Цей рейтинг рейтингове агентство «Стандарт-Рейтинг» опублікувало 7 грудня цього року. Воно аналізувало понад 20 чинників, зокрема показники квартальної фінансової звітності банків і динаміку їхніх нормативів, що підлягають публікації, і враховувало факт відкритості кінцевих власників банку перед НБУ. У рейтингу за підсумками 9 місяців цього року взяли участь 65 банків з 123 платоспроможних.

Серед банків, які увійшли до рейтингового дослідження, депозити 18 банків отримали найвищий рівень оцінки. У групу банків з найвищою оцінкою традиційно увійшли: українські держбанки, банки за участю іноземного капіталу і кілька банків із приватним українським капіталом, у двох із яких структуру власності НБУ нещодавно визнав прозорою (див. таблицю).

Три державні банки: Укрексімбанк, Укргазбанк та Ощадбанк — отримали найвищу з можливих оцінку надійності банківських депозитів. Станом на 1 жовтня цього року група державних банків контролювала 27,4% активів усієї банківської системи. Лише за третій квартал цього року держбанки збільшили свою частку в активах банківської системи майже на 2%. Укрексімбанк навіть продемонстрував приріст чистого процентного доходу на 54,51%. У групі з найвищою оцінкою надійності депозитів також перебував банк «Хрещатик». На 1 жовтня цього року банк сформував показник поточної ліквідності на рівні 56,27% за нормативу не менш як 40%. Банк перебував в очікуванні докапіталізації, яка повинна була позитивно позначитися на його нормативах достатності капіталу і ліквідності.

До ТОП-3 рейтингу надійності депозитів уже традиційно увійшов Альфа-Банк, зайнявши в ренкінгу за підсумковим інтегральним показником друге місце. На 1 жовтня Альфа-Банк забезпечив запас поточної ліквідності на рівні 63,09%. Цей банк залишається одним з небагатьох великих в Україні, який продовжує кредитування бізнесу. Нині він відновив усі напрями роздрібного кредитування.

До ТОП-3 рейтингу надійності також увійшов VTB Bank (Україна). Він залишався одним з небагатьох великих банків, ключові нормативи якого на 1 жовтня цього року були в межах значень, встановлених НБУ. Фінустанова завершує черговий етап докапіталізації — цього разу на суму 14,5 мільярда гривень. У вересні цього року VTB Bank (Україна) отримав статус банку-агента Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Це вказує на наявність взаєморозуміння між ним і регуляторними органами.

Значно поліпшив свої позиції в рейтингу АТ «ТАСКОМБАНК», який упевнено увійшов до ТОП-10 рейтингу. З початку року він забезпечив приріст регулятивного капіталу на більш ніж 50%. 9 місяців цього року він закінчив із прибутком 15,9 мільйона гривень і забезпечив приріст чистого процентного доходу на 16,12%. У листопаді цього року АТ «ТАСКОМБАНК» пройшов процедуру розкриття кінцевих бенефіціарів у НБУ.

Досить консервативні показники демонстрував Forward Bank, який посів у рейтингу дев’яту позицію. Він закінчив 9 місяців 2015 року з прибутком 2,66 мільйона гривень, а також забезпечив значення нормативу поточної ліквідності на рівні 145,1%. З огляду на значення нормативу адекватності регулятивного капіталу на 1 жовтня цього року на рівні 22,45% Forward Bank, він був досить захищеним.

Поліпшив свої позиції в рейтингу КСГ БАНК. У листопаді цього року НБУ погодив придбання прямої істотної участі в його капіталі обсягом 66,9205% Сергієм Касьяновим і Ксенією Касьяновою. Це істотно збільшує ймовірність зовнішньої підтримки від акціонерів фінустанови у разі потреби. Крім того, з початку року КСГ БАНК поліпшив норматив поточної ліквідності на 27,48 п.п. до 105,44% і забезпечив приріст чистого процентного доходу на 27,54% порівняно з дев’ятьма місяцями 2014 року.

Узагальнюючи тенденції в банківському секторі, можна стверджувати, що банки вже відчули певне полегшення від зростання процентних доходів, що відбувалося під впливом інфляції. Але збиткових банків у системі ще багато, оскільки доходи, що зростають, не встигають компенсувати падіння якості банківських активів. І поки це падіння триватиме, ключову роль у забезпеченні надійності банку відіграватимуть його акціонери.

Андрій НІКІТІН,
директор рейтингового агентства «Стандарт-Рейтинг»,
для «Урядового кур’єра»