СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

З першого січня цього року набув чинності Закон «Про екстрену медичну допомогу», який передбачає створення єдиної системи надання такої допомоги в Україні. Вперше затверджені нормативи прибуття бригад екстреної медичної допомоги за викликом: у містах — це 10 хвилин, поза межами міста — 20 хвилин. Водночас якщо виклик кваліфікують як неекстрений, медики мають право витратити на дорогу годину.

Як повідомило управління взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, у громадян, які звертаються на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет, є чимало нарікань на оперативність роботи медиків. Так, із січня цього року щодо роботи станцій екстреної медичної допомоги звернулося 147 громадян з усіх регіонів України. Зареєстрована 41 скарга на відмову у виїзді працівників екстреної допомоги за викликами хворих, а також затримку їхнього прибуття. Часто такі виклики (наприклад, зі скаргами на підвищення артеріального тиску) медики кваліфікують як неекстрені. А отже, хворих відвідують працівники амбулаторій загальної практики — сімейної медицини та оперативно надають меддопомогу.

У містах «швидка» має приїхати протягом 10 хвилин після виклику, у селах — протягом 20 хвилин. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Також порушували проблеми матеріально-технічного забезпечення станцій екстреної медичної допомоги (спеціалізованим автотранспортом, пальним, медичним обладнанням, лікарськими засобами).

Інколи навіть трапляється, що звернення громадян на урядову телефонну «гарячу лінію» без перебільшення допомагають людям зберегти життя і здоров’я. Так, сестра онкохворого з села Мишина Івано-Франківської області поскаржилася на відмову бригади швидкої допомоги виїхати для надання допомоги її брату. Після звернення заявниці на урядову телефонну «гарячу лінію» бригада швидкої допомоги того самого дня прибула на виклик та надала необхідну медичну допомогу.

Надійшла скарга на затримку прибуття бригади швидкої допомоги і до жителя села Новомосковського Полтавської області (зателефонував він до «швидкої» о 8:00, та навіть об 11:20 медики на виклик не прибули). Звернення розглянула Глобинська районна держадміністрація. І повідомила, що цей виклик не належав до категорії екстрених (скарга на підвищення артеріального тиску), проте в той день о 12:30 хворому була надана необхідна медична допомога сімейним лікарем.

А жителька села Суховолі Волинської області звернулася щодо необхідності термінової госпіталізації своїх дітей у центральну районну лікарню. Заявниця неодноразово викликала екстрену допомогу, але через снігові замети на дорогах лікарі не могли прибути на виклик. Звернення розглянуло управління охорони здоров’я обласної держадміністрації. За повідомленням його працівників, дітей заявниці того самого дня перевезли в центральну районну лікарню, де їм нині надають необхідну медичну допомогу.

Від жителя села Явори зі Львівщини надійшло прохання забезпечити сільську лікарську амбулаторію автомобілем швидкої медичної допомоги. Звернення розглянула районна держадміністрація, яка повідомила, що санітарний автомобіль передано у користування головного лікаря амбулаторії загальної практики — сімейної медицини с. Явори.

На урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет з 1 до 7 квітня звернувся 9781 заявник. 

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.

p class=