СИМВОЛИ

У центрі Львова встановили бронзову скульптуру монаха-броваря

Здалеку одразу й не здогадаєшся, що то на краєчку тінистої алеї на проспекті Свободи постав пам'ятний знак з бронзи, вилитий на честь львівських пивоварів, а не призупинився на мить кремезний, втомлений нелегкою ношею (а діжка з пивом хіба може бути легкою?) монах з цехового братства броварів. Втім, саме таким задумав створити скульптуру Володимир Цісарик, аби пам'ятник зливався з людським потоком, виглядав так, наче звичайний перехожий, вихоплений із реального життя з натовпу, прямує собі у справах. А тому - жодної помпезності в облаштуванні скульптури: монах-бровар призупинився на бруківці, а не постав на постаменті як шанований у місті цеховик, бо у часи середньовіччя пиво не лилось рікою, було напоєм благородним, а не алкоголем.

Власне з цих міркувань, що пиво в наш час стало алкогольним напоєм, хоч і слабким, майже два роки роздумували члени депутатської комісії з питань культури Львівської міської ради над "долею" майбутнього пам'ятного знака,аби не сприйняли львів'яни та гості міста появу скульптури монаха-броваря як "оду" виробникам хмільного напою. Відтак, побачивши симпатягу-броваря, переконались, що поява у центрі міста такої скульптури, як і інші роботи цього митця - пам'ятники Пабло Пікассо, Яну Зеху, Ігнасію Лукасевичу, Леопольду фон Захеру, що органічно вписалися в атмосферу історичного середовища, додасть шарму обличчю древнього Львова.

Втім, скульптура броваря із "сюрпризом", повідомив виконувач обов'язків директора Львівської пивоварні Роман Головня. Унікальності їй додав вмонтований у кришку діжки діючий механізм годинника. Щодня, коли стрілки показуватимуть на циферблаті 17.15 (а 1715 рік є датою заснування Львівської пивоварні) звучатиме мелодія гімну галицьких броварів, написаного відомим львівським композитором Анатолієм Кос-Анатольським, у виконанні гурту "Піккардійська терція". На денці діжки - викарбувана історія львівського пивоваріння.

Не хвилюється за своє творіння відомий львівський годинниковий майстер Олексій Бурнаєв (змайстровані ним таймери працюють у багатьох містах України). Сподівається, що вандали не пошкодять годинниковий механізм, хоч розташований на відстані витягнутої руки: він перебуває під спеціальною системою захисту.

До того, - каже годинникар, - львів'яни підтвердили свій високий рівень культури, адже досі справно працює квітковий годинник, встановлений торік на площі Митній.

Пам'ятний знак щойно "прописався" в місті, як одразу опинився у центрі уваги львів'ян та гостей: скульптура монаха-броваря стала ще одним улюбленим символом Львова.