Народні депутати підтримали у другому читанні урядовий законопроект №4453а «Про санкції». За рішення проголосували 244 нардепи. Того самого дня під тиском громадськості депутати нарешті наважилися у першому читанні прийняти законопроект, яким прописано механізм очищення влади на всіх рівнях. 

Перед голосуванням за законопроект «Про санкції» Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що з документа вилучено деякі спірні пункти, а саме: можливість обмеження поштового зв’язку, припинення телетрансляцій, закриття ЗМІ. «Ми вважаємо, що такі рішення прийматимуть виключно суди», — підкреслив Прем’єр.

Готуючи законопроект до другого читання, в ньому уточнили, що санкції можуть застосувати до іноземної держави, а також юридичних і фізичних осіб-нерезидентів і тих об’єктів, які перебувають під контролем таких осіб. Прем’єр окремо наголосив, що йдеться лише про іноземних юридичних та фізичних осіб.

Крім того, Верховна Рада отримає повноваження схвалювати указ Президента про введення санкцій у тому разі, якщо вони вводяться щодо країни або невизначеного кола суб’єктів. Якщо санкції застосовуватимуть до конкретних фізичних чи юридичних осіб, рішення прийматиме РНБО з наступним підписом Президента України.

Прем’єр також нагадав, що Кабмін підготував пакет санкцій щодо 172 фізичних та 65 юридичних осіб, переважно російських.

З самого ранку під стінами парламенту активісти вимагали вжити важливих  для країни заходів. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

ГТС модернізують

Підтримали депутати у другому читанні і законопроект щодо реформування системи управління єдиною ГТС України. Коментуючи цей документ, Прем’єр-міністр запевнив, що українська газотранспортна система залишиться повністю в державній власності.

«Перше. Українська ГТС залишається на 100% державною власністю. Друге. Українська держава оголошує публічний конкурс на залучення інвесторів для модернізації та експлуатації української ГТС. Третє. Такими інвесторами можуть бути тільки компанії ЄС, які відповідно сертифіковані, або США. Четверте. Так звану операторську компанію контролює виключно Українська держава, саме 51% належить державі, 49% можуть отримати ЄС чи США», — сказав глава уряду. За його словами, залучити інвестора буде непросто, але є шанс почати предметні переговори.

Серед поправок, які внесли депутати й уряд, — повний аудит Кабміну за майбутнім оператором ГТС. «Проводячи конкурс, компанія-резидент ЄС чи США зобов’язана буде розкрити всю свою фінансову структуру і всіх своїх власників. У тому разі, якщо компанія виграла конкурс, вона зможе прийняти рішення про зміну своєї структури власності тільки за згодою української сторони. Бо може трапитися так, що виграє компанія-резидент ЄС, а потім ситуація зміниться, і компанія потрапить у власність країни-агресора», — пояснив Прем’єр-міністр.

За словами глави уряду, підтримавши ці два законопроекти, депутати зробили крок до енергетичної незалежності країни і показали, що країна може себе захистити, ухваливши закон про санкції.

Коментуючи законопроект щодо реформування системи управління ГТС, народний депутат Олег Зарубінський підкреслив, що не потрібно нагнітати ситуацію, як це роблять деякі його колеги, висловлюючи відверто проросійську позицію й виступаючи категорично проти цього документа. «Цим законом ми робимо матрицю, формат можливостей, щоб прийшли інвестиції, — каже Олег Зарубінський. — Якщо вони не прийдуть,  тоді  й про Росію, і про інших постачальників газу можна буде не згадувати».

 Чиновників перевірять на чесність

Не менш важливим та резонансним рішенням стало голосування за законопроект «Про очищення влади», який передбачає проведення процедури відповідної перевірки під час вирішення питання про можливість призначення особи як суб’єкта перевірки на посаду в органах влади, а також організація процедури перевірки осіб, які є суб’єктами перевірки, на відповідність визначеним законопроектом критеріям з метою вирішення питання щодо можливості їхнього подальшого перебування на відповідній посаді.

«Стосовно осіб, які претендують обійняти посаду державного службовця, за їхньою письмовою згодою проводять перевірку в порядку, встановленому Законом України «Про очищення влади». У разі прийняття на державну службу на конкурсній основі таку перевірку проводять після конкурсу стосовно осіб, рекомендованих для призначення на посаду», — йдеться у документі.

Суб’єкти перевірки — Голова Верховної Ради, його заступники, Прем’єр-міністр, міністри, Глава СБУ, Генпрокурор, голова НБУ, голова Рахункової палати, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, голови Верховної Ради АР Крим і Ради міністрів АР Крим, а також народні депутати, судді Конституційного суду, члени Вищої ради юстиції, співробітники органів внутрішніх справ рядового і керівного складу, члени Центральної виборчої комісії тощо.

Зокрема перевірці підлягають відомості, зазначені в декларації про доходи і видатки, про повноту і своєчасність сплати податків і зборів, відповідність витрат отриманим доходам. Перевірку організує керівник органу, в якому працює суб’єкт перевірки. План перевірок затверджує Національне агентство України з питань держслужби.

Також передбачено, що, якщо перевірка виявить розбіжності між даними, поданими суб’єктом, і реальною інформацією, суб’єкт перевірки може протягом п’яти днів подати свої роз’яснення з приводу цього. У разі подання в орган перевірки підроблених документів чи неправдивих відомостей суб’єктів перевірки притягують до кримінальної та адміністративної відповідальності в передбаченому законом порядку. Також передбачено участь громадськості у проведенні таких перевірок.

На переконання народного депутата Геннадія Москаля, люстрації для очищення влади буде замало. Щоб відбулося перезавантаження парламенту, на яке очікує суспільство, потрібен новий закон про вибори.

«Люстрація — це добре, але це модний тренд. А вибори — реальність, — зауважує політик. — Проводити їх за старим законодавством — даремно витрачати гроші».