Ця неблизька країна готова стати для нас точкою входу на ринок Східної та Південної Африки, а також відкрита для українських агротехнологій та інноваційної продукції. У цьому Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана запевнив спікер Національної асамблеї Республіки Кенія Джастін Мутурі. Зустріч відбулася в ме­жах першого візиту кенійського високопосадовця в Україну.

Дипломатичні зв’язки  між нашими країнами встановлено ще 1993 року. На різних рівнях у стадії обговорення перебуває десяток проектів двосторонніх угод, які стосуються торговельно-економічної та інвестиційної співпраці, взаємодії торгово-промислових палат, освіти, туризму, правової галузі, започаткування спільної торговельно-економічної комісії, взаємного захисту інвестицій, уникнення подвійного оподаткування тощо.

Два роки тому, після великої посухи в Африці, наша країна експортувала до Кенії близько 180 тисяч тонн кукурудзи, що стало тоді значним внеском у зміцнення продовольчої безпеки африканської держави. І нині Кенія входить до числа перспективних ринків для України у регіональному й загальносвітовому розрізі.

Спікер Національної асамблеї Республіки Кенія Джастін Мутурі запевнив Володимира Гройсмана у великій перспективності ринку його країни. Фото з Урядового порталу

«Ми зацікавлені в розвитку двосторонніх відносин, адже маємо багато важливих економічних можливостей, які можна використовувати. І цей візит — ще один крок у правильному напрямку, — сказав Володимир Гройсман. — У нас близько 70 мільйонів доларів товарообігу. Це мало. А галузей взаємної зацікавленості багато. Тож ми відкриті для ділових кіл. Запрошую урядову делегацію Кенії відвідати Київ, щоб ми могли обмінятися можливостями. Ідеться не тільки про експортно-імпортні операції, а й про питання функціонування в Києві повноцінного Посольства Кенії, а також прямого авіасполучення. Ми готові співпрацювати в цікавих напрямах».

«Дякую за запрошення відвідати Україну з офіційним візитом. Схід Африки — це великий ринок, а Кенія — це ворота до сходу, центру та півдня Африки. Окрім того, Кенія — це чай, кава та 40% ринку квітів. Ми готові разом напрацьовувати проекти, які будуть корисними обом країнам», — відповів Джастін Мутурі.

Під час візиту спікер мав змогу відвідати історичні місця, пов’язані з різними віхами історії України, зокрема новітньої. «Хочу запевнити, що Кенія твердо підтримує територіальний устрій України і принципи непорушності кордонів. Ми вважаємо, що кордони країн, зокрема України, не може бути порушено. Ми тверді в цій позиції. І хотіли б закликати всі країни дотримуватися правил непорушності кордонів і підтримки миру», — зазначив спікер парламенту Кенії.

За підсумками 2018 року, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну, загальний товарообіг між Україною та Кенією становив 68,4 мільйона доларів. Переважає наш експорт — зернові, метали, жири та олії. Основні статті кенійського імпорту — чай та кава, їстівні плоди й горіхи, деревина.