На підступах до столичного «Мистецького Арсеналу» з 20 по 24 квітня вже традиційно приємно дивували 50-метрові черги: на цю подію чекали і фахівці книжкової справи, й читачі. Хотів написати «пересічні», але людина, що читає, апріорі непересічна. Події в «Арсеналі» об’єднали книжку і мистецтво. І бізнес. Книжка сприймалася не стільки як духовний, скільки як інтелектуальний продукт, інновація та креативна практика. «Книжковий Арсенал» зосередився на модернізації культури, самоосвіті й популяризації читання.

Організатори запропонували авторські тематичні проекти, наприклад «Література як соціальна дія». Тематика дискусій: інтимна й практична урбаністика, образ України у світі після Майдану, стереотипи про регіони України. На атмосферу «VI Книжкового Арсеналу» вплинула візуалізація книги від арт-оформлення до музично-поетичних перформансів. Але найбільше впливали на атмосферу привітні читачі.

Видавництво Старого Лева висадилося в Арсеналі потужним десантом. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Цікавими були і нові формати. Наприклад, книжкові новинки містилися на чотирьох величезних круглих столах. Пропозиції: переклади, арт-книги, нон-фікшен, київська тематика, поезія, українська проза, дитячі книжки. Мою увагу привернув грубезний том «Майдан. Свідчення» з інформацією, в якому боксі його купити. А за скільки? Найдорожча книга, що потрапила на очі, — товстий художній альбом з історії живопису коштувала 2500 гривень. Порівняно з попереднім роком книжки істотно здорожчали, а 12-метровий бокс коштував для видавців 15 тисяч.

А що натомість пропонує столична книжкова «Петрівка»? Тут специфічне відчуття часу. Штабелі російський книжок, обкладинки з фото українофобів… Але ціни доступніші. Якщо в «Арсеналі» я купив роздуми про літературу Володимира Набокова за 60 гривень, гадаючи, що це дешево, то на «Петрівці» ця книжка коштує 35. А книга Лойко про захисників донецького аеропорту — 60 гривень проти 100 у культовому приміщенні. До речі, автор врахував критику і зробив нову редакцію з професійними редакторами, хоч і попередня зацікавила голлівудських продюсерів.

Книжок про АТО в «Арсеналі» було вдосталь і українських, і закордонних авторів, зі своєрідною точкою зору, зокрема англійською, де Донеччину виведено як шахрайський край. Журналіст і волонтер Діана Макарова запропонувала свій погляд на хроніку війни в книзі «Сектор V», де V — це волонтери, вибір і вікторія (перемога).

У межах «Книжкового Арсеналу» відбувся аукціон антикварних книжок, тобто виданих до 1950 року. Найдорожчий лот за тоненьку брошуру, видану в Лейпцигу без цензури 1859 року. Стартова ціна 5 тисяч доларів. За що? За «Новые стихотворения Пушкина и Шевченки».

Експерт аукціонного дому «Дукат» Михайло Кулівник коментує: «Цю книжечку купили за 9900 доларів. Загалом на першому книжковому аукціоні продано лотів на суму 68 200. Це успіх. Я в «Арсеналі» придбав путівники і книги з мистецтва на тисячу гривень».

У залі «Къырым» (чому не «К’ирим»?) зосередили кримськотатарську програму: від національної кухні до змістовної фотовиставки з нагоди майбутнього виходу мемуарів Мустафи Джемілєва «Я українець». На фото 2011 року Джемілєв поруч із Вацлавом Гавелом. Стенд Чехії нагадує, що в країні нинішній рік — Гавела. Він єдиний письменник-дисидент, який на посту президента вдало вивів країну з посткомуністичного хаосу і залишився світовим моральним лідером. Рік Гавела ознаменують у Києві прем’єрою його п’єси «Санація» в постановці чеського режисера в театрі Івана Франка. Прем’єрний показ 11 червня.

Дитяча програма книжкового базару опікувалася темою «Особистість і особливість». У центрі її уваги: толерантність до інакших, зокрема дітей з обмеженими можливостями. У фокусі — дитяча література Скандинавії. Всесвітньо відомий шведський письменник Ульф Старк презентував свої українські переклади, зокрема «Диваки та зануди». Ятки з книжками для дітей були по всьому «Арсеналу» і виявилися найзатребуванішими.

Продукція для дітей цікавила відвідувачів найбільше. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

На майданчику з величезними акварельними антропоморфними розводами Іздрик представив свою 600-сторінкову прозу. «Не знаю, хто це зможе читати… Український письменник — нещасна істота, що постійно дивиться на рейтинг», — розмірковує парадоксальний і втомлений літератор перед численною молоддю. Але далі йшлося про вірші. На думку автора, це «вміння вставляти слова у правильні місця, коли вони приходять».

Іван Яковина представляв книгу Гілларі Клінтон «Важкі рішення», але говорив про її суперника Трампа. На його думку, він стане катастрофою для суспільства, але подарунком для журналістів: «З ним не знудишся, буде що писати». Презентація відбувалася на тлі великої виставки «Обережно, пофарбоване» одного з «найдорожчих» художників України саркастичного Олександра Ройтбурда. Його «свіжий» альбом коштує 600 гривень.

На одному з майданчиків під час дискусії «Свої чужі» про подолання стереотипів ведучий проголошує: «Політики мають думати про зміну поколінь». До речі, на «Книжковому Арсеналі» серед засилля медійних персон, зокрема політологів і телеведучих, політиків було обмаль.

Однією з найочікуваніших стала презентація книжки Любомира Гузара «Де скарб твій» за участі Владики та викладачів з теорії бізнесу.

Біля стенда видавництва «Зелений пес» Дмитро Капранов невтомно підписував свій новий роман «Забудь-річка». Я намагаюся систематизувати його прихильників: зацікавлені і чоловіки, і жінки, і студенти, і бабусі з онуками.

Ілюстратор книжок, соліст нон-конформістського гурту «От вінта» Юрко Журавель ставить автограф на своєму календарі, присвяченому історичним постатям України. У його прихильника 22-річного еколога, що і сам малює та складає пісні, Максима Онанка є книжка пана Журавля, якої не має навіть автор. Максим 4 дні тусувався на «Арсеналі». Які його враження? «Я тут уперше. Вражає відкритість відомих людей, багато позитиву, немає пафосу і гламуру. Добре, що є вільний доступ до книг. Негатив у тому, що квиток коштує аж 50 гривень і книжки дорогі». Максим збирає видання з історії України, тому поспішає на презентацію роману бельгійського класика Марселя Тірі «Проїздом у Києві», дія якого відбувається в революційній столиці буремного 1917-го.

Ілюстратор книжок соліст нонконформістського гурту «От вінта» Юрко Журавель ставить автограф на своєму календарі, присвяченому історичним постатям України. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Загалом на «VI Книжковому Арсеналі» було багато історичних праць у різних жанрах і помітно менше футурології. Але хіба величезні черги до кас і тиснява біля книжкових розкладок не є добрим прогнозом для майбутнього України?

ТІЛЬКИ ФАКТИ

♦ на площі 3500 квадратних метрів розташувалися 170 видавництв

♦ 60 іноземних гостей із понад 10 країн особисто презентували свої нові твори українських видавництв

♦ велика польська програма, розширено німецьку, чимало книжок французькою мовою

♦ багато пропозицій російською, серед яких переважали переклади наукових творів з інших мов; бестселери минулих років російською можна було придбати за 10 гривень, зокрема й опального Акуніна

Георгій-Григорій ПИЛИПЕНКО
для «Урядового кур’єра»