РАКУРС

Керівник ТОВ «Укрпрофмед»
Ірина КОВАЛЬ

Товариство з обмеженою відповідальністю «Укрпрофмед» нещодавно отримало державне замовлення на виконання робіт зі зведення новітнього медичного комплексу на території лікарні «Охматдит». Про те, як  реалізовуватиметься цей проект, які технології та підходи застосовуватимуться при будівництві, ми говоримо з керівником компанії Іриною Коваль.

— Пані Ірино, почнімо нашу розмову з питання про компанію, яка взялася за нелегку справу — в короткі терміни звести сучасний медичний комплекс...

— Компанію засновано 2006 року. Від початку головним напрямком її діяльності стало забезпечення України якісними засобами дезінфекції. Таких, які не шкодять людському організму й природі. Нині ми вже є виробником сучасних засобів гігієни та дезінфекції. Крім того, компанія постачає сучасні дозуючі пристрої для антисептичних та дезінфекційних засобів, системи для приготування розчинів, вироби медичного призначення. Ми пишаємося тим, що створюємо тенденції на ринку технологій і засобів дезінфекції. Але тільки цим наша діяльність не обмежується. Ми освоюємо нові напрямки на медичному ринку країни, вивчаємо передові технології та застосовуємо їх на практиці. Ось чому компанія звернулася до реалізації проектів, пов’язаних з медичним інжинірингом. Це значно розширить наші можливості та сферу діяльності. 

— «Інжиніринг» — незвичний для пересічного українця термін. Поясніть його значення.

— Одразу зазначу, що без застосування інжинірингу, який полягає, перш за все, у комплексному підході, на Заході не будується жоден серйозний об’єкт. Цей підхід дає змогу не тільки значно підвищити якість кінцевого продукту, а й здешевити процес, зекономити час.

Загалом інжиніринг передбачає комплексне надання  інженерних і консалтингових послуг. Його можна розподілити на три частини. Передовсім це консультативний етап, під час якого проводиться розробка й оформлення планів будівництва, складання кошторису. Далі — технологічний інжиніринг, який полягає у підборі та наданні технологій виконання замовлення, започатковується будівництво. Нарешті загальний інжиніринг, він може розглядатися як завершальний етап, на якому закінчується будівництво, монтується обладнання. Йдеться навіть про навчання персоналу, який буде працювати на цьому обладнанні.

Тобто особливість інжинірингу передусім у комплексному підході, коли замовник отримує кінцевий продукт з рук одного підрядника, який контролює весь процес — від початку і до моменту, коли об’єкт здадуть в експлуатацію. Та навіть після того виконавець часто надає свої послуги щодо обслуговування обладнання, приміщення.

На жаль, в Україні цей підхід ще не набув широкого розповсюдження. У нас часто кожен етап роботи виконує окремий підрядник, а потім замовник уже й не знає, з кого питати і де зникли виділені кошти. Якщо ж є один виконавець робіт, з нього й питають. Наша компанія «Укрпрофмед» вирішила піти ризикованим шляхом впровадження нового підходу, а саме інжинірингу. Ми беремо на себе величезні зобов’язання, але я як керівник компанії не бачу іншого виходу.

 У «розумній» лікарні діти одужуватимуть швидше. Фото з сайту avtorim.vn

— Які особливості медичного інжинірингу?

— Медичний інжиніринг - це те, що дасть змогу вивести вітчизняну медицину на новий рівень. Я в цьому впевнена. Адже в нас багато талановитих лікарів, але майже немає нормальних, сучасних умов для лікування пацієнтів. Завдання нашої компанії у сфері медичного інжинірингу – створити такі умови. Це досить складна справа, бо вона потребує специфічних знань, застосування специфічних технологій. Тут є безліч нюансів.

Скажімо, під час проектування лікувального закладу можуть бути різні підходи залежно від типу закладу. Головне — створити особливі системи життєзабезпечення та обслуговування будівлі. Адже  дуже важливо забезпечити чистоту й безпеку. А це означає особливі  вимоги до розбудови каналізаційної системи,  водо-, газо-, теплопостачання, постачання електроенергії, зв’язку, під’їзних шляхів та багато іншого. Все має функціонувати без збоїв. Особлива увага приділяється вентиляційній системі та оздобленню приміщень спеціальними матеріалами, які перешкоджають розповсюдженню інфекцій. Наші пріоритети при зведенні медичних закладів — високі санітарно-гігієнічні стандарти.

— Чи застосовують західні технології при будівництві медичних закладів в Україні?   

— Застосовують, але не так широко, як хотілося б. Часто кошти економлять, застосовуючи більш дешеві та менш якісні технології, а не нові підходи. Загалом сфера медичного будівництва в Україні не може похвалитися застосуванням справді новітніх технологій. Принаймні далеко не всі компанії, які діють у цій сфері, використовують високотехнологічний та комплексний підхід. Ми, і я кажу це впевнено, можемо претендувати на роль компанії, яка запропонує своєму замовнику повний цикл робіт із використанням сучасних технологій.

— Який рівень конкуренції у сфері медичного інжинірингу в Україні?

— Послуги компанії-інженера — це сфера високого менеджменту, відповідальність і професіоналізм. Цей ринок в Україні лише почав розвиватися. І деякі компанії намагаються реалізувати такий принцип роботи. На жаль, багато з них тільки декларують свої широкі можливості, а коли починається реалізація проекту, наймають будівельників «з вулиці».

Ми собі такого дозволити не можемо. Якщо йдеться про реалізацію проекту для лікарні «Охматдит», то тут може постраждати не тільки репутація компанії, але й здоров’я дітей зі всієї країни. Отже, наш пріоритет — якісна реалізація проекту.

— В Україні існують законодавчо закріплені стандарти для оцінки діяльності компаній, які займаються медичним інжинірингом?

— Законодавство в цій сфері потребує доопрацювання враховуючи виклики сучасності. Загалом нема якихось спеціальних вимог, закріплених законодавчо. Але вони потрібні. Це дозволить посилити відповідальність компаній у цій сфері та забезпечить здорову конкуренцію. Крім того, такий підхід дасть змогу замовникам обирати найкращих.

— Що на сьогоднішній день більш затребуване: будівництво нових медичних закладів чи реконструкція старих?

— Більше затребувана реконструкція старих медичних закладів. Але новітні технології дають змогу перетворити навіть старі лікарні на сучасні медичні заклади, які відповідають високим санітарно-гігієнічним вимогам. Щоправда, інколи фізичний стан будівель, де розташовані медичні заклади, такий, що легше будувати з нуля.

— Які нові для України технології застосовує компанія «Укрпрофмед»?

— Перш за все ми пропонуємо новий підхід у будівництві й реконструкції медичних закладів. Це, як я вже казала, комп?лексний підхід, який починається від з’ясування та погодження завдань, розробки проекту та складання кошторису до будівництва, інсталяції обладнання, пусконалагоджувальних робіт, навчання персоналу та зобов’язань по обслуговуванню.

Щодо власне технологій, то ми співпрацюємо з багатьма іноземними, зазвичай європейськими фірмами й забезпечуємо використання новітніх технологій на всіх етапах виконання робіт. Особливо  пишаємося системами та засобами, які дають змогу створювати так звані «чисті приміщення», які відповідають вимогам найсучасніших міжнародних стандартів.

— Ваша компанія отримала право на розробку проектно-кошторисної документації та інженерної підготовки будівельного майданчика на території Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Уточніть, які саме роботи покладені на «Укрпрофмед» при реалізації цього проекту?

— Це не тільки розробка проекту. Загалом «Укрпрофмед» повністю реалізує проект будівництва нових корпусів лікарні «Охматдит». Від  розробки планів та проектів, складання кошторису витрат до розкопування котловану, від закладання фундаменту до внутрішніх оздоблювальних робіт, від встановлення обладнання до навчання медичного персоналу. Ми несемо відповідальність та контролюємо весь процес зведення нового медичного центру.

— Ви будуєте тільки медичний комплекс чи разом з ним будується і готель, як про це повідомляють окремі ЗМІ?

— Я не зовсім розумію це запитання. Про який готель ідеться? Ми отримали замовлення на будівництво медичного комплексу лікарні «Охматдит», де обстеження й лікування проходитимуть діти. Жодних додаткових замовлень немає — в рамках реалізації проекту не передбачено зведення готелю. Наголошую: компанія будує сучасний високотехнологічний дитячий лікувальний комплекс.

— Як ви оцінюєте складність замовлення?

— Це дуже складне і відповідальне замовлення. Проект нестандартний, унікальний. Сама його реалізація вимагає акумулювати різноманітні сучасні технології, знання, власне, всі наші зусилля. Це приголомшує. Скажу відверто, проект дуже насичений високими технологіями. До того ж, ми маємо здати його у стислі строки — загальну реалізацію проекту передбачено на 2013 рік.

Окрім того, будівництво ведеться на території лікарні, яка продовжує функціонувати. Тобто поряд із будмайданчиком розташовані корпуси лікарні, які повноцінно працюють, приймають хворих дітей. Все це потребує від нас додаткових зусиль і використання нових сучасних технік навіть при виконанні будівельних робіт. 

— І насамкінець. Застосування  професійного інжинірингу в медицині впливає на якість медичного обслуговування?

— Передусім медичний інжиніринг дає змогу створити максимально комфортні умови для пацієнта. Вся система, вся робота спрямована на те, щоб в кінцевому результаті отримати сучасну, комфортну, безпечну лікарню.

У такій лікарні немає місця для плісняви на стінах, тут не може бути  відсутньою вода хоч на хвилину. Це суттєво знижує ризик розповсюдження внутрішньолікарняних інфекцій. Мабуть, усі вже звикли чути про стафілокок у медичному закладі. Так ось, діяльність нашої компанії спрямована на усунення умов, за яких подібні інфекції підхоплюють пацієнти, перебуваючи на лікуванні. Звісно, результат лікування більшою мірою залежить від лікарів. Отже, наше завдання — забезпечити медперсоналу гідні умови праці, щоб ніщо не заважало їм професійно виконувати свою роботу. Ми створюємо «розумну» лікарню, яка полегшить роботу лікарів та зробить приємним перебування у ній маленьких пацієнтів. 

Наталія ЛІЩИНСЬКА
для «Урядового кур’єра»