплекс газотурбобудування виготовив і перевірив успішною експлуатацією понад 30 типів головних і прискорювальних корабельних та суднових газотурбінних енергетичних установок. Ними оснащено понад 29% газотурбінних кораблів світового флоту. Двигуни підприємства становлять 33% сумарної потужності двигунів морських транспортних засобів. Сьогодні «Зоря» — один з лідерів світового газотурбобудування. Тут проектують і виготовляють турбіни для морських кораблів і суден, для електроенергетики та газотранспортних магістралей, відкриваючи світові нові можливості. Продукція підприємства поставляється в Росію, Білорусь, Індію, Китай, В’єтнам, Сингапур, Південну Корею, Іран та інші країни.

Висловився з приводу можливої приватизації комплексу і голова Миколаївської облдержадміністрації Микола Круглов. «В юриспруденції, — зазначив він, — є таке поняття — «нікчемність». Так ось, як колишній парламентарій, який добре знає закони і процедуру прийняття законів, можу сказати: це справді нікчемний документ. У законі про приватизацію державного майна сказано, що перелік об’єктів державної власності, що не підлягають приватизації, затверджується Верховною Радою за поданням Кабінету Міністрів. Тобто сьогодні, як визначено законом, тільки Кабінет Міністрів може внести зміни до переліку підприємств, що підлягають або не підлягають приватизації». Незважаючи на «нікчемність» законопроекту, голова облдержадміністрації зауважив, що відразу ж з’явилися політичні сили, які розпочали свою гру. Подається інформаційний привід, а далі починається порожній піар. «Починають бити себе в груди, ставати захисниками», — зазначив М.Круглов. На думку керівника області, мову про приватизацію «Зорі» можна буде вести, коли таку ініціативу запропонує Кабінет Міністрів України. Тоді треба буде все прорахувати, з’ясувати причини, запропонувати шляхи можливої приватизації. Сьогодні ж ситуацію навколо заводу використовують як піар-акцію.