Програма робочого візиту Президента Петра Порошенка до Турецької Республіки виявилася навіть ширшою за оголошену напередодні його відльоту до Стамбула. Йдеться передусім про більшу кількість особистих зустрічей із лідерами країн, що брали участь у Всесвітньому гуманітарному саміті.

Про деякі з них ми розповіли в минулому номері, залишивши, так би мовити, на десерт результати переговорів з господарем форуму — президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом. Коментуючи результати зустрічі з колегою, Петро Порошенко вказав про домовленість проводити навчання й тренінги для українських поліцейських, чим займатимуться турецькі правоохоронці.

Глави держав порозумілися практично з усіх ключових питань порядку денного. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Погоджено важливі угоди

«Спочатку навчатимуться півтори тисячі українських поліцейських, потім ще стільки само. Загалом три тисячі наших полісменів найближчим часом пройдуть навчання й тренінги в Туреччині», — цитує слова глави держави департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Глава держави підкреслив, що це дуже ефективна форма співпраці між поліцейськими двох країн, і додав, що в межах тренінгової програми «Навчи і обладнай» українським поліцейським також буде надано відповідне високотехнологічне обладнання.

Повідомив Президент і про домовленість здійснити такий самий обмін для навчання в Національній гвардії та наголосив на дуже ефективній співпраці збройних сил обох країн.

Під час зустрічі, за словами Петра Порошенка, було досягнуто інших дуже важливих домовленостей. «Остаточно узгоджено угоду про взаємний захист інвестицій, угоду про уникнення подвійного оподаткування, що відкриває взаємні інвестиційні можливості й  для турецьких інвесторів в Україні, й для українських у Туреччині», — наголосив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що було досягнуто домовленості активізувати переговори про зону вільної торгівлі задля того, аби обидві сторони дійшли компромісу й усунули перешкоди у взаємній двосторонній економічній співпраці.

Крім того, співрозмовники обговорили нові проекти в галузях машино- та літакобудування, в оборонній промисловості. Президент повідомив про досягнення домовленості стосовно збільшення терміну чинності національних віз для безперервного перебування українців на території Туреччини до 90 днів.

У Стамбулі співрозмовником глави нашої держави став і прем’єр-міністр Португальської Республіки Антоніу Луїш Сантуш да Кошта. Він почув від Петра Порошенка слова вдячності на адресу португальського уряду за послідовну активну підтримку територіальної цілісності й суверенітету України в межах Євросоюзу та міжнародних організацій.

Обговорюючи поточну ситуацію на Донбасі, Президент привернув увагу співрозмовника до постійних порушень мінських домовленостей російською стороною, які набирають обертів мало не щодня. Він закликав португальську сторону підтримати направлення озброєної поліцейської місії ОБСЄ на український Донбас.

Петро Порошенко висловив переконання, що численна українська громада Португалії й надалі буде важливим чинником дружніх відносин між двома країнами. Він наголосив, що очікуване найближчим часом запровадження безвізового режиму Євросоюзу для громадян України стане черговим кроком до посилення міжлюдських контактів України та Португалії.

Петро Порошенко та Антоніу Луїш Сантуш да Кошта наголосили на великих можливостях для посилення співпраці між двома країнами, зокрема в економіці.

Обмін чи визволення?

Не уникнув Петро Порошенко й спілкування з акредитованими на форумі журналістами. Основну увагу медійники приділили поверненню української льотчиці Надії Савченко, незаконно засудженої в Росії. Тим більше, що тема її обміну на російських спецпризначенців, які днями отримали вирок українського суду, активно обговорює наше суспільство. У відповідь вони почули, що для її звільнення докладають величезну кількість зусиль.

«Ми зробимо все можливе, щоб Надія якнайшвидше повернулася додому. Зроблю все можливе, щоб у цьому місяці повернути її додому», — оптимістично запевнив Петро Порошенко.

Президент нагадав, що саме в Туреччині під час його попереднього візиту він заявив про готовність використати будь-які свої конституційні повноваження для якнайшвидшого повернення Надії додому. «Тому якщо таке звернення надійде, негайно скористаюся цим», — підкреслив глава держави. 

Президент зазначив, що під час його переговорів великої уваги було приділено саме питанню звільнення Надії Савченко.

«Хотів би уникнути політизації цього процесу, коли окремі політики, чиновники чи урядовці хочуть на цьому нагріти руки. Тут не буде задіяно жодного політика, крім наших іноземних партнерів, — підкреслив Президент. — Але закликаю всіх: ми будемо говорити про це тоді, коли президентський літак з Надією торкнеться злітної смуги українського аеропорту. Адже дуже багато поставлено на карту».

Глава держави зауважив, що  голові СБУ Василеві Грицаку доручено технічне виконання всіх необхідних юридичних обставин щодо цього процесу.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»